Tuesday, June 16, 2015

Η «τεφλόν καγκελάριος» Μέρκελ αλλάζει στάση απέναντι στην Ελλάδα;

«ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ»

Η «τεφλόν καγκελάριος» Μέρκελ αλλάζει στάση απέναντι στην Ελλάδα;

Για μεταστροφή της στάσης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα, κάνει λόγο το περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο πηγές του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ενώ και το Bloomberg αναφέρει ότι η ελληνική κρίση ενδέχεται να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πλήγμα για την πολιτική κληρονομιά της καγκελαρίου που έχει γίνει γνωστή για την επίλυση κρίσεων και θέλει να την θυμούνται ως την πολιτικό που διέσωσε την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Η ίδια πάντως με σημερινές της δηλώσεις, διαβεβαίωσε ότι παραμένει αφοσιωμένη στην προσπάθεια για παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.

Η «τεφλόν καγκελάριος» Μέρκελ αλλάζει στάση απέναντι στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, στη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του CDU η καγκελάριος επέτρεψε να γίνει ανοιχτή συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι πλέον την ενδιαφέρει η ενότητα της Ευρώπης και όχι η διάσωση μιας χώρας.
 

Στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών ανέφερε πως το κλίμα για την χώρα μας ήταν βαρύ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως δεν ασχολείται πλέον με τη διάσωση της Ελλάδας, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τους χειρισμούς του.
Η ένταση στους κόλπους των Χριστιανοδημοκράτών αποτυπώθηκε και σε σημερινές δηλώσεις στελεχών του CDU που «έδειξαν» στην χώρα μας τον δρόμο προς την...έξοδο από την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι ένα Grexit πρέπει να γίνει αποδεκτό αν η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσιάσει πειστικό μεταρρυθμιστικό πακέτο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χώρα μας «παραβιάζει τους κανόνες» και οφείλει πλέον να αποφασίσει αν και κατά πόσο θέλει να παραμείνει εντός ευρωζώνης.
Στο σημαντικό πολιτικό διακύβευμα για την καγκελάριο αναφέρεται και το Bloomberg, γράφοντας ότι η «τεφλόν καγκελάριος Μέρκελ εν τέλει μπορεί να είναι ευάλωτη», αφού η ελληνική κρίση και η προοπτική μιας χρεοκοπίας απειλούν την κληρονομιά της, αφού η πολιτική μακροημέρευσή της μέχρι στιγμής έχει βασιστεί στην διπλωματία της αποτελεσματικής καταπολέμησης των κρίσεων.
Υπέρ του πιο «σκληρού Σόιμπλε»
Καθώς οδεύουμε προς μια λύση του ελληνικού δράματος, τα ποσοστά αποδοχής της Α. Μέρκελ σημειώνουν βουτιά, εν μέσω της φερόμενης κόντρας της με τον υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα, γράφει το Bloomberg, προσθέτοντας:
«Τα σημάδια δείχνουν ότι το κόμμα της καγκελαρίου είναι υπέρ της πιο σκληρής στάσης του Σόιμπλε απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και η συμπαγής στήριξη που ήταν βασικός πυλώνας της παραμονής της Μέρκελ στην εξουσία, αρχίζει να κλονίζεται».
Κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη χρονική περίοδο, καθώς η Μέρκελ σκέφτεται να είναι υποψήφια για τέταρτη θητεία στο τιμόνι της Γερμανίας προσθέτει το δημοσίευμα.
«Για μια πολιτικό που βρίσκεται σχεδόν σε μόνιμη βάση πρώτη σε ποσοστά δημοφιλίας, το να περάσει μετά τον Σόιμπλε, είναι κακός οιωνός, ενόσω βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ελληνική κρίση με τα σενάρια εξόδου από το ευρώ να πληθαίνουν. Ήδη η καγκελάριος έχει ξοδέψει αποθέματα από το πολιτικό της κεφάλαιο, αφού αποφάσισε να έχει διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, παρότι στην αρχή προσπάθησε να τον κρατήσει σε απόσταση», επισημαίνει το Bloomberg, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αποτυχία θα εκληφθεί ως προσωπική αποτυχία της Μέρκελ, όπως αναφέρουν αναλυτές.
Ασχέτως με το ποιος θα θεωρηθεί υπεύθυνος για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε την αποτυχία της πολιτικής της που αποτέλεσε σήμα-κατατεθέν της 10ετίας της στην εξουσία: η διατήρηση της ακεραιότητας της ευρωζώνης.
Θα ήταν βέβαια λάθος να ξεγράψει κανείς μια ικανή πολιτικό που ξέρει να επιβιώνει και έχει θέσει εκτός σημαντικούς αντιπάλους, ακόμη και τον μέντορά της Χ. Κολ, σημειώνει το δημοσίευμα, αναπαράγοντας δήλωση του John Kornblum πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γερμανία, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Μέρκελ «έχει μεγάλο ταλέντο στο να μη φαίνεται ότι είναι αυτή που φταίει για τις καταστάσεις».ethnos

No comments: