Sunday, February 22, 2015

Πυκνά σύννεφα στην Κουμουνδούρου ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Kathimerini


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας σήμερα αντέδρασε χθες η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία που επετεύχθη με τους εταίρους. Οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας στο κείμενο της συμφωνίας ήταν αρνητικές, επιφυλάχθηκαν όμως να τοποθετηθούν αφού το μελετήσουν κι εφόσον συνέλθουν τα κομματικά όργανα. Είχε προηγηθεί μια θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας νωρίτερα το απόγευμα, σε συνέχεια αυτής της Πέμπτης, όπου αποτυπώθηκαν οι αντιδράσεις στην επιστολή της Αθήνας για επέκταση της δανειακής σύμβασης. «Αυτό είναι το δεύτερο σοβαρό κρούσμα. Υπάρχουν και όρια», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Τα σύννεφα πάνω από την Κουμουνδούρου αναφορικά με τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου αρχίζουν να πυκνώνουν και από πολλούς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί η μπόρα. Οι αντιδράσεις για την επιστολή προήλθαν όχι μόνο από τους «παραδοσιακούς» χώρους, την Αριστερή Πλατφόρμα και τα προσδιοριζόμενα ως ακόμα πιο αριστερά στελέχη, αλλά και από στελέχη που θεωρούνται κοντά την ηγετική πλειοψηφία. Το κλίμα αποτύπωσαν με τοποθετήσεις τους στελέχη όπως οι κ. Αλ. Καλύβης, Στ. Λεουτσάκος και Βασ. Πριμικύρης.

Η συνεδρίαση της Π.Γ. έγινε με επίσημη θεματολογία οργανωτικά ζητήματα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της αναλώθηκε στη συζήτηση για την επιστολή. Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν αφορούσαν κατά πρώτον το γεγονός ότι, μετά την επιλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία, για δεύτερη φορά τα κομματικά όργανα αγνοήθηκαν και δεν έγινε καμιά συζήτηση σε αυτά για το ελληνικό αίτημα προς τους εταίρους. «Πρέπει να υπάρχει αλληλοενημέρωση. Το κέντρο αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Κεντρική Επιτροπή», επισημάνθηκε σχετικά. Από ορισμένους έγινε αναφορά σε κίνδυνο διαχωρισμού της κυβέρνησης από το κόμμα και χαρακτηρίστηκε «λάθος» να νομίζει κανείς ότι μπορεί να στηριχθεί χωρίς να έχει συντεταγμένο πίσω του το οργανωμένο κόμμα.

Οσον αφορά το περιεχόμενο της επιστολής, επισημάνθηκε πως σε αυτήν έχει χρησιμοποιηθεί φρασεολογία που αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες και δεν καθιστά ξεκάθαρες τις «κόκκινες γραμμές» για τα θέματα του χρέους, της εποπτείας, του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. «Εμείς θα συζητάμε για δανειακή σύμβαση και στην ουσία θα έχει διαμορφωθεί ένα κείμενο που θα μας ελέγχει και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα», αναφέρθηκε σχετικά. Μάλιστα, από ορισμένους ειπώθηκε πως η κυβέρνηση πριν προχωρήσει θα πρέπει να πάει σε δημοψήφισμα.

Τις ενστάσεις που κλιμακώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και προκαλούν ερωτήματα για την «υποδοχή» που θα τύχει η συμφωνία με τους εταίρους, κωδικοποίησε σε άρθρο του (rproject.gr) το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, Αντώνης Νταβανέλος, ο οποίος άθροισε στα «προβληματικά» σημεία και την κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, κάνοντας λόγο για «μονομερή ηγετική επιλογή, για την οποία εκφράσαμε την αντίθεσή μας». Ως σημαντικότερο πρόβλημα σημειώνει την «ύπαρξη ενός σοσιαλδημοκρατικού πόλου στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με κρίσιμο βάρος στην οικονομία και στις τράπεζες», ενώ τονίζει ότι «ο παράγοντας “κόμμα ΣΥΡΙΖΑ” δεν θα ήταν φρόνιμο να υποτιμηθεί από κανέναν».
Έντυπη

No comments: