Διεθνή ΜΜΕ: Πιέζει η ΕΚΤ για να «συμμορφωθεί» η Ελλάδα
Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ βρίσκεται η αιφνιδιαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να να σταματήσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, από τις 11 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για «μπρα ντε φερ» με την Ελλάδα που έχει ως στόχο να πειστεί η χώρα μας ότι χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει ρευστότητα.
Η ΕΚΤ αποφάσισε να σταματήσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ενώ ανανέωσε την δυνατότητά τους να προσφεύγουν στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος για δύο ακόμη εβδομάδες.
Η απόφαση τίθεται σε ισχύ στις 11 Φεβρουαρίου και ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και την δήλωσή του Έλληνα υπουργού ότι η ΕΚΤ θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να στηρίξει κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα.
«Η κίνηση της ΕΚΤ δηλώνει την απόφασή της να υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην απόπειρα της Αθήνας να διασφαλίσει χρηματοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα για την τρίμηνη περίοδο που μεσολαβεί από την έξοδο του προγράμματος διάσωσης και την συμφωνία για ένα νέο συμβόλαιο με τους ηγέτες της ευρωζώνης την οποία ελπίζει να έχει πετύχει μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης» γράφουν οιFinancial Times.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι με την εν λόγω απόφαση, που αποστάλθηκε ηλεκτρονικά «ασκείται πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση, περιορίζοντας την πρόσβαση στην απευθείας γραμμή χρηματοδότησης». Όπως σημειώνεται, η ανακοίνωση της ΕΚΤ επισημαίνει ότι «η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου βασίζεται στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ως δεδομένη μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ότι θα είναι ευθυγραμμισμένη με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η απόφαση αυτή θα αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες που δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ να στραφούν στην Τράπεζα της Ελλάδος για χρηματοδότηση, η οποία θα γίνεται με λιγότερο ευνοϊκούς όρους.
Το πρακτορείο πάντως εκτιμά ότι η συνολική έκθεση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στο δημόσιο χρέος της χώρας τους ανέρχεται μόνον σε περίπου 21 δισ. ευρώ, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της απόφασης της ΕΚΤ. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό τηλεγράφημα του Bloomberg, η απόφαση δεν συνεπάγεται μια πιθανή καταστροφή για την ρευστότητα (potential liquidity disaster) για τις ελληνικές τράπεζες, αφού το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας δεν εξαρτάται ιδιαίτερα από τη χρήση κρατικού χρέους ως ενεχύρου (collateral) για την άντληση ρευστότητας, όπως επισημαίνεται.
Σκληραίνει την στάση της απέναντι στην Ελλάδα, η ΕΚΤ τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του, το BBC.
«Η ΕΚΤ κάνει πιο ακριβή την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε μετρητά… Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της ΕΚΤ στην ελληνική κυβέρνηση: Θα πρέπει να μιλήσετε με τους διεθνείς δανειστές, την τρόικα, για να πετύχετε μια συμφωνία. Αλλιώς θα συμβούν πραγματικά άσχημα πράγματα» λέει ο Jacob Kirkegaard του Peterson Institute for International Economics.
Σε δημοσίευμα της για το ίδιο θέμα «Wall Street Journal» αναφέρεται ότι «η ανακοίνωση της ΕΚΤ περί αναστολής, έγινε καθώς αξιωματούχοι αυξάνουν την πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση για να συμβιβαστεί με τους διεθνείς πιστωτές της επί του προγράμματος διάσωσης της χώρας».
Ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της Evercore ISI, δηλώνει ότι «η ανακοίνωση της ΕΚΤ συμφωνεί με την πρόβλεψή μας ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας». Επίσης, ο Win Thin, της Brown Brothers Harriman, δήλωσε ότι «όπως φαίνεται, η ΕΚΤ παίζει σκληρό παιχνίδι. Πιθανότατα, θα καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά μέχρι τότε θα υπάρξουν πολλά προβλήματα».
Για βαρύ πλήγμα στις ελληνικές τράπεζες και το ελληνικό κράτος, κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», σχολιάζοντας ότι πρόκειται για κίνηση-ματ της ΕΚΤ που διαλέγει ένα δραστικό μέτρο προκειμένου να υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους δανειστές της.
Η ΕΚΤ κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και ασκεί πίεση στην Ελλάδα, απομονώνοντάς την, ώστε να αποφασίσει να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές της, γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos».
«Χαστούκι της ΕΚΤ στην Αθήνα: τέρμα η λιτότητα» τιτλοφορεί το άρθρο της η ιταλική Corriere della Sera. Για τιμωρητική κίνηση με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, κάνει λόγο η γαλλική Le Monde, σχολιάζοντας ότι είναι πολύ ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνει η Φρανκφούρτη στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, τον οποίο επιχειρεί «να τον επαναφέρει στην λογική», λέγοντας στην Αθήνα: «πρέπει γρήγορα να διαπραγματευτείτε με τους Ευρωπαίους».ethnos
No comments:
Post a Comment