Tuesday, March 30, 2010

Επισκόπηση τύπου | 30.03.2010

«Οι κεφαλαιαγορές αποδέχονται τους Έλληνες»

«Η Ελλάδα αξιοποιεί την ευνοϊκή κατάσταση για την έκδοση ομολόγων», «Σχετική επιτυχία είχαν τα ελληνικά ομόλογα», «Γρήγοροι οι Έλληνες», είναι οι τίτλοι του σημερινού γερμανικού τύπου για τα ελληνικά ομόλογα.

Η γερμανική έκδοση των Financial Times παρατηρεί: «Για το επταετές ομόλογό της η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει ρευστό από τις κεφαλαιαγορές, με επιτόκιο που έκλεισε μεν κάτω από το όριο του 6%, αλλά κυμαίνεται στην ουσία στα ίδια επίπεδα, όπως και πριν από ένα μήνα. Παρά το ιστορικό βήμα της συμφωνίας για ευρωβοήθεια, οι επενδυτές απαιτούν ακόμη περίπου το διπλάσιο επιτόκιο από τα ελληνικά ομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά.

Αυτή τη φορά πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι η ζήτηση ήταν χαμηλότερη. Όποιος πίστευε ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα λύσει τα προβλήματα της αναχρηματοδότησης του χρέους στην Ελλάδα διαπίστωσε χθες το αντίθετο. Στην πραγματικότητα η άποψη των επενδυτών άλλαξε ελάχιστα, διότι η τυπική έγκριση του πακέτου βοήθειας σε εσχάτη ανάγκη από τη σύνοδο κορυφής ήταν αναμενόμενη, αλλιώς τα ασφάλιστρα επικινδυνότητας θα ήταν χθες τουλάχιστον υψηλότερα.»

Η Süddeutsche Zeitung εκτιμά: «Οι Έλληνες επωφελήθηκαν από τη βελτίωση του κλίματος μετά την έγκριση του πακέτου βοηθείας από την σύνοδο κορυφής. Εκείνο όμως που τους βοήθησε ήταν κυρίως οι εγγυήσεις της ΕΚΤ ότι θα παρατείνει τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέχρι και το 2011.

Έτσι οι επενδυτές που τροφοδότησαν την Ελλάδα με ρευστό κερδίζουν, όχι μόνον 3% παραπάνω σε σχέση με τα σταθερά γερμανικά ομόλογα, αλλά επιπλέον έχουν την δυνατότητα να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ. Μπορούν επίσης να είναι σίγουροι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, αλλά ακόμη και αν κινδυνεύσει, θα παρέμβει η ευρωζώνη.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν να στηρίξουν την Ελλάδα οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ ώστε η χώρα να μην αποταθεί στις αγορές. Και οι δύο δυνατότητες θα οδηγούσαν σε υποβάθμιση της φερεγγυότητας της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η επιστροφή της στις αγορές θα ήταν πιο επώδυνη. Καλύτερα λοιπόν έτσι: Οι κεφαλαιαγορές αποδέχονται τους Έλληνες» .

Η τρομοκρατία πρέπει να παταχθεί, αλλά όχι εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι χθεσινές επιθέσεις αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας που στοίχισαν τη ζωή σε 39 ανθρώπους σχολιάζονται σήμερα από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες:

Οι βρετανικοί The Times σημειώνουν: «Η τρομοκρατία δεν είναι απλή πρόκληση. Η τρομοκρατία στη Μόσχα, όπως και στη Μαδρίτη, το Μουμπάι ή το Λονδίνο είναι έγκλημα και το κράτος υποχρεούται να την εξαλείψει.»

Η γερμανική εναλλακτική εφημερίδα Tageszeitungυπογραμμίζει: «Ανεξάρτητα από το ποιος κρύβεται πίσω από τις χθεσινές επιθέσεις αυτοκτονίας, ο Πούτιν και οι συν αυτώ θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων και ασφαλώς για περιορισμό των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.»

Τέλος, η ισπανική εφημερίδα ABC εκτιμά ότι πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στη Ρωσία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, αλλά: «στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών είναι ακόμη ανίσχυρη και οι ιθύνοντες έδειξαν και στο παρελθόν ελάχιστο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ρωσία αξίζει την στήριξη μας στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση ότι τηρεί τους δημοκρατικούς κανόνες και δρα ως κράτος δικαίου.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

No comments: