Οικονομία
«Είναι μια λυπηρή απόφαση για την Ελλάδα»
Με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα ξεκίνησε με καθυστέρηση το κρίσιμο Eurogroup με αλλαγές στην ημερήσια διάταξη. Αμφίβολο είναι αν θα ληφθούν σήμερα αποφάσεις για το θέμα της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση εξετάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι καλούνται να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.
«Αρνητική έκπληξη», χαρακτήρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει την πρόταση των θεσμών και να προτείνει διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αρνητική παρότρυνση στους πολίτες. «Αυτή είναι μια λυπηρή απόφαση για την Ελλάδα που έκλεισε την πόρτα στις διαπραγματεύσεις, θα ακούσουμε τι έχει να μας ο πει ο κ. Βαρουφάκης και θα συζητήσουμε για τις μελλοντικές συνέπειες», κατέληξε. Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες βρίσκονται τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης όπου έχουν επαφές, μαζί με τον Γ. Βαρουφάκη, με τον Μάριο Ντράγκι, ενώ αύριο αναμένεται να έχουν εκ νέου συναντήσεις και στην έδρα της ΕΚΤ.
Σόιμπλε: «Δεν υπάρχει πια βάση διαπραγμάτευσης»
«Mε τους άλλους θεσμούς με τους οποίους είμαστε ενωμένοι προσαρμόσαμε αρκετές φορές τις θέσεις μας στις διαπραγματεύσεις με ένα διπλό στόχο, τη δημοσιονομική σταθερότητας και την ανάπτυξη στην Ελλάδα», δήλωσε προσερχόμενη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Θέλουμε μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή από την πλευρά της Ελλάδας, και εμείς και κυρίως οι Ευρωπαίοι προσφέρουμε χρηματοδοτική στήριξη και αντιμετώπιση του χρέους. Αυτό κάναμε πάντα, με αυτούς τους στόχους θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.
Για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν υπάρχει πια βάση διαπραγμάτευσης, πάνω στην οποία να διεξαχθούν συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. «Η ελληνική πλευρά έχει εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων (...) θέτοντας μονομερώς τέρμα στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο γερμανός υπ. Οικ. υπογραμμίζοντας ότι «κανένας από τους συναδέλφους μου δεν έχει ιδέα τι πρέπει να κάνουμε τώρα». Τόνισε δε ότι το πρόγραμμα λήγει την Τρίτη. «Πρέπει τώρα να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση».
Από την πλευρά του, ο φινλανδός υπ. Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ ανέφερε ότι «υπάρχει σχεδόν ομοφωνία εντός του Eurogroup ότι δεν μπορούμε να παρατείνουμε το πρόγραμμα ως έχει», συμπληρώνοντας ότι το «Plan B γίνεται τώρα Plan A»
Έκτακτη αλλαγή της ημερήσιας διάταξης λόγω εξελίξεων
«Στόχος μας ήταν πάντα η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, οι διαφορές στις διαπραγματεύσεις ηταν μικρές, πιστεύω ότι η λογική θα επικρατήσει», δήλωσε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις που συνεχίζαμε μέχρι χθες το βράδυ έχουν διακοπεί μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος. Θα δούμε εάν μια συμφωνία είναι ακόμη δυνατή».
Αρχικά η σημερινή συνεδρίαση είχε συγκληθεί προκειμένου να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ωστόσο μετα τις εξελίξεις, αλλάζει η ημερήσια διάταξη και θα ασχοληθεί με τα προβλήματα που προκύπτουν από την ελληνική απόφαση για δημοψήφισμα. Κατ΄ αρχήν οι εταίροι καλούνται να απαντήσουν στην κυβέρνηση αν δέχονται να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα μέχρι και τις 5 Ιουλίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Η παράταση είναι αναγκαία για την Ελλάδα, γιατί από τις 30 Ιουνίου που λήγει η παράταση του προγράμματος η χώρα δεν θα έχει την χρηματοδοτική κάλυψη των δανειστών και στην περίπτωση αυτή η ΕΚΤ θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι εταίροι και δανειστές καλούνται να σταθμίσουν όλες τις παραμέτρους γιατί σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις τους θα έχουν επιπτώσεις, οικονομικές και πολιτικές. Προβλέψεις για την έκβαση της συζήτησης σ’ αυτό το θέμα είναι δύσκολες.
Στο τραπέζι θα βρεθεί και ένα άλλο «καυτό» θέμα, αυτό του περιορισμού ή όχι της κίνησης κεφαλαίων. Την απόφαση στο θέμα αυτό την λαμβάνει η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν ο κ. Ντράγκι λάβει από σήμερα τις αποφάσεις του, αφού θα πρέπει να συζητήσει το θέμα και με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
No comments:
Post a Comment