Πολιτική | 23.03.2010
Ο Γκίντο Βεστερβέλε απαντά στον Θεόδωρο Πάγκαλο
Ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ εντείνονται οι πιέσεις προς τη Γερμανία προκειμένου να συναινέσει σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα. Γιατί το Βερολίνο συνεχίζει να τάσσεται κατηγορηματικά κατά, ρωτήθηκε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF).
«Είναι σαφές για εμάς ως Ευρωπαίους ότι όχι μόνον θέλουμε, αλλά ότι στηρίζουμε την αλληλεγγύη. Εδώ όμως μιλούν ήδη για κατάρτιση σχεδίων επί υποθετικών σεναρίων και αυτό το αντιμετωπίζουμε επιφυλακτικά. Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση μόλις αποφάσισε ένα πολύ θαρραλέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αυτό δείχνει το σωστό δρόμο. Αυτό υποστηρίζουμε εμείς και είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης να στηρίξει αυτό το πρόγραμμα. Φοβάμαι ότι θα αποδυναμωθούν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε περίπτωση που προβληθεί η οικονομική στήριξη και ακολούθως πιστέψουν ορισμένοι στη χώρα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι και τόσο αναγκαίες».Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Οι κκ. Παπανδρέου και Βεστερβέλε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού υπ.Εξ. στην Αθήνα
Τι απαντά στις δηλώσεις Πάγκαλου
Στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας απαντά και στον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η Γερμανία επιδιώκει ένα αδύναμο ευρώ προκειμένου να αυξήσει τις εξαγωγές της.
«Καλώ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεχίσουμε να μιλάμε με δεδομένα και επί της ουσίας, γιατί εμείς οι Γερμανοί έχουμε έντονο ενδιαφέρον για ένα ισχυρό ευρώ. Είναι κάτι που γνωρίζουμε και θα αναλαμβάναμε δράση κάθε φορά που κρινόταν απαραίτητο. Το ζήτημα είναι εάν στην παρούσα φάση απαιτούνται χρήματα. Τέτοια περίπτωση δεν έχουμε, δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο και πιστεύω ότι και η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρθμιστικές της προσπάθειες. Το πρόγραμμά της είναι θαρραλέο και το στηρίζουμε. Ένα ισχυρό ευρώ δεν είναι μόνον προς το συμφέρον της Γερμανίας αλλά και των υπολοίπων Ευρωπαίων και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεισφέρομε και εμείς. Όλοι μιλούν για ένα ντόμινο εξελίξεων εάν δεν αποφασιστούν προγράμματα βοήθειας. Θα πρότεινα όμως να λάβουμε υπόψη και την άλλη όψη του νομίσματος, τις συνέπειες δηλαδή του να αποφασίζαμε τώρα ένα τέτοιο πρόγραμμα. Εν είναι ακόμη βέβαιο ότι βρισκόμαστε στο τέλος της κρίσης και έτσι δεν βοηθούμε κανέναν στην Ευρώπη όταν αποδυναμώνουμε μια ισχυρή χώρα όπως τη Γερμανία. Επενδύουμε στη σταθερότητα στη Γερμανία γιατί πιστεύουμε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη».Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Βεστερβέλε: "Αντιμετωπίζουμε επιφυλακτικά την κατάρτιση σχεδίων επί υποθετικών σεναρίων".
«Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια…»
Εάν όμως δεν αποφέρουν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τα αναμενόμενα, θα έπρεπε η Ελλάδα να απευθυνθεί στο ΔΝΤ ή θα έπρεπε να το λύσουν οι Ευρωπαίοι μεταξύ τους, είναι το τελευταίο ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών;
«Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το έχουν κάνει ήδη και άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά προς το παρόν πρέπει να συγκρατήσουμε ότι δεν έχει ζητηθεί οικονομική βοήθεια. Δίνεται η εντύπωση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ζητήσει χρήματα. Δεν είναι έτσι. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει αλληλεγγύη αλλά και κάθε χώρα να αντιμετωπίσει τα δικά της διαρθρωτικά προβλήματα. Όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα, εμπιστευόμαστε την ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κυβέρνηση εμπιστεύεται τις αγορές. Προχώρησε άλλωστε πρόσφατα στην έκδοση ομολόγων η οποία ήταν άκρως επιτυχής».
Silvia Engels (DLF) / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Γιώργος Παππάς............./dw
No comments:
Post a Comment