Sunday, June 7, 2015

Μπλακάουτ στις διαπραγματεύσεις 06/06/2015

Μπλακάουτ στις διαπραγματεύσεις
06/06/2015
Με επιφυλακτικότητα και εκνευρισμό αναμένουν οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Οι ανησυχίες εντός και εκτός της χώρας αποτυπώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο την Παρασκευή σημείωσε απώλειες που πλησίασαν το 5%. Μάλιστα έχασε ακόμη και τη στήριξη των 790 μονάδων.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, ώστε να μπει τέλος μια και καλή στον επικίνδυνο κύκλο που άρχισε το 2008.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πάντως, αν και έκανε λόγο για πισωγύρισμα αναφερόμενος στην πρόταση των θεσμών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τώρα είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία παρά ποτέ». Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση επί αυτής της πρότασης.

Από την πλευρά τους, οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις κινήσεις του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά προς μία νέα συμφωνία και ένα νέο μνημόνιο.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πληρώσει συνολικά και σε μεταγενέστερο χρόνο τις δόσεις για την απόσβεση των δανείων της από το ΔΝΤ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι η σχετική απόφαση της Ελλάδας «είναι συμβατή με τους κανόνες του ΔΝΤ και δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη νέα συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως ενώ είναι πιθανή, μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Γιούνκερ δεν έχει αποστείλει πρόσκληση, οπότε δεν προβλέπεται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

No comments: