Monday, June 29, 2015

Κομισιόν: Η πρόταση που τίθεται στο δημοψήφισμα δεν ήταν η οριστική

Μαξίμου: Δεν ξέραμε το τελευταίο κείμενοΚομισιόν: Η πρόταση που τίθεται στο δημοψήφισμα δεν ήταν η οριστική
29/06/2015
Το θρίλερ της πορείας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη από τη μια και η μεγάλη κρίση που έχει προκληθεί στο τραπεζικό σύστημα από την άλλη βρίσκεται στο παγκόσμιο επίκεντρο, καθώς η ανησυχία εντός της χώρας ενισχύεται διαρκώς.

Το Σάββατο αν και υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο με 178 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή) η κυβερνητική πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου για την έγκριση ή μη της πρότασης των θεσμών, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο ποια ακριβώς είναι αυτή η πρόταση.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να επιδιώκει μία κοινή προσέγγιση με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έδωσε στη δημοσιότητα το επίμαχο κείμενο των προτάσεών της, για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας.

Όπως τόνισε ο Γιούνκερ η πρόταση αυτή δεν ήταν η τελευταία αλλά αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ενώ σημείωσε ότι μπορούσαν να υπάρξουν κι άλλες βελτιώσεις.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αλλαγές στο ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 με άμεση περικοπή όμως του 20% της δαπάνης, ένα από τα σημεία που διαφωνούσε η ελληνική πλευρά), καθώς και αύξηση του ΦΠΑ των ξενοδοχείων στο 13% (αντί για 23% που ήθελαν αρχικά οι δανειστές), αύξηση του ΦΠΑ εστίασης στο 23%, (από 13% σήμερα).

Ακόμη, προβλέπει διατήρηση του ρεύματος στο 13%, ενώ για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάθεση των περισσότερων στο 23%.
Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% αό 55% σήμερα αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Δεν υπάρχει όμως έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Επίσης, το κείμενο δεν περιλαμβάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες.
Η δημοσίευση, συνοδεύεται από εκτενή ανακοίνωση στην οποία γίνεται περιγραφή των γεγονότων από τη σκοπιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνει λόγο στην ανακοίνωση για δυνατότητα επίτευξης «συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup όχι μόνο για τα μέτρα προς κοινή συμφωνία αλλά και θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Επίσης, υπάρχει αναφορά σε αναπτυξιακό πακέτο «για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025».

Όπως αναφέρει η πρόταση, οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.
Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015. elzoni.gr

No comments: