Wednesday, March 31, 2010

30/03/10 14:38
Νέα φάση στα πειράματα
Ρεκόρ ισχύος στις συγκρούσεις του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων
Με σαμπάνια το γιόρτασαν οι ερευνητές στην αίθουσα ελέγχου του ανιχνευτή CMS
Γενεύη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Ανεβαίνει η ισχύς στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (23/3/2010)
Δέσμες πρωτονίων συγκρούστηκαν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων σε ενέργειες τρεις φορές υψηλότερες από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε θέσει πέρυσι το ίδιο όργανο, ανακοίνωσε την Τρίτη το CERN.

Μέσα στην κυκλική σήραγγα του LHC, περίπου 100 μέτρα μέσα στο έδαφος κάτω από τα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας, δέσμες πρωτονίων που κινούνταν σε αντίθετες κατευθύνσεις συγκρούστηκαν μετωπικά στην ενέργεια των 7 TeV (tera electron Volt), ή 3,5 TeV ανά δέσμη.

Η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί χονδρικά στην ενέργεια που θα απελευθέρωνε ένα μικρό αυτοκίνητο αν προσέκρουσε σε έναν τοίχο με την ταχύτητα του ήχου.

Οι επιστήμονες στην αίθουσα ελέγχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας ξέσπασαν σε χειροκροτήματα γύρω στις 14.00 ώρα Ελλάδας, ενώ εκατοντάδες συνάδελφοί τους σε όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν ζωντανά το πείραμα μέσω Διαδικτύου.

Η επιτυχία-ορόσημο έρχεται πάντως με καθυστέρηση περίπου ενάμισι χρόνου, λόγω των αλλεπάλληλων τεχνικών προβλημάτων για τα οποία χρειάστηκαν πολύμηνες και δαπανηρές επισκευές.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων από τις συγκρούσεις αναμένεται να απαντήσει σε έσχατα ερωτήματα όπως γιατί η ύλη έχει μάζα, ποια είναι η φύση της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης και πώς εξαφανίστηκε η αντιύλη του Σύμπαντος.

Τα υποατομικά συντρίμμια των συγκρούσεων καταγράφονται από τέσσερις γιγάντιους ανιχνευτές, με τις ονομασίες Alice, Atlas, CMS και LHCb (στην ένθετη αριστερά, ένα από τα πρώτα συμβάντα σύγκρουσης όπως καταγράφηκε στον CMS).

O LHC θα συνεχίσει να λειτουργεί στην ενέργεια των 7 TeV για 18 έως 24 μήνες. Στη συνέχεια, το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου θα τεθεί ξανά εκτός λειτουργίας προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες επισκευής στους ελαττωματικούς μαγνήτες που κατευθύνουν τις δέσμες.

Μετά τη νέα διακοπή, που ενδέχεται να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, ο LHC θα λειτουργήσει στη μέγιστη δυνατή ισχύ των 14 TeV, πλησιάζοντας ακόμα πιο κοντά στις συνθήκες της Μεγάλης Έκρηξης που γέννησε το Σύμπαν.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: