Sunday, March 7, 2010

Οργή και πιέσεις από την Τουρκία προς τις ΗΠΑ
Επιτροπή υπέρ γενοκτονίας Αρμενίων

Την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, χαιρέτισε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Εντουάρντ Ναλμπαντιάν, ως «απόδειξη της αφοσίωσης του αμερικανικού λαού προς πανανθρώπινες αξίες». Ομως στην Aγκυρα χθες επικρατούσε αναβρασμός.

Δύο μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος (23 υπέρ, 22 κατά), ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την απόφαση και επέστησε, για μια ακόμη φορά, την προσοχή της Ουάσιγκτον στις επιπτώσεις του ψηφίσματος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Αμέσως μετά ανακλήθηκε ο νεοδιορισθείς Τούρκος πρέσβης στις ΗΠΑ Ναμίκ Ταν, και χθες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να «καταβάλει τώρα περισσότερο αποτελεσματικές προσπάθειες», ώστε το ψήφισμα να μην τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μολονότι το ψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, το περιεχόμενό του είναι ενοχλητικό, δοθέντος ότι η Επιτροπή απευθύνει έκκληση προς τον πρόεδρο Ομπάμα να διασφαλίσει ότι η σφαγή των Αρμενίων το 1915 θα ενσωματωθεί επισήμως ως γενοκτονία αμερικανικό πολιτικό λεξιλόγιο, ο όρος θα ενταχθεί στην επίσημη αμερικανική πολιτική.

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα προώθησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Χάουαρντ Μπέρμαν, ο οποίος παρά τις παρεμβάσεις του προέδρου Ομπάμα και της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, δεν πτοήθηκε. Ο κ. Μπέρμαν αναγνώρισε στην Τουρκία την ιδιότητα του «σημαντικού και καθ’ όλα πιστού συμμάχου», αλλά όχι το δικαίωμα «να κάνει τα στραβά μάτια στη γενοκτονία των Αρμενίων».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ψήφισμα ανάλογο είχε εγκρίνει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και το 2007, καθ’ οδόν όμως προς τη Βουλή το σταμάτησε η κυβέρνηση Μπους. Οπως σημειώνει η «Jerusalem Post», εκείνη τη χρονιά ο ανακληθείς προχθές Ναμίκ Ταν, τότε πρέσβης στο Ισραήλ είχε δηλώσει προς την εφημερίδα ότι η χώρα του περίμενε από το Ισραήλ να «κινητοποιήσει» εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ, που επηρεάζουν το Κογκρέσο. Αυτό που ιδιαιτέρως είχε το 2007 ενοχλήσει την Τουρκία ήταν η στάση της πανίσχυρης εβραϊκής οργάνωσης «ADL», της οποίας ο διευθυντής Αμπι Φόξμαν είχε χαρακτηρίσει «τις ενέργειες» των Τούρκων εις βάρος των Αρμενίων «ισοδύναμες με γενοκτονία». Ομως ο κ. Φόξμαν είχε τότε διευκρινίσει ότι τα όσα διακυβεύονται εκατέρωθεν είναι άκρως σημαντικά. Εκτοτε, οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας πέρασαν κι άλλους κλυδωνισμούς, με κορύφωση την «ταπείνωση» του νυν πρέσβη της Τουρκίας κ. Τσελικόλ από τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλόν. Η «J. P» εξηγεί ότι μέχρι τώρα το Ισραήλ απέφυγε πάση θυσία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, όπως εδώ και χρόνια επιδιώκει το αριστερό κόμμα Μερέτς, λόγω της ειδικής σχέσης και στενής συμμαχίας με την Τουρκία, που όμως τελευταία «δείχνει σημάδια κατάρρευσης».

kathimerini

No comments: