17/02/2010 |
Μία γλυκόπικρη γεύση πρέπει να άφησαν οι χθεσινές εξαγγελίες της υπουργού Ανταγωνιστικότητας κας Λούκα Κατσέλη σχετικά με τα φάρμακα. Η κυβέρνηση έκανε με τα μέτρα αυτό ακριβώς που «ξόρκιζε» ο Γιώργος Παπανδρέου: τα μερεμέτια. Δεν είναι τόσο που οι τιμές των φαρμάκων θα υπολογίζονται με βάση τις τιμές των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης. Αφού είμαστε στο ευρώ θα πάμε στον υπολογισμό με βάση τις τιμές στη ζώνη του ευρώ και όχι με βάση τη Βουλγαρία η την Ουγγαρία όπου οι ιατρικοί επισκέπτες παίρνουν 200 και 400 ευρώ αντίστοιχα το μήνα (σε λέβα και φιορίνια εννοείται) σε σχέση με τα 1000 που παίρνει ο ιατρικός επισκέπτης στην Ελλάδα.
Δεν είναι εκεί το πρόβλημα των νέων μέτρων. Το πρόβλημά τους είναι ότι και πάλι στο ισοζύγιο αντίγραφα φάρμακα, φάρμακα εταιρειών επώνυμα «φορτώνουν» τα ταμεία με τα πρώτα, ενώ όλη η Ευρώπη δουλεύει με τα δεύτερα για να περικόψει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης. Το γενόσημο φάρμακο (αντίγραφο) αποκτά σήμερα τιμή στο 80% της αξίας του πρωτοτύπου και με τις αλλαγές θα την αποκτά στο 70%. Αν όμως η κυβέρνηση είχε επιτρέψει να κυμαίνεται προς τα κάτω η τιμή ελεύθερα δεν θα υπήρχε όριο στην πτώση.
Το επιχείρημα των φαρμακοβιομηχανιών είναι ότι τέτοια φάρμακα δεν θα ήταν ασφαλή αλλά σε όλη την Ευρώπη τα ίδια λένε. Ο στόχος της κυβέρνησης για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, που ξεκινάει από τον «μπακαλίστικο υπολογισμό» ότι με τις αλλαγές στα 5 δισεκατομμύρια θα «κοπεί» το 20% επειδή τόση θα είναι η μέση πτώση, δεν θα υλοποιηθεί. Για έναν πολύ απλό λόγο: οι βιομηχανίες θα εντείνουν την συνταγογράφηση εξωθώντας τις ποσότητες πέρα από τα όρια του 2009. Και θα τα πάρουν από εκεί. Σύστημα ελέγχου τους στα ταμεία δεν υπάρχει και η εφαρμογή του θα αργήσει 1-2 χρόνια. Είναι κρίμα διότι εκεί που χρειάζεται σύγκρουση με πραγματικά μεγάλα συμφέροντα (εταιρείες, φαρμακοποιοί, γιατροί) η κυβέρνηση κάνει πίσω σε ένα θέμα που υποτίθεται ότι είχε μελετήσει καλά πριν ανέβει στην εξουσία ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου.
No comments:
Post a Comment