Monday, March 8, 2010

Θετική η Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Την υποστήριξή της στην ιδέα της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δηλώνει ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν

08/03/2010 | 15:57 Τελευταία Ενημέρωση 15:57 08/03/2010

Την υποστήριξή της στην ιδέα της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δηλώνει ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

Επίσης, ο Αμαντέου Αλφατάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Eurogroup και με τις χώρες του ευρώ, επεξεργάζεται πρόταση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ως μηχανισμού στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Αλφατάζ σημείωσε ότι παράλληλα, η Επιτροπή ετοιμάζει πρόταση για την ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την επιτήρηση των χωρών της ευρωζώνης, "ούτως ώστε περιπτώσεις, όπως αυτή της Ελλάδας, να μην ξανασυμβούν". Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι σχετικές προτάσεις θα υποβληθούν κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας.

Ωστόσο, δεν απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν τη λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, καθώς η Επιτροπή βρίσκεται στο πρωταρχικό στάδιο διαβούλευσης με τις χώρες του ευρώ και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της Επιτροπής για τη σύσταση ενός ΕΝΤ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και ως εκ τούτου ο σκοπός δεν είναι να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση, αλλά να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Times του Λονδίνου, στον απόηχο των συναντήσεων Παπανδρέου με Μέρκελ και Σαρκοζί. Όπως αναφέρουν, υπό την καθοδήγηση της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να δημιουργήσουν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Την ίδια ώρα ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομνίκ Στρος - Καν, εκτιμά ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα επιλυθούν εντός της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους της δήλωσε σε συνέντευξή του στους γερμανικούς Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

1 comment:

lornion said...

Που θα βρεθούν οι πόροι?H Ευρώπη είναι φαληρισμένη ,οι χώρες της χρωστάνε, η θα υποχρεωθούν σε κάποιο νέο χαράτσι για το ταμείο. του ταμείου....