Saturday, May 22, 2010

το πρώτο μονοθέσιο από βιοκάυσιμα/ typos.com.cy

Το πρώτο μονοθέσιο από βιοκαύσιμα

Και όμως το ελληνικό δαιμόνιο δεν σταματά! Ο λόγος για τον Σταύρο Τραυλό ο οποίος σκέφτηκε και δημιούργησε το πρώτο μονοθέσιο από βιοκαύσιμα στον κόσμο ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατασκευαστούν στη Βρετανία άλλα 13 μοντέλα!


Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Τραυλός από την Κεφαλλονιά οδηγήθηκε σε αυτήν την ιδέα ύστερα από τη δυσκολία που αντιμετώπισε ο γιος του εξαδέλφου του ο οποίος έτρεχε σε αγώνες καρτ και θέλοντας να προχωρήσει παραπάνω διαπίστωσε πως η ενοικίαση ενός μονοθέσιου το χρόνο μπορεί να φτάσει τα 150.000 ευρώ!
Έτσι, ο 37χρονος σκέφτηκε τη δημιουργία ενός μονοθέσιου που θα καίει εναλλακτικά καύσιμα και θα είναι πιο προσιτό συγκριτικά με τα κοινά. Αν και αρχικά αντιμετώπισε δυσκολίες τελικά ξεπεράστηκαν.

«Τότε, ακριβώς επειδή στην Κεφαλονιά υπάρχει μια τρέλα στον αέρα, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα μονοθέσιο οικονομικά προσιτό. Εγώ επέμεινα ότι πρέπει να καίει εναλλακτικά καύσιμα. Έτσι γεννήθηκε η Εcoformula, το πρώτο μονοθέσιο παγκοσμίως, με καύσιμο βιοντίζελ. Στην αρχή, κανένας δεν πίστεψε σε αυτό και βρήκαμε κλειστές πόρτες. Αυτό έχει αλλάξει εντελώς», είπε χαρακτηριστικά ο 37χρονος Κεφαλλονίτης.

Αρχικά έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στη Βρετανία τα δύο πρωτότυπα του μονοθέσιου με το πρώτο που καίει βιοντίζελ να είναι στο 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας και το δεύτερο που καίει βιοαιθανόλη να βρίσκεται στην Αθήνα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημιουργηθούν και άλλα 13 και θα πάρουν το όνομα από τις 13 ελληνικές περιφέρειες όπως και μίας εταιρίας-χορηγού. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν στο πρώτο πρωτάθλημα φόρμουλα ελληνικών πόλεων, σε Σέρρες, Μέγαρα και Τυμπάκι.

«Οι αγώνες αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2011 ή το 2012. Στόχος είναι τα επόμενα μονοθέσια να μην παράγονται πια στη Βρετανία, αλλά στην Ελλάδα και μάλιστα στην Κεφαλονιά», σημείωσε ο Τραυλός.

1 comment:

lornion said...

το ανήσυχο κεφαλονίτικο πνεύμα στις επάλξεις της μοντέρνας μας ζωής.