Monday, March 1, 2010

01/03/10 11:02
Προεξοφλούν την ευρω-βοήθεια
Ραγδαία πτώση, στις 300 μονάδες βάσης, για το spread στα ομόλογα

Reuters
Οι διεθνείς αγορές προεξοφλούν την ευρω-βοήθεια προς την Ελλάδα
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 14:50
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Ραγδαία πτώση σημειώνει την Δευτέρα το spread στα 10ετή ομόλογα, καθώς το σχέδιο ευρω-βοήθειας της ελληνικής οικονομίας αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά».

Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο υποχώρησε κατά 35 μονάδες στις 302 μονάδες βάσης, χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου. Το επιτόκιο του 10ετούς είναι κοντά στο 6,18%.

Αργότερα, το spread σταθεροποιήθηκε κοντά στις 310 μονάδες.

Το ασφάλιστρο κινδύνου (το cds του 5ετούς ομολόγου) υποχώρησε μέχρι τις 335,5 μονάδες (-28,5), χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA DataVision.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε έως 69 μονάδες βάσης στο 5,46%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 10 Φεβρουαρίου.

Τα γερμανικά ομόλογα άνοιξαν πτωτικά την Δευτέρα, εν μέσω εικασιών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την οικονομική στήριξη της χώρας. Πτωτική πορεία ακολουθούν τα επιτόκια (κινούνται αντιστρόφως ανάλογα από τις τιμές) και άλλων περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών.

Το spread του ιρλανδικού 10ετούς ομολόγου συρρικνώνεται στις 133 μονάδες βάσης από 142 την περασμένη Παρασκευή, ενώ του ισπανικού ομολόγου υποχωρεί στις 69 από 77 μονάδες.

Το spread του πορτογαλικού ομολόγου είναι στις 130 μονάδες από 138 μονάδες βάσης την Παρασκευή και του ιταλικού στις 83 μονάδες βάσης από 90 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Οι προσδοκίες περί συμφωνίας ενισχύονται από τις πληροφορίες που δημοσιεύουν τα διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αρχίζει να παίρνει μορφή το γαλλογερμανικό στήριξης της Ελλάδας με κεφάλαια έως 30 δισ. ευρώ, μέσω αγοράς ελληνικού χρέους από γαλλικές, γερμανικές κρατικές τράπεζες και ιδιώτες.

Επισήμως, αυτά τα σχέδια διαψεύδονται, προς το παρόν τουλάχιστον, καθώς εκτιμάται ότι αν ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια θα δοκιμάσουν τρόπους για να τα ξεπεράσουν ή να τα παρακάμψουν. Έτσι, στις δημόσιες δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν τις διφορούμενες διατυπώσεις.

Μέρκελ: Διαψεύδει, αλλά...

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανίδα καγκελάριος διαψεύδει τα σενάρια για οικονομική βοήθεια και τις πληροφορίες περί εγγραφής κονδυλίων στον γερμανικό προϋπολογισμό για την Ελλάδα, λόγω βεβαίως και των έντονων αντιρρήσεων των κυβερνητικών της εταίρων και της γερμανικής κοινής γνώμης.

Σε δηλώσεις της, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, την Κυριακή, απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο «διάσωσης» (της Ελλάδας, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Προς το παρόν ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε την Ελλάδα είναι να καταστήσουμε σαφές ότι πρέπει να κάνει τα καθήκοντά της», είπε, ωστόσο, απέφυγε να διαψεύσει ευθέως το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης από ιδιωτικές τράπεζες με κεφάλαια της κρατικής KfW, παραπέμποντας στις «συνθήκες» και επιμένοντας ότι κύριο θέμα πλέον είναι η υλοποίηση των μέτρων από την πλευρά της Αθήνας.

«Τίθεται πάντα το ερώτημα εάν το κράτος θα δραστηριοποιηθεί και παραπέμπω για άλλη μια φορά στις συνθήκες. Θυμίζω ότι η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%. Τα μέτρα λιτότητας που έχουν αποφασισθεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί και αυτό είναι τώρα το ζητούμενο, η εφαρμογή τους. Ελπίζω λοιπόν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στις ελληνικές προσπάθειες και στο σημείο αυτό θέλουμε να ενισχύσουμε την Ελλάδα» επισήμανε

Επίσης, επανέλαβε την ανησυχία της για το ευρώ, λέγοντας ότι στη ρίζα του προβλήματος είναι το υψηλό έλλειμμα της Ελλάδας και η χαμένη αξιοπιστία της. Με αυτίο τον τρόπο, η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να πείσει την -δύσπιστη- κοινή γνώμη ότι μία πιθανή γερμανική οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα θα είχε ως κύριο στόχο τη σταθερότητα του ευρώ.

Στην ερώτηση αν Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με τράπεζες για πιθανή βοήθεια της Ελλάδας, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε την Δευτέρα:

«Υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη διαδικασία αυτή τη στιγμή. Αυτή συμφωνήθηκε στο άτυπο συμβούλιο της ΕΕ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και έτσι το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της Ελλάδας», ανέφερε η εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η βάση της συναίνεσης στην ΕΕ και την ευρωζώνη είναι ότι η εμπιστοσύνη χτίζεται στις χρηματοοικονομικές αγορές και στο ευρώ και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν κάθε κράτος ξεχωριστά αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις» πρόσθεσε.

Η ίδια είπε ότι η Γερμανία καλοσωρίζει την ετοιμότητα της Ελλάδας να λάβει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποια βοήθεια προς την Ελλάδα που να συμπεριληφθεί στον γερμανικό προϋπολογισμό του 2010.

Τα σενάρια για την ευρω-βοήθεια

Πάντως, σύμφωνα, με όσα δήλωσαν την περασμένη Παρασκευή στο Bloomberg τέσσερις Γερμανοί βουλευτές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η αγορά ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης (συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ), θα μπορούσε να γίνει μέσω της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW.

Η KfW θα μπορούσε είτε να εκδώσει ειδικό ομόλογο, χρησιμοποιώντας τα έσοδα για την αγορά ελληνικού χρέους, είτε να εγγυηθεί τις αγορές ελληνικών ομολόγων από άλλες γερμανικές τράπεζες

Στα σενάρια για τη γερμανική βοήθεια μέσω της KfW αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Έλληνας ευρωβουλευτής των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (εταίρων της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό) Γ.Χατζημαρκάκης.

Ο κ. Χατζημαρκάκης μίλησε για σχέδιο βοήθειας, μέσω αγοράς ελληνικών ομολόγων από την KfW και την γαλλική κρατική τράπεζα Caisse des Depots, συνολικού ύψους 10-14 δισ. ευρώ. Στο σχέδιο θα συμμετέχει, όπως, είπε, και η Ολλανδία, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες θα συμμετέχει και το Λουξεμβούργο.

Επιπλέον, όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στη βελγική βουλή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ντιντιέ Ρέιντερς, το Βέλγιο είναι διατεθειμένο να παράσχει σε διμερές επίπεδο οικονομική στήριξη στην Ελλάδα.

Η διμερής οικονομική στήριξη της Ελλάδας από το Βέλγιο θα μπορούσε να γίνει μέσω κρατικών εγγυήσεων για δάνεια η ομόλογα που συνδέονται με την Ελλάδα, ανέφερε.

Μήνυμα Γιούνκερ κατά κερδοσκόπων

Η Ευρώπη θα λάβει μέτρα κατά της κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας, αν οι αγορές αγνοήσουν τις προσπάθειες της χώρας για βελτίωση των οικονομικών της, φέρεται να είπε ο επικεφαλής του Eurogroup την Δευτέρα.

«Αν οι Έλληνες επιμείνουν στις αυστηρές παραμέτρους και οι αγορές συνεχίσουν να κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδας, δεν θα τους αφήσουμε απλώς να προελαύνουν» είπε ο κ. Γιούνκερ, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

O κ. Γιούνκερ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο που η ευρωζώνη σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία, αλλά είπε ότι υπάρχουν εργαλεία για το σκοπό αυτό.

Τα εργαλεία υπάρχουν και θα τα εμφανίσουμε, αν χρειαστεί, τόνισε και πρόσθεσε ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να συμπεριφέρονται, σαν η Ελλάδα να μην έχει δουλέψει καθόλου για την βελτίωση της κατάστασης.

«Οι αγορές δεν θα πρέπει να συνεχίζουν την πορεία τους, λες και δεν καταβάλλονται προσπάθειες από την Ελλάδα να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά» της, υπογράμμισε.

Τέλος, ανάφερε ότι η βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα «δεν είναι απαραίτητη», υπονοώντας ότι θα υπάρξει βοήθεια από την Ευρώπη.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: