Επισκόπηση τύπου | 25.05.2010
"Οι Γερμανοί συνεχίζουν να πηγαίνουν στην Ελλάδα"
«Η δύναμη της συνήθειας. Η ηφαιστειακή στάχτη και η κρίση δεν αποτρέπουν τους Γερμανούς από το να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα», γράφει σήμερα η εφημερίδα Die Welt, η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του επικεφαλής του τουριστικού ομίλου Thomas Cook Πέτερ Φανκχάουζερ.
Σε ερώτηση κατά πόσον τον ανησυχεί η ελληνική κρίση ο κ. Φανκχάουζερ απαντά ότι διακρίνει «μια ανασφάλεια στους πελάτες του που μπορεί να δικαιολογείται υπό τις παρούσες συνθήκες, ωστόσο δεν χρειάζεται. Γιατί οι περισσότεροι κάