Thursday, February 26, 2015

Τρίτο δάνειο 30 δισ. ευρώ μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Τρίτο δάνειο 30 δισ. ευρώ μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα

Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, αναφέρει κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο εν λόγω αξιωματούχος, οι πιστωτές συζητούσαν την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης πριν ακόμη διεξαχθούν εκλογές. Υπήρχε "συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τρίτο δάνειο 30 δισ. ευρώ μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα
Ο εν λόγω αξιωματούχος δηλώνει πως είναι πιθανό ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Παράλληλα, τονίζει ότι η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να αλλάξει, ενώ κάνει λόγο για πολλούς στο Eurogroup που δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις της Αθήνας.
Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει πως μέσα στο επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών δεν θα υπάρξουν συζητήσεις περί ελάφρυνσης.
Την ίδια ώρα, η γερμανική "Frankfurter Allgemeine Zeitung", επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, γράφει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ, τα οποία χρειάζεται το ελληνικό κράτος από τον Ιούνιο και μετά. Μάλιστα, η εφημερίδα εκτιμά ότι η ανάγκη για τρίτο πακέτο είναι κοινό μυστικό στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και προσθέτει ότι η Ελλάδα θα γίνει για τους φορολογούμενους ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Σε δικές του δηλώσεις, ο οικονομολόγος Λαρς Φελτ, ένας εκ των πέντε σοφών της γερμανικής οικονομίας που συμβουλεύουν και την καγκελαρία, είπε ότι μόνο από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο χρειάζεται η Ελλάδα 10 δισ. ευρώ σε φρέσκο χρήμα και επειδή η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας. Πρόσθεσε ότι καλά θα κάνει η γερμανική κυβέρνηση αυτό να το παραδεχθεί δημοσίως.
Αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ σημείωσε ότι εάν η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ, τότε θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι και πως οι όροι θα είναι οι ίδιοι με αυτούς που υπήρχαν μέχρι σήμερα.
Με την άποψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο συμφώνησε ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού γερμανικού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" Μπερντ Λούκε, ο οποίος είπε ότι "τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο όσο η χώρα μένει εντός του ευρώ και οι πολιτικές διάσωσης δεν αλλάζουν".
Πηγή: Mega

No comments: