Saturday, June 6, 2015

Η Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στο Grexit γράφουν οι FT

«ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΕΡΕΥΟΥΝ»

Η Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στο Grexit γράφουν οι FT

Τη θέση ότι η Ελλάδα, με βάση τη σημερινή κατάσταση, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδό της από την Ευρωζώνη εκφράζει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times, η οποία, προβαίνοντας σε ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε, συμπεραίνει ότι "οι δικαιολόγιες της Ελλάδας στερεύουν".

Η Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στο Grexit γράφουν οι FT
Σημειώνει πως αυτή την εβδομάδα οι πιστωτές της χώρας "παρουσίασαν ένα περισσότερο ενοποιημένο μέτωπο απ' ο,τι στο παρελθόν" προτείνοντας στην Αθήνα να αυξήσει τον ΦΠΑ για να βελτιώσει μια επιδεινούμενη δημοσιονομική θέση, να δεσμευτεί στη διατήρηση της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και να επιβάλλει περικοπές στο χρεοκοπημένο συνταξιοδοτικό της σύστημα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν πρόκειται το ιδανικό μείγμα πολιτικής καθώς η αύξηση του ΦΠΑ σε καιρό ασθενούς εσωτερικής ζήτησης ενέχει τον κίνδυνο να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ωστόσο όπως τονίζει "η Ελλάδα έχει αποτύχει να παρουσιάσει συνεκτική εναλλακτική πρόταση".

"Το δικό της πλάνο που παρουσιάστηκε την εβδομάδα αυτή εστιάζει στην μείωση του μακροχρόνιου χρέους της", προσθέτει επισημαίνοντας ότι "είναι προφανές σε όλους ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποια ανακούφιση στο χρέος της ή τουλάχιστον επανασχεδιασμό του σε κάποια φάση" και διασαφηνίζοντας ότι ωστόσο "η επικέντρωση σε αυτό τώρα καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι περισσότερο ανήσυχη για να πετύχει πολιτικούς στόχους απο ο,τι να ξεφύγει άμεσα από την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα".

Καταλήγει το άρθρο λέγοντας ότι "εάν η Ελλάδα γινόταν το πρώτο κράτος που αποχωρεί από την Ευρωζώνη, θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για την χώρα και για το κοινό νόμισμα" αλλά επισημαίνει ότι "η Ευρωζώνη δεν μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα με κάθε κόστος" και πως "όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα κινείται προς την έξοδο από το κοινό νόμισμα".

"Μόνο η κυβέρνησή της και τελικά ο ίδιος ο λαός της, μπορούν να σταματήσουν την πορεία αυτή", επισημαίνει.εθνος

No comments: