Thursday, June 11, 2015

Mετεκλογικά σενάρια με θέα το Λευκό Παλάτι

Πολιτική

Mετεκλογικά σενάρια με θέα το Λευκό Παλάτι

Εν αναμονή σημαντικών πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται η Τουρκία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Όλοι περιμένουν τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν. Αβέβαια παραμένουν τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας ή διεξαγωγή εκλογών.
Τα μάτια όλων είναι στραμμένα σήμερα στο Λευκό Παλάτι του Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί ή μιλήσει δημόσια από την ημέρα των εκλογών, αναμένεται να δεχτεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, οποίος είχε δηλώσει προεκλογικά ότι, αν το κόμμα του έχανε τη μάχη, θα υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του. Αυτό λοιπόν αναμένεται σήμερα εκτός απροόπτου.
Εκείνο ωστόσο που απασχολεί περισσότερο είναι οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν. Ημερολογιακά, τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε περίπου 10 ημέρες. Ακολουθεί ορκωμοσία των νέων βουλευτών και εκλογή νέου προεδρείου της Βουλής. Αυτά υπολογίζονται για τις 22-23 Ιουνίου και αμέσως μετά ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγού του πρώτου σε δύναμη κόμματος δηλαδή στον Νταβούτογλου που θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.
Σενάρια συνεργασίας αλλά και νέων εκλογών
Εκτός απροόπτου ο Νταβούτογλου θα υποβάλει την παραίτησή του στον Ερντογάν
Εκτός απροόπτου ο Νταβούτογλου θα υποβάλει την παραίτησή του στον Ερντογάν
Στο μεταξύ υπάρχει απροθυμία από τα άλλα κόμματα να συνεργαστούν με το κόμμα του Ερντογάν και όπως φαίνεται από δηλώσεις κομματικών στελεχών και το ίδιο το κόμμα των Eρντογάν-Nταβούτογλου δεν θεωρεί εύκολη τη συγκατοίκησή του στην εξουσία με άλλο κόμμα. Μάλιστα λέγεται ότι οι ακροδεξιοί του Μπαχτσελί για να συνεργαστούν θα ζητήσουν να μην αλλάξει το σύνταγμα σε προεδρικό, να περιοριστεί ο Ερντογαν, και να μην δοθούν προνόμια στους Κούρδους.
Υπάρχει βέβαια και η ευχέρεια του προέδρου αν δεν βρεθεί λύση συνεργασίας να κηρύξει εκλογές. Αυτό όμως θα κλόνιζε περισσότερο την οικονομία και παράλληλα δεν θα εγγυάτο τη νίκη του κόμματος.
Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη

No comments: