Γιούνκερ, ο γεφυροποιός
Για τους Έλληνες η ανθρώπινη πλευρά του Γιούνκερ μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Βερολίνο και Παρίσι φοβούνται μήπως φανεί γενναιόδωρος και υπερβεί το γράμμα των ευρ. Συνθηκών.
Όταν ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, το κρίσιμο βράδυ της περασμένης Τετάρτης υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στην έδρα της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις, ήξερε εκ των προτέρων ότι δεν θα είχε τη δυνατότητα να κάνει ούτε ένα βήμα για να πλησιάσει τα ελληνικά αιτήματα. Οι όροι των δανειστών ήταν σαφείς και είχαν συμφωνηθεί πριν δύο ημέρες στην πενταμερή στην καγκελαρία του Βερολίνου. Η οδηγία μία: δεν θα έπρεπε να κινηθεί ούτε κατά διάνοια από το περίγραμμα, αυτή ήταν συμφωνία ανάμεσα στην καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο.
Όχι μόνο μάχη για τους αριθμούς
Είναι γνωστό ότι στις διαπραγματεύσεις γίνεται μάχη για να «βγουν οι αριθμοί», όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, ο ΦΠΑ, ή η μείωση του χρέους. Αυτή είναι η μια πλευρά, η άλλη διαδραματίζεται σε ανθρώπινο επίπεδο και δεν μπορεί κανείς να υποτιμήσει τη σημασία της. Γι αυτό το επίπεδο διαπραγμάτευσης την ευθύνη φέρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως γεφυροποιός, κι αυτόν τον ρόλο του αποδίδει και η ελληνική πλευρά.
Ο έλληνας πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται, γιατί του δίνει την εντύπωση ότι υπολογίζει τον συνομιλητή του ως ίσος προς ίσον. Αυτή η ιδιότητα του Γιούνκερ, είναι σημαντική για την ελληνική διαχείριση του προβλήματος κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και η Μέρκελ και ο Ολάντ. Δίνεται η δυνατότητα στον Τσίπρα να εμφανιστεί στην αριστερή πλατφόρμα του κόμματός τους ως ισχυρός διαπραγματευτής και όχι ως κομιστής διαταγών από τους δανειστές.
Ανησυχία Μέρκελ και Ολάντ
Παρόλα αυτά Μέρκελ, Ολάντ και ΔΝΤ δεν εμπιστεύονται τον Γιούνκερ σε όλη τη γραμμή. Η ανησυχία τους εδράζεται στο ότι ο Γιούνκερ μπορεί να φανεί ενδοτικός απέναντι στον Τσίπρα και έτσι να παρακάμψει τα προβλεπόμενα στο ευρωπαϊκό νομοθετικό οικοδόμημα δημιουργώντας καταστροφικό προηγούμενο για άλλες χώρες με χρέη. Μάλιστα στο Βερολίνο θεωρούν ότι ενίοτε υπερβαίνει το ανεκτό όριο. Και το λένε μετά λόγου γνώσης. Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντησης της καγκελαρίας ο Μάρτιν Ζελμάιερ, διευθυντής του πολιτικού του γραφείου του, έκανε σαφές ότι σε ορισμένα σημεία το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικό, κοινωνικά ισορροπημένο και θα πρέπει να αλλάξει.
Ο Ζελμάιερ, που μίλησε σε εκδήλωση σε απόσταση αναπνοής από την καγκελαρία, απέδωσε την αιτία στους λανθασμένους υπολογισμούς του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, που οδήγησαν τους Έλληνες «σε μείωση 20% των μισθών τους». Το συμπέρασμά του είναι ότι οι Έλληνες έχουν πληρώσει ήδη ένα μεγάλο τίμημα. Η παραδοχή δεν έκανε τις διαπραγματεύσεις της περασμένης Τετάρτης στις Βρυξέλλες πιο εύκολες. Το κλίμα δεν ήταν μαχητικό, όπως μεταφέρθηκε από μέσα, αλλά η κατάσταση περιγράφεται ως δύσκολη. Στο τραπέζι θα πέσουν κι άλλα σχέδια και η επόμενη συνάντηση βρίσκεται σε φάση προγραμματισμού – πάλι με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
SZ / Ειρήνη Αναστασοπούλου
No comments:
Post a Comment