Monday, February 23, 2015

Bloomberg: Σε τεντωμένο σκοινί ο Τσίπρας

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ

Bloomberg: Σε τεντωμένο σκοινί ο Τσίπρας

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες 24 ώρες, την ώρα που προσπαθεί να καταλήξει σε χρηματοδοτικά μέτρα που θα ικανοποιούν τόσο τις απαιτήσεις των εταίρων όσο και το κόμμα του, σημειώνει σε άρθρο του το Bloomberg.

Bloomberg: Σε τεντωμένο σκοινί ο Τσίπρας
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους Ευρωπαίους εταίρους και την σύναψη συμφωνίας για παράταση του προγράμματος διάσωσης για άλλους τέσσερις μήνες, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας να ολοκληρώσει μία λίστα με δεσμεύσεις ως αντάλλαγμα του προγράμματος χρηματοδότησης. Οι υπουργοί Οικονομικών στη συνέχεια θα αποφασίσουν αν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ικανοποιητικές ή αν θα προκαλέσουν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα.

«Τα στοιχήματα είναι τόσο μεγάλα για την ζώνη του ευρώ και κυρίως για την Ελλάδα καθώς η οικονομία της χώρας και κυρίως το τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει μία επικείμενη κατάρρευση» δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τη λίστα των μέτρων που απαιτούνται για την επέκταση του προγράμματος».

Η συμφωνία ενδέχεται να απελευθερώσει τα χρήματα για να καλυφθούν κάποιες από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Τσίπρας προς τους δυσαρεστημένους Έλληνες, οι οποίοι εκτόξευσαν το κόμμα του στην εξουσία σχεδόν έναν μήνα πριν. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιφέρει κάποιους πολιτικούς «μώλωπες» στον Τσίπρα, που αναγκάστηκε να αναγκάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά του να αναλάβει τον έλεγχο της οικονομικά πολιορκημένης Ελλάδας και να αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις.

Τα προβλήματα έρχονται
Ο 40χρονος πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να «πουλήσει» τη συμφωνία στο εσωτερικό μετά την εξασφάλιση μιας ανάσας από την προοπτική της εθνικής αφερεγγυότητας.

«Κερδίσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο» δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το Σάββατο. «Οι δυσκολίες, οι πραγματικές δυσκολίες, όχι μόνο όσες σχετίζονται με τις συζητήσεις και τις σχέσεις με τους εταίρους, είναι μπροστά μας».

Ενώ η κυβέρνηση έχει συζητήσει τα μέτρα με τα θεσμικά όργανα, οι προτάσεις είναι ελληνικές και δεν έχουν λάβει την έγκριση των πιστωτών, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την ίδια ημέρα. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα λάβουμε θετική απάντηση από τα θεσμικά όργανα» δήλωσε.ethnos

No comments: