Ψάχνουν τρόπο επαναπροσέγγισης. Μέτρα 2 δισ. ευρώ μόνιμου δημοσιονομικού χαρακτήρα απαιτούν οι δανειστές
Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
Μέτρα 2 δισ ευρώ μόνιμου δημοσιονομικού χαρακτήρα χωρίζουν Ελλάδα και θεσμούς, με τους δανειστές να επιμένουν ότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να βρεθούν από την περικοπή δαπανών. Συγκεκριμένα οι εταίροι απαιτούν από την κυβέρνηση να φέρει μέτρα που θα περικόπτουν τις ασφαλιστικές δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8δισ ευρώ, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση προτείνει οι περικοπές από αυτό τον τομέα να αγγίξουν μόλις το 0,4% και το υπόλοιπο ποσό να βρεθεί από αύξηση φόρων και έσοδα από διοικητικές μεταρρυθμίσεις.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν παράλογες τις απαιτήσεις των δανειστών, ειδικά από τη στιγμή που αξιωματούχοι της Κομισιόν επιμένουν ότι δεν έχουν ζητήσει ποτέ περικοπές μισθών και συντάξεων. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες «η απαίτηση των δανειστών για μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από την περικοπή της ασφαλιστικής δαπάνης δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν μπει “μαχαίρι” σε κύριες και επικουρικές συντάξεις», επισημαίνουν όμως ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέες περικοπές στις συντάξεις, ειδικά στις χαμηλές».
Αντίθετα από την πλευρά τους οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ότι οι στόχοι εσόδων που έχει θέσει η κυβέρνηση από το μέτωπο των φόρων δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν στο ακέραιο. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις τους οι δανειστές “κουρεύουν” τους στόχους εσόδων κατά 30%, ζητώντας παράλληλα αυτή η απόκλιση να καλυφθεί από περικοπή δαπανών.
Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης
Παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και οι δύο πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να κάτσουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε η HuffPost Greece από το βράδυ της Κυριακής όταν και διεκόπησαν πρόωρα οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, τόσο η κυβέρνηση, όσο καιοι δανειστές τη Δευτέρα εμφανίστηκαν έτοιμοι για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, αρκεί η απέναντι πλευρά να δείξει σημάδια καλής θέλησης.
Πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια επαναπροσέγγισης ίσως αποτελέσει η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης στις 18.00 και θα έχει ως θέμα τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα.
Σε αυτό το πλαίσιο κάθε πλευρά περιμένει να δει βήματα υποχώρησης από την απέναντι, δημιουργώντας την αίσθηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «blame game» μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Πλέον τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, αλλά και αν θα προχωρήσουν σε κούρεμα των ελληνικών ενέχυρων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ντράγκι δεν σχεδιάζει εκπλήξεις, καθώς θα περιμένει πρώτα τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης ακόμα και αν οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει έως τότε σε τελική συμφωνία. Καλά πληροφοριμένες πηγές αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν κλίμα αναφορικά με τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα οι περισσότεροι εκτιμούν ότι καταληκτική ημερομηνία αποτελεί η 30η Ιουνίου όταν και λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα, χωρίς όμως να λείπουν και αυτοί που σπρώχνουν τη διαπραγμάτευση ακόμα και μέσα στον Ιούλιο. Πάντως όσο οι μέρες περνούν και ο χρόνος τελειώνει όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι ενδεδειγμένη λύση και για τις δύο πλευρές θα ήταν μια νέα παράταση του προγράμματος, μετά από μια συμφωνία για παροχή ρευστότητας η οποία θα συνδεθεί με την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων δράσεων.
No comments:
Post a Comment