Περιβάλλον & Επιστήμη
Η περιβαλλοντική ατζέντα του G7
H Γερμανία θέλει να αξιοποιήσει την προεδρία του G7 στη Βαυαρία για να προωθήσει περιβαλλοντικά ζητήματα. Τροχοπέδη σε αυτήν την προσπάθεια θεωρείται το αδιευκρίνιστο μέλλον του άνθρακα στη Γερμανία.
Εν όψει της Συνόδου Κορυφής των G7 στο Ανάκτορο Έλμαου της Βαυαρίας στις 7 και 8 Ιουνίου, περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να αποδείξει εμπράκτως τη φήμη της ως «καγκελαρίου του κλίματος», δίνοντας ώθηση στις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα.
Η σύνοδος του G7 αποτελεί μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το περιβάλλον στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι τον προσεχή Δεκέμβριο, εκτίμησε στη DW ο Τομπίας Μυνχμάιερ από την Greenpeace. Η σύνοδος συνέρχεται και «σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Γερμανία, η οποία είτε θα κατορθώσει είτε θα αποτύχει να εκπληρώσει τους εθνικούς της στόχους για το κλίμα».
Παγκόσμια πρόκληση η κλιματική αλλαγή
Η καγκελάριος Μέρκελ, με άρθρο της που δημοσιεύθηκε χθες σε πλειάδα εφημερίδων ανά τον κόσμο, είχε χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή μία από τις δύο παγκόσμιες προκλήσεις – κλειδιά, που θα πρέπει να αποτελέσει θέμα συζήτησης στη σύνοδο του G7, σε συνδυασμό με το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Εν όψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Παρίσι στο τέλος του έτους, εντείνονται οι πιέσεις στους ηγέτες των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη προκειμένου να προωθήσουν διεθνείς συμφωνίες, ώστε να θέσουν συγκεκριμένους στόχους περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
«Τα κύρια περιβαλλοντικά ζητούμενα για τη Μέρκελ στη σύνοδο θα είναι να αποσπάσει ισχυρές και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις χώρες του G7 και να διασφαλίσει περισσότερες και βελτιωμένες δεσμεύσεις στο πεδίο της χρηματοδότησης προγραμμάτων για το περιβάλλον, με στόχο να προσεταιριστεί αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων», δήλωσε στη DW ο Κρίστιαν Χέι, γενικός γραμματέας του γερμανικού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για το Περιβάλλον.
Η Ζαμπίνε Μίνινγκερ, στέλεχος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Bread of the World, εκτίμησε, μιλώντας στη DW, ότι «αν το G7 δείξει το δρόμο, δεσμευόμενο να εξαλείψει τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050, θα γινόταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και θα αποστελλόταν ένα σημαντικό μήνυμα για τη διάσκεψη του Παρισιού». Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε η ίδια, είναι ελάχιστα πιθανό στη Σύνοδο του G7 να υπάρξουν δεσμεύσεις για πλήρη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Είναι ευκολότερο για τις πλούσιες χώρες να βάζουν χρήματα στο τραπέζι παρά να κάνουν δεσμεύσεις για τερματισμό της χρήσης άνθρακα, που συνεπάγεται να αλλάξουν την οικονομία τους», εξήγησε η Ζαμπίνε Μίνινγκερ.
Εν όψει του G7 η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι η Γερμανία και η Γαλλία επιχειρούν να επιτύχουν όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις στην κατεύθυνση του περιορισμού της χρήσης άνθρακα, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση. Τη σθεναρότερη αντίσταση αναμένεται να προβάλει η Ιαπωνία, η οποία υπολείπεται κατά πολύ των στόχων για το κλίμα, και ο Καναδάς, που συγκαταλέγεται στους μείζονες παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.
Τροχοπέδη η εξάρτηση της Γερμανία από τον λιγνίτη
Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων στη Γερμανία ζητούν από την κυβέρνηση να στραφεί αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η Γερμανία έχει θέσει στον εαυτό της ένα εξαιρετικά φιλόδοξο περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Σήμερα καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ταυτόχρονα όμως είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον λιγνίτη, η καύση του οποίου επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Αναλυτές εκτιμούν ότι το γεγονός αυτό ενδέχεται να αποδυναμώσει αισθητά τις θέσεις της γερμανίδας καγκελαρίου στις σχετικές διαβουλεύσεις του G7. «Η Γερμανία έχει σοβαρό πρόβλημα με τον άνθρακα», σχολίασε ο Τομπίας Μυνχμάιερ, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα, η Γερμανία δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους περιβαλλοντικούς της στόχους για το 2020, που προβλέπουν μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%».
Ρούμπι Ράσελ / Άρης Καλτιριμτζής
No comments:
Post a Comment