Sunday, May 9, 2010

Ενα βήμα από την άβυσσο

Tου Αλεξη Παπαχελα

Δεν νομίζω ότι έχω νιώσει ποτέ τόση ανησυχία, αγωνία και θυμό γύρω μου. Είναι σαν ξαφνικά ο κόσμος να ξύπνησε από έναν λήθαργο ευδαιμονίας και αδιαφορίας, αλλά με πολύ απότομο και άγριο τρόπο. Οι πολίτες αυτής της χώρας είχαν κάνει τους λογαριασμούς τους, ήξεραν πόσα έπαιρναν, πόσα χρωστούσαν και πόσα χρειάζονταν για να ζήσουν. Είχαν κάνει επίσης τα προγράμματά τους για το πότε και πόση σύνταξη θα πάρουν, τις αξίες και τα εισοδήματα των ακινήτων τους. Δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν πως είναι πολίτες ενός κράτους που οδηγείτο με μεγάλη ταχύτητα στη χρεοκοπία. Σοκαρίστηκαν όταν άκουσαν τον Κώστα Καραμανλή να προτείνει αυστηρά μέτρα στην προεκλογική περίοδο, αλλά «αποκοιμήθηκαν» όταν πείστηκαν από τον κ. Παπανδρέου ότι «λεφτά υπάρχουν». Οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι η κρίση για την οποία άκουγαν στα κανάλια δεν θα ερχόταν ποτέ στην Ελλάδα και κάποιοι έλεγαν αυτάρεσκα «θα δεις που εμείς θα τη σκαπουλάρουμε λόγω των ιδιομορφιών μας». Ακόμη και προχθές άκουσα έναν πιτσιρικά να εξηγεί στους υπόλοιπους πως «έλα μωρέ, δεν υπάρχει κρίση, είναι σαν τη γρίπη που μας έλεγαν ότι θα μας σκοτώσει όλους. Τα κανάλια τα κατασκευάζουν όλα αυτά για να μας τρομάξουν».

Εδώ και λίγες μέρες, έγινε σαφές σε όλους ότι τα πάντα αλλάζουν στις ζωές σχεδόν όλων. Και ξαφνικά το έδαφος φεύγει κάτω από τα πόδια μας. Ο θυμός είναι γενικευμένος και στρέφεται κατά πάντων, εναντίον οιουδήποτε θεωρείται ότι συμμετείχε στο «σύστημα εξουσίας» της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Στην κοινωνία διακρίνει κανείς δύο ρεύματα. Το ένα είναι αυθόρμητο, εκρηκτικό και συμπεριλαμβάνει αστούς, ανέργους, πιτσιρικάδες κ. ά., οι οποίοι θέλουν (α) να πληρώσουν κάποιοι εξ αυτών που έκλεψαν ή σπατάλησαν δημόσιο χρήμα και (β) να αλλάξουν πρόσωπα και πράγματα στην πολιτική. Το άλλο είναι ένα διαχρονικό ρεύμα καταστροφικής διαμαρτυρίας που γίνεται τυφλό μίσος και καταλήγει στον φόνο τριών υπαλλήλων μιας τράπεζας. Ενας φίλος μου διηγήθηκε τη σκηνή ενός πιτσιρικά με κουκούλα που μοίραζε πέτρες σε διαδηλωτές και τους έλεγε «καλύτερα 200.000 παρά χίλιες πέτρες». Οι οπαδοί του μίσους και της βίας ελπίζουν πως θα προσελκύσουν νέους οπαδούς στο κίνημά τους και πως μια μέρα θα καταλάβουν ή θα κάψουν τη Βουλή. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί άραγε;

Πιστεύω πως θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, από το αν ο κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει να μιλάει σαν στρατηγός σε πόλεμο αλλά να φέρεται σαν επικεφαλής Ιδρύματος Μελετών. Μέχρι σήμερα, έχει κάνει ό, τι χρειαζόταν για να αποφύγει τα χειρότερα με απελπιστική καθυστέρηση, χωρίς να εξηγεί στον κόσμο τη γυμνή αλήθεια και ανεχόμενος ένα χαοτικό και ανοργάνωτο Μαξίμου και ανεπαρκείς υπουργούς σε 3 - 4 καίρια πόστα. Τώρα τα περιθώρια είναι δεδομένα και ελάχιστα. Αν το Μαξίμου, η κυβέρνηση, το κράτος δεν δουλέψουν όπως πρέπει, το επόμενο εξάμηνο θα βρεθεί απέναντι στο δίλημμα «νέα μέτρα ή χρεοκοπία;» Αποψή μου είναι πως τότε νέα μέτρα θα είναι αδύνατον να πάρει.

Πέραν της επάρκειας της κυβέρνησης Παπανδρέου, όμως, οι πολιτικοί θα πρέπει πολύ γρήγορα να πάρουν μέτρα που θα εξαερώσουν τη λαϊκή οργή. Η μείωση των βουλευτών σε διακόσιους, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών στην επόμενη Βουλή, η ταχύτατη διερεύνηση ορισμένων μεγάλων σκανδάλων θα βοηθήσουν καταλυτικά. Ο κ. Σαμαράς ήδη υποστήριξε ορισμένα εξ αυτών. Πολιτικός χρόνος, όμως, δεν υπάρχει και οι πολιτικοί πρέπει να το αντιληφθούν.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης είδαμε με τι μοιάζει η άβυσσος στην οποία μπορεί εύκολα να κατρακυλήσει η Ελλάδα. Μπορούμε να ματώσουμε, αλλά να γίνουμε κάποια στιγμή μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα που δημιουργεί ή να μετατραπούμε σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή της Αργεντινής με άγνωστες και σίγουρα βαριές συνέπειες. Ο θυμός είναι απίστευτος και η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη. Θα είναι πολύ κρίμα να πάρει φωτιά ο τόπος σε μια μεγάλη αυτοκαταστροφική υπερπαραγωγή, επειδή βρήκε προσάναμμα η βενζίνη που χύνουν όποτε και όπου μπορούν οι δυνάμεις του μίσους και του μηδενισμού.

Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΕΙ ΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΨΕΜΑ "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ¨, ΕΦΤΑΣΕ ΝΑ ΛΕΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΞΟΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ. ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΗΤΕΥΣΕΙ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΣΑΣ. ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟ ΑΥΤΟ.
Σ.Μ.

Σχολίασε ο/η SPIROS MAKRIS |

Αν κατάλαβα καλά το άρθρο, ο κ. Παπαχελάς προωθεί την άποψη ότι θα μας σώσουν από την άβυσσο οι ίδιοι που μας οδήγησαν ως εκεί.
Θαύμα!

Σχολίασε ο/η Θάνος Ν. Στασινόπουλος |

GIA NA KATEYNASTOUN TA PNEYMATA PREPEI NA YPARXEI KAPOIO ORAMA.
PREPEI AKOMA OI POLITAI NA PISTEYOUN OTI AYTOI POU PROSFEROUN TO ORAMA EINAI KAI IKANOI NA TO YLOPOIHSOUN. OUTE TO ORAMA YPARXEI OUTE OI ANTHROPOI. OI TELEYTAIOI ZOUN STO ISRAEL, NOTIO KOREA, SINGAPOURH KLP.

EPI PLEON EPEIDH ENOS KAKOU MYRIA EPONTAI, YPARXEI KAI H PI8ANOTHS NA ANAGKAS8EI H ELLAS NA EGKATALHPSEI TO EURO. OSO KAI DYSARESTO NA EINAI OI BRETTANOI EINAI ATSHDES STA OIKONOMIKA KAI PROBLEPSEIS TON SYNH8OS EPALH8EYONTAI. (EIXAN PEI POLLES FORES OTI KOINO NOMISMA XORIS KENTRIKH ARXH DEN THA EPITYXEI).

Σχολίασε ο/η KONSTANTINOS G. |

ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ,ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΑΜΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΛΛΑ ΜΠΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ,ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ 1200 ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΖΙΠ ,ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΔΕ ΜΙΛΑΜΕ.
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΘΥΜΟ ΑΛΛΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ .....ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ.

Σχολίασε ο/η magda405 |

Ειναι πολύ αργα για αναγεννηση της χωρας με πολιτικους που μας φτασανε σε αυτη την κατασταση να βρισκονται στο τιμονι.

Οσο και να θελουνε να δειξουνε οτι αλλαξανε δεν πειθουνε κανεναν. Εχει τοσο καει ο λαος απο τις πραξεις τους που ο,τι και να κανουνε το μονο που θα πετυχουνε ειναι η αυξηση της καχυποψιας σε βαρος τους.

Μονη λυση η παραιτηση αυτων των παλαιων πολιτικων,η διαλυση των κομματων τους και η αντικατασταση τους απο νεους και αφθαρτους πολιτικους και κομματα που θα δωσουνε στον κοσμο ελπιδα.Και βεβαια η παραπομπη στη δικαιοσυνη και παραδειγματικη τιμωρια καποιων απο αυτους τους παλαιους πολιτικους που πρωταγωνιστησανε στη διασπαθηση του δημοσιου χρηματος.. Το τελευταιο ειναι πολυ βασικο οχι τοσο για τα αμεσα οικονομικα ωφελη για το κρατος αλλα για να διδαχθουνε και οι πολιτικοι του μελλοντοςοτι αν απλωσουνε χερι στο δημοσιο κορβανα ο νομος θα τους το κοψει. Αν δεν γινει αυτο καθε κουβεντα για αναννεωση δεν θα πειθει κανεναν.

