Friday, March 5, 2010


Ν.Δ.: Ασφυξία από τα μέτρα
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε αντίθετος με την περικοπή του 14ου μισθού
και την αύξηση του ΦΠΑ

Του Γιωργου Π. Τερζη

«Μείγμα ασφυξίας που παραλύει και τραυματίζει τον κοινωνικό ιστό» χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς. Ταυτόχρονα αποδοκίμασε -για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια- το κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας μάλιστα πως ο ίδιος «δεν απολογείται για κανέναν». Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του νέου δημοσιονομικού πακέτου (αν και στη Ρηγίλλης είχαν από νωρίς το πρωί σχεδόν πλήρη πληροφόρηση από τις Βρυξέλλες), ξεκίνησε ένας μαραθώνιος συσκέψεων υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή των Π. Παναγιωτόπουλου, Χρ. Σταϊκούρα, Κ. Αρβανιτόπουλου, Χρ. Λαζαρίδη και του καθηγητή Γ. Μουρμούρα, που, εν τέλει, κατέληξε σε τρεις βασικούς άξονες: απόρριψη των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης, όχι όλων αλλά αυτών που οδηγούν σε πάγωμα ή μείωση αποδοχών για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ανάδειξη της κωλυσιεργίας του ΠΑΣΟΚ ως βασικού παράγοντα για την παρ' ολίγον χρεοκοπία και, τέλος, χάραξη ενός σαφούς ορίου μεταξύ των ευθυνών της απελθούσας κυβέρνησης Καραμανλή και της νέας ηγεσίας στη Ν.Δ.

Στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για «λάθος μείγμα πολιτικής», το οποίο δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση, αλλά αντιθέτως, εξαιτίας της ύφεσης που προκαλεί, θα οδηγήσει σε πρόσθετα μέτρα. «Απορρίπτουμε την αύξηση του ΦΠΑ και της φορολογίας στα καύσιμα, απορρίπτουμε την περικοπή του 14ου μισθού», αντιθέτως «προτείνουμε μεγαλύτερο φόρο σε ποτά, τσιγάρα, είδη πολυτελείας, αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και μεγαλύτερες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους», υπογράμμισε. Ο κ. Σαμαράς έθεσε ως «κόκκινες γραμμές» για την αξιωματική αντιπολίτευση την προστασία χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και τη στήριξη της μεσαίας τάξης, ενώ υπαινίχθηκε ότι υπάρχει εσκεμμένη αοριστία της κυβέρνησης, που προοιωνίζεται διατήρηση των μέτρων για περισσότερο από έναν χρόνο. Παράλληλα, ζήτησε μέτρα για την τόνωση της αγοράς, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την ανάπτυξη τομέων όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός.

Ως προς την κριτική, αυτή είχε στόχο αφενός προσωπικά τον πρωθυπουργό και αφετέρου συνολικά την τακτική της κυβέρνησης κατά το πεντάμηνο που μεσολάβησε από τις εκλογές. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για προσωπικές ευθύνες του κ. Παπανδρέου που με την αναποφασιστικότητά του επιβάρυνε την οικονομία με επιπλέον 300 εκατ., λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού. «Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μάς έφεραν οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ, αν είχε λάβει εγκαίρως μέτρα, θα ήταν ηπιότερα», εξήγησε.

«Δεν απολογούμαι»

Στη δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «διαχρονικές ευθύνες» των κομμάτων που κυβέρνησαν, παραδεχόμενος ότι «ασφαλώς έχει ευθύνες και η Ν.Δ». Ωστόσο, προχώρησε ένα ακόμη βήμα, επιχειρώντας τη διάκριση μεταξύ της διακυβέρνησης Καραμανλή και της «νέας Νέας Δημοκρατίας» που ο ίδιος ευαγγελίζεται. «Η Ν.Δ. διέπραξε σφάλματα και τα πλήρωσε, σήμερα έχει γυρίσει σελίδα. Δεν απολογούμαι, λοιπόν, για κανέναν, κοιτάζω το μέλλον», υπογράμμισε. Η Ρηγίλλης κλίνει προς την επιλογή να μιλήσει ο κ. Σαμαράς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, δίνοντας έτσι τον τόνο της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα κρατήσει εφεξής η Ν.Δ.

kathimerini

No comments: