Thursday, February 12, 2015

«Ένα αρκετά θρασύ ξεκίνημα»

«Ένα αρκετά θρασύ ξεκίνημα»

Το αδιέξοδο στο χθεσινό έκτατο Eurogroup, οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στην Ουκρανία και η νέα τραγωδία με 300 πρόσφυγες στην Λαμπεντούζα είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.
Με τίτλους όπως «Οι Έλληνες προκαλούν την Ευρώπη» (Spiegel Online), «Διαφωνία στις Βρυξέλλες-Χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα» (Die Welt), «Οι υπουργοί Οικονομικών αναβάλλουν τις αποφάσεις» (tagesschau.de) ο γερμανικός τύπος και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται και σχολιάζουν το αδιέξοδο του χθεσινοβραδινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Αντί με μια συμφωνία οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν με μια ηχηρή διαφωνία. Το παζάρι γύρω από την κρίση χρέους συνεχίζεται», γράφει το Spiegel Online.
«Ένα αρκετά θρασύ ξεκίνημα» τιτλοφορεί η εφημερίδα Die Zeit άρθρο της για το χθεσινό Eurogroup, στο οποίο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τις πολυαναμενόμενες ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκαλεί τους ομολόγους του και ματαιώνει το τελικό ανακοινωθέν. Με την τακτική αυτή πλήττεται πρωτίστως η Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας: «Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για το έκτακτο Eurogroup: Πρόκληση, ηχηρή διαφωνία ή οτιδήποτε άλλο. Σημαντικότερο είναι ωστόσο ότι απέτυχε. Ο χρόνος πιέζει τόσο, που κάθε μέρα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας μετρά. Στην επόμενη συνεδρίαση θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μια, κάποια απόφαση για να εξασφαλιστεί η συνέχεια στη χρηματοδότηση της Ελλάδας».
«Το Eurogroup αγωνίζεται για την σωτηρία της Ελλάδας» επιγράφεται άρθρο της Rheinische Post, στο οποίο η εφημερίδα παρατηρεί: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τήρησαν σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, άφησαν ωστόσο ανοιχτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων για μια αλλαγή των όρων γύρω από την εφαρμογή περικοπών και μεταρρυθμίσεων. (…) Με την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων τελείωσαν τουλάχιστον οι υποθετικές συζητήσεις. Ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε τα σχέδια της Αθήνας για το πώς η Ελλάδα θα παραμείνει, από μια πλευρά, στο ευρώ και από την άλλη, πώς θα αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων».
Ελπίδες για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία
Διπλωματικός πυρετός για ειρήνευση στην Ουκρανία
Διπλωματικός πυρετός για ειρήνευση στην Ουκρανία
Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί με αφορμή των διπλωματικό πυρετό για την ειρήνευση στην Ουκρανία: «Όταν λίγο πριν το καλοκαίρι του 2014 η Άγκελα Μέρκελ έλεγε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν 'ζει σε έναν διαφορετικό κόσμο' θέλησε να περιγράψει τις διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις σε όσα συνέβαιναν. Στο μεταξύ όμως οι διαφορετικές ερμηνείες του πολέμου εγκυμονούν νέους κινδύνους, όπως για παράδειγμα η αποστολή όπλων. (..) Μια εκεχειρία έχει συνεπώς μόνο νόημα αν και οι δύο πλευρές δεν μπορούν να γεφυρώσουν τους τρόπους προσέγγισης στο ζήτημα της Ουκρανίας. Τότε ίσως βοηθά η δημιουργία μιας 'ουδέτερης ζώνης σκέψης' ως απόσταση ασφαλείας σε εντελώς διαφορετικές τοποθετήσεις στο ίδιο ζήτημα. Ίσως κάποτε οι συνομιλητές να επιστρέψουν στην πραγματικότητα. Εγγυήσεις ωστόσο δεν υπάρχουν».
«Ντροπή σας!»
Μια νέα τραγωδία ντροπιάζει την Ευρώπη
Μια νέα τραγωδία ντροπιάζει την Ευρώπη
«Ντροπή σας!» γράφει η Neue Osnabrücker Zeitung για τη νέα τραγωδία με περισσότερους από 300 νεκρούς πρόσφυγες στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Η εφημερίδα επισημαίνει: «Η Ευρώπη έχει αφήσει τη Μεσόγειο να μετατραπεί σε μαζικό τάφο. Με την στάση τους οι Ευρωπαίοι είναι συνυπεύθυνοι για την τραγωδία. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι μια αξιόπιστη πολιτική ασύλου και ένα αποτελεσματικό σύστημα διάσωσης προσφύγων στη θάλασσα, παρά μια επιχείρηση διαφύλαξης συνόρων όπως η επιχείρηση 'Τρίτων'. Δεν υπάρχει τίποτα πιο υποκριτικό από μια κοινωνία αξιών, όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται η Ευρώπη, η οποία αφήνει ανθρώπους να πνίγονται στη θάλασσα μπροστά στην πόρτα της».
Στέφανος Γεωργακόπουλος   dw de

No comments: