Α. P., Reuters
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Η απόφαση των Ισραηλινών να ανοικοδομήσουν 1.600 κατοικίες εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ «δυναμιτίζει τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ», δήλωσε χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ. Με δριμύτητα, εξάλλου, καταδίκασε και ο Λευκός Οίκος την απόφαση του Ισραήλ, που έγινε γνωστή αργά το βράδυ της Τρίτης, εκπλήσσοντας τους Αμερικανούς και αντιστρέφοντας δραματικά το καλό κλίμα που επικρατούσε νωρίτερα στις συναντήσεις του Αμερικανού αξιωματούχου με τους Ισραηλινούς επισήμους. Μάλιστα, ο κ. Μπάιντεν είχε εκφράσει την ικανοποίηση των ΗΠΑ αναφορικά με την αποδοχή της αμερικανικής πρότασης για την έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάνοντας μάλιστα λόγο περί «ιστορικής ευκαιρίας». Ισραηλινές πηγές, πάντως, άφηναν να διαρρεύσει ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επισήμανε κατ’ επανάληψιν στον κ. Νετανιάχου ότι η Ουάσιγκτον διαφωνεί ριζικά με την ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν στην παρούσα φάση.
«Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν και εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με πολλά κράτη σε μια προσπάθεια να πείσουμε τους Ιρανούς ότι οφείλουν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο κ. Μπάιντεν. Απαντώντας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει στην κατεύθυνση της επιβολής αυστηρών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.
Ο κ. Μπάιντεν, επίσης, υπογράμμισε ότι η ειρήνη προϋποθέτει «θαρραλέες δεσμεύσεις» και από τις δύο πλευρές. «Πιστεύω ότι αν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δουν την κατάσταση με ψυχραιμία, θα αντιληφθούν ότι τα συμφέροντά τους συμπίπτουν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς για την επίτευξη του στόχου της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αλλά έθεσε ως βασική προϋπόθεση μιας τελικής συμφωνίας την αναγνώριση του Ισραήλ από τους Παλαιστινίους ως «εβραϊκού κράτους».
Τουρκική διαμεσολάβηση
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να αποκάλυψε σε δημοσιογραφικούς κύκλους ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αποδέχθηκε πρόταση διαμεσολάβησης της Αγκυρας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Συρία. Σύμφωνα, μάλιστα, με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα. Ο κ. Νετανιάχου, όμως, τόνισε χθες ότι δεν έχει ακόμα λάβει κάποια απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι οι διαρκείς επικρίσεις του Τούρκου ηγέτη αναφορικά με τη δράση των Ισραηλινών στα παλαιστινιακά κατεχόμενα πυροδότησε τη χειρότερη κρίση των τελευταίων ετών στις σχέσεις Αγκυρας - Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή, τέλος, οι αντιπρόσωποι του Ισραήλ και της Συρίας διακήρυξαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Ενέργεια στο Παρίσι ότι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. H σχετική τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών του Ισραήλ, Ούζι Λαντάου, προκάλεσε αίσθηση, δεδομένων των υποψιών πως η χώρα διαθέτει ήδη πυρηνικό οπλοστάσιο και της επί σειράν ετών αμφιλεγόμενης στάσης των κυβερνήσεών της σχετικά με το ζήτημα.Kathimerini.
No comments:
Post a Comment