Friday, March 26, 2010

Επισκόπηση τύπου | 26.03.2010

Είναι η Γερμανίδα καγκελάριος ένας νέος «Κάιζερ Γουλιέλμος»;

Δημοσιευμάτων συνέχεια στον γερμανικό και στον ευρωπαϊκό τύπο. Σχόλια και ρεπορτάζ με θετική και επικριτική αποτίμηση της γερμανικής τακτικής.

Με τίτλο «Ένα δίλημμα» κάνει την αποτίμησή της η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της για την συμφωνία οικονομικής στήριξης της ευρωζώνης προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ:

«Από τη μία πλευρά η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζουν ότι μια χώρα της ευρωζώνης δεν επιτρέπεται να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, διότι οι συνέπειες θα ήταν μοιραίες για όλους. Από την άλλη πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους και την κοινή γνώμη στη Γερμανία, που μπορεί να συμπυκνωθεί στην έκφραση ‘να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους’. Στην τοποθέτησή της στις Βρυξέλλες η καγκελάριος προσπάθησε με το δικό της στιλ να μην εκληφθούν όλα όσα λέει ως λαϊκισμός. Αλλά η προειδοποίηση της κ. Μέρκελ ότι στην ευρωζώνη δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν οι συνειδητές παραβιάσεις είχε μεν ως αποδέκτες τις χώρες της ΕΕ, αλλά απευθυνόταν περισσότερο στους Γερμανούς.»

Η απόφαση Τρισέ και το τίμημά της

Ζαν-Κλοντ Τρισέ: έδωσε παράταση στα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστού στις τράπεζεςΖαν-Κλοντ Τρισέ: έδωσε παράταση στα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστού στις τράπεζες

«Μήνυμα προς την Ελλάδα» είναι ο τίτλος σχολίου τηςSüddeutsche Zeitung και αναφέρεται στην απόφαση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέχρι και το 2011: «Η στροφή Τρισέ είναι σωστή, αλλά έχει το τίμημά της: Με την απόφασή του αυτή ο Τρισέ δίνει ακόμη λίγο χρόνο σε χώρες όπως την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους.

Όμως στις χρηματοπιστωτικές αγορές το μήνυμα Τρισέ ερμηνεύθηκε ως έμμεση παραδοχή ότι σε περίπτωση ανάγκης θα διατηρήσει χαμηλά και τα επιτόκια, για να διατηρήσει τη σταθερότητα του ευρώ και να μην προκαλέσει αναταράξεις στην ανάπτυξη και τις αγορές. Γι’ αυτό οι κερδοσκόποι τρίβουν τα χέρια τους: αγόρασαν χθες Πέμπτη μετοχές και πακέτα υψηλού κινδύνου. Έτσι όμως φτιάχνεις μια νέα φούσκα στην αγορά.»

«Η καγκελάριος δείχνει πλήρη έλλειψη πολιτικού ενστίκτου»

«Η Μέρκελ σαν Κάιζερ Γιουλιέλμος – η καγκελάριος δείχνει πλήρη έλλειψη πολιτικού ενστίκτου», είναι ο τίτλος σχολίου που φιλοξενεί η εφημερίδα Die Welt. Ο σχολιαστής Ντέτλεφ Γκίρτλερ αφού υπογραμμίζει ότι η κ. Μέρκελ κάνει τα πάντα για να γίνει ο Κάιζερ Γουλιέλμος, δηλαδή επαίρεται για την ισχύ της και δεν μπορεί να δει τι συμβαίνει γύρω της, σημειώνει: «Ναι, η Ελλάδα παραβίασε το γράμμα των κανονισμών της Συνθήκης του Μάαστριχτ και ζημίωσε το ευρώ. Αλλά η Γερμανία παραβιάζει το πνεύμα της συνθήκης και ζημιώνει την Ευρώπη. Με την ακολουθούμενη πολιτική, που θυμίζει την πολιτική Μεγάλης Δύναμης που ασκούσε ο Κάιζερ Γουλιέλμος, δεν μπλοκάρεται μόνον η διαδικασία, αλλά διακυβεύεται και η πρόοδος που έγινε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση….Στη σημερινή κρίση φαίνεται η Γερμανία να μην αντιλαμβάνεται τι γίνεται, να μην διαθέτει ίχνος πολιτικού ενστίκτου: Η Ισπανία και η Ελλάδα για να εξισορροπήσουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας έναντι της Γερμανίας, που δημιουργήθηκε με την εισαγωγή του ευρώ, έπρεπε να μειώσουν τους μισθούς κατά 20%. Και μέχρι το 2013 για να επανέλθει το κρατικό τους έλλειμμα στο 3% πρέπει και οι δύο χώρες να συρρικνώσουν το ΑΕΠ κατά 15%. Μια τέτοια πορεία δεν μπορεί να αποδεχθεί κανείς λαός επί τρία χρόνια. Γι’ αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες που δεν θα στοχεύουν μόνον κατά των κυβερνήσεών τους, αλλά και κατά των Γερμανών…Όμως αυτή τη στιγμή η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται ικανή ούτε καν να συζητήσει το ζήτημα, διότι αρνείται απλώς να αποδεχθεί ότι και η Γερμανία είναι μέρος του προβλήματος.»

Τι σημαίνει η γερμανική εμμονή στην τιμωρία των σπάταλων;

«Οι Γερμανοί αξιολογούν λανθασμένα την ελληνική κρίση», υποστηρίζουν οι βρετανικοί The Times: «Είναι κατανοητό που οι πάντα συγκρατημένοι Γερμανοί δεν θέλουν να απαλλάξουν τους σπάταλους Έλληνες από τις ευθύνες τους. Πολλοί Γερμανοί θέλουν μάλιστα να τιμωρηθεί η Ελλάδα, επειδή δεν κατάφερε να πειθαρχήσει στα δημοσιονομικά της. Η τιμωρία όμως αυτή δεν συμφέρει ούτε τους Γερμανούς, διότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πολλά ελληνικά ομόλογα και η χρεοκοπία της χώρας θα σήμαινε νέα τραπεζική κρίση και ασφαλώς θα παρέλυε τις γερμανικές εξαγωγές. Ένα είναι σίγουρο: εάν η Γερμανία αναλάβει τα ηνία της Ευρώπης, τότε η επόμενη βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να προσέχει πολύ την Άγκελα Μέρκελ.»

Τέλος με τίτλο «Ο γερμανικός δρόμος» η γαλλική Liberation σημειώνει: «Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη των ισχυρών προς τους αδύναμους. Αλληλεγγύη των άριστων μαθητών προς τους κακούς, των μυρμηγκιών προς τους τζίτζικες. Ασφαλώς με την προϋπόθεση ότι όλοι θα συμμετέχουν στις προσπάθειες εξυγίανσης. Η Ελλάδα έδωσε μέχρι τώρα αξιόπιστες υποσχέσεις. Ουδείς βέβαια μπορεί να κατηγορήσει τη Γερμανία ότι επιθυμεί να παίξει το ρόλο του ηγεμόνα. Και όμως όλοι φοβούνται ότι η Γερμανία έχει μπει στον πειρασμό των μονομερών ενεργειών. Εάν είναι όντως έτσι, θα είναι θανατηφόρο για την Ευρώπη.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

No comments: