Επισκόπηση τύπου | 03.05.2010
«Αγοράζω ελληνικά ομόλογα»
«Αγοράζω ελληνικά ομόλογα», είναι το πρωτοσέλιδο της online οικονομικής εφημερίδαςHandelsblatt. Πρόκειται για μια σοβαρή καμπάνια που υπογράφουν οι επικεφαλής της εφημερίδας, αλλά και πολιτικοί και επιχειρηματίες.
Καμπάνια αγοράς ελληνικών ομολόγων
Οι συντάκτες της έκκλησης, οι δύο διευθυντές της εφημερίδας, εξηγούν γιατί προχώρησαν σε αυτό το βήμα:
«Ο αποπομπή έντεκα εκατομμυρίων Ελλήνων από την ΟΝΕ, όπως τόλμησαν να ζητήσουν και Γερμανοί πολιτικοί, θα ήταν το τέλος της σημερινής ένωσης. Διότι υπάρχουν και άλλες χώρες - μέλη υπερχρεωμένες και με σοβαρά προβλήματα, έτσι μια τέτοια τακτική θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μια τέτοια εξέλιξη δεν συμφέρει τη Γερμανία ούτε από πολιτική, ούτε από οικονομική άποψη. Το Handelsblatt, μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες της Ευρώπης, θέλει να συμβάλλει με τη φωνή της σύνεσης. Και εμείς ασκήσαμε κριτική στην ελληνική πολιτική της υπερχρέωσης, και εμείς απαιτήσαμε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουμε όμως ότι η ΕΕ ανήκει στα καλύτερα επιτεύγματα στη γερμανική ιστορία. Το όραμα της ΟΝΕ είναι πολύ μεγαλύτερο από τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επίσης η ελληνική κυβέρνηση αξίζει του σεβασμού μας: πρότεινε περικοπές που δείχνουν στο σωστό δρόμο. Οι Έλληνες μπορεί να παραβίασαν τις συνθήκες και τους κανόνες, αλλά μεταμελήθηκαν…Όμως τα κράτη μόνα τους δεν μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά την Ελλάδα και αυτό το παραβλέπουν πολλοί. Η σταθεροποίηση της κατάστασης μπορεί να επιτευχθεί, εάν η Ελλάδα επανακτήσει όντως την εμπιστοσύνη των αγορών. Γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσουν οι μεγάλες τράπεζες και οι Ευρωπαίοι πολίτες, ώστε να διασφαλισθεί μια προκαταβολή εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό λέμε αγοράστε ελληνικά ομόλογα».
Η Ελλάδα είναι η αρχή...
Η Ελλάδα και κεντρικό θέμα του σημερινού Der Spiegel: «Η τελευταία φούσκα», είναι ο τίτλος της 10σέλιδης ανάλυσης. Οι 11 συντάκτες του παρουσιάζουν το χρονικό της κρίσης, τα εγγενή προβλήματα και την σημερινή κατάσταση. Επισημαίνουν δε ότι «η Ελλάδα είναι απλώς η αρχή: όλες οι βιομηχανικές χώρες ζουν εδώ και καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους και η χρηματοπιστωτική κρίση διόγκωσε δραματικά για μία ακόμη φορά τα χρέη και τα ελλείμματα. Τώρα έρχεται ο λογαριασμός και πολλές χώρες δεν θα καταφέρουν να τον πληρώσουν.»
Το περιοδικό απαριθμεί τα χρέη των βιομηχανικών χωρών και των χωρών της ΟΝΕ, ενώ ασκεί κριτική στη στάση της Γερμανίας: «Η κλιμάκωση της κρίσης οφείλεται στη γερμανική κυβέρνηση. Δεν ήταν μόνον η στάση του μαυροκίτρινου συνασπισμού απερίσκεπτη, αλλά και η αντίδρασή του στην κρίση: ενώ τα χρέη κινδύνευαν να πνίξουν την Ελλάδα και εξελίσσονταν σε κίνδυνο για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου επικεντρώνονταν στις εκλογές στο κρατίδιο της ΒΡΒ.
Έτσι η αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης από τη γερμανική κυβέρνηση προκάλεσε όχι μόνον την αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και των Αμερικανών.»
Επίσης το περιοδικό αναφέρεται στους οίκους αξιολόγησης και εκτιμά ότι πρέπει «να σταματήσει η παντοδυναμία τους».
Η γερμανική κωλυσιεργία και η ελληνική καταστροφή
«Ελλάδα: με το βλέμμα μπροστά», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Σε μια νομισματική ένωση χωρίς ενιαία πολιτική ηγεσία οι δύσκολες αποφάσεις δεν λαμβάνονται γρήγορα. Τι πρέπει να κάνουμε, είναι ένα άλλο ζήτημα. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Και εδώ υπάρχουν δύο δυσκολίες: η πρώτη, τι μπορεί να κάνει η ΕΕ, εάν οι περικοπές που αποφασίστηκαν δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν και η δεύτερη πως και πότε θα γίνουν οι αλλαγές που φαίνεται ότι χρειάζεται η ΕΕ…Η ελληνική καταστροφή και η γερμανική κωλυσιεργία πρέπει να μας γίνουν μάθημα. Διαφορετικά σε λίγο θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κρίση.»
«Οι πραγματικοί ένοχοι δεν πρόκειται να πληρώσουν», είναι τέλος ο τίτλος του σχολίου τηςSüddeutsche Zeitung: «Αυτοί που θα πληρώσουν είναι πάλι οι απλοί εργαζόμενοι που μέχρι τώρα πλήρωναν κανονικά εφορία και γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό ότι 'δεν πάει άλλο'. Οι πολίτες πίστεψαν στην αρχή στις καλές προθέσεις του κ. Παπανδρέου, αλλά στη συνέχεια έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός τους παρουσίασε την πικρή αλήθεια καθυστερημένα και σταδιακά. Παράλληλα ο λαός δεν βλέπει να τιμωρούνται οι πραγματικοί ένοχοι, οι δωροδοκούμενοι πολιτικοί, οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι, οι φοροφυγάδες γιατροί και δικηγόροι.
Την εντιμότητα του πρωθυπουργού δεν αμφισβητεί ουδείς, αλλά τώρα τελευταία οι περισσότεροι αμφισβητούν τις ικανότητές του. Ο Παπανδρέου δεν πρέπει τώρα να κάνει κανένα λάθος. Ακόμη οι Έλληνες είναι μουδιασμένοι από το σοκ. Τι θα γίνει όμως εάν συνέρθουν; Θα αφυπνιστεί το πνεύμα της διαμαρτυρίας ή της αποδοχής;»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
No comments:
Post a Comment