Οι πολιτικοι μας πρεπει να καταλαβουνε οτι στην κριση πρεπει να ματωσουνε και αυτοι. Ο λαος ματωνει απο τα μετρα, οι ξενοι ματωνουνε οικονομικα βαζοντας βαθια το χερι στην τσεπη για να μας σωσουνε, οι πολιτικοι ως τωρα δεν εχουνε ματωσει καθολου. Ολοι ειναι στις θεσεις τους, διατηρουνε τα προνομια τους και συνεχιζουνε να συντηρουνε το καθεστως ατιμωρησιας στον πολιτικο βιο.
Το "ή αλλαζουμε ή βουλιαζουμε" ταιριαζει απολυτα στην περιπτωση τους. Ή θα αυτοκαθαρθουνε ή θα αναλαβει αυτο το εργο ο λαος του οποιου ο τροπος δεν θα τους αρεσει καθολου.

Σχολίασε ο/η Παρατηρητής |

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα.

Σχολίασε ο/η Τίτος |

Αυτή η κοινωνία ειναι αδύνατο να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να σταματήσει την χρεωκοπία .Μόνο αν εξωτερικά γεγονότα (π.χ. να φτάσουν στην θέση της Ελλάδας τα άλλα κράτη του νότου κ.λ.π.) αναγκάσουν τους ισχυρούς της ευρωζώνης να μας σώσουν και πάλι (ως πότε ??) θα γίνει κάτι.
Δεν συνηγορούν τα παραγματικά περιστατικά ότι αυτός ο λαός μπορεί να ξεπεράσει την βαθειά παρακμή του που δευτερευόντως είναι οικονομική . Η κρίση είναι κυρίως κοινωνική, αρχών και ηθικής και μετά οικονομική .Οι κυβερνήσεις αυτού του φαιδρού λαού είναι αυτές που του αξίζουν , δηλαδή κατώτερες των περιστάσεων!

Δυστυχώς!

Σχολίασε ο/η NIK. CHAVAKIS |

κυριε παπαχελα αν η ευρωπα'ι'κη ενωση αποφασισει σημερα μηχανισμο στηριξης για τισ αλλες χωρες και μονο εμεις βιαστικα πηγαμε στο ΔΝΤ ολοι αυτοι που ψηφισαν ναι πρεπει να εξαφανιστουν

Σχολίασε ο/η ΚΟΝΤΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ |

Κύριε Παπαχελά,
Διάβαζω μέ ενδιαφέρον τά άρθρα σας, και σέβομαι τις τοποθετήσεις σας.
Γιατι δέν λέει κανής όμως το πολύ απλό σέ σχέση μέ τον πρώην πρωθυπουργό.
Ηταν ο μεγαλύτερος τεμπέλης που έχει βγάλη ποτέ η Ελλάδα. Επειδή ζώ Θεσσαλονίκη, και γνωρίζω, πρέπει να ξέρετε οτι μεγαλύτερος τεμπέλης απο αυτόν δέν υπήρξε ποτε. Πάντα ο ανεψιος του Καραμανλή, και πάντα διακοπές.
Αυτο δυστηχώς δέν το ήξερε ο κοσμος που τον ψήφισε, αλλα το έμαθε πλέον μέ τον χειρότερο τρόπο.
Γράψτε το λοιπόν απλά, χωρίς πολλά λογια. ΝΑ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.
Απλό.

Ευχαριστώ.
Και οι δημοσιογράφοι φταίτε γιά πολλά, ελπίζω να κάνετε και εσείς την κριτική που πρέπει.
Είδομεν.

Σχολίασε ο/η Petros pertidis |

Παραπομπή από το άρθρο της κας Ξαφά:
Το νομοσχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ρέππας για να «ανοίξει» το κλειστό επάγγελμα των Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αντί να προβλέπει την παροχή νέων αδειών φορτηγών αυτοκινήτων χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και με ελάχιστο κόστος, το νομοσχέδιο καθορίζει ότι οι νέες άδειες θα κοστίζουν κατά μέσον όρο 95.000 ευρώ αντί του σημερινού άτυπου κόστους των 45.000 ευρώ. Με την πρόταση αυτή (α) αυξάνει την αξία μιας άδειας πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., κάνοντας το ήδη υψηλό κόστος μεταφοράς στην Ελλάδα μη ανταγωνιστικό (β) υπερδιπλασιάζει την άτυπη αξία των υπαρχουσών αδειών, καθιστώντας απαγορευτικό το κόστος μιας μελλοντικής απελευθέρωσης με ταυτόχρονη αποζημίωση των υπαρχόντων αδειούχων. Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν προτίθεται να ανοίξει το κλειστό επάγγελμα των οδικών μεταφορών, αλλά αντίθετα θέτει ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια εισόδου, προς μεγάλη ικανοποίηση των φορτηγατζήδων Δ.Χ. (που ουδόλως διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο) και προς αποφυγήν του πολιτικού κόστους. Το γεγονός ότι η Ελλάδα εισάγει κουνουπίδια από το Βέλγιο και βερίκοκα από την Ισπανία συνδέεται άμεσα με το υψηλό κόστος των εγχωρίων μεταφορών.

ΠΡΟΣΟΧΗ! το ζήτημα είναι επικίνδυνο! Ζητήστε άμεση μεταρρύθμιση γιατί πάμε για φούντο

Σχολίασε ο/η mixpan |

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

No comments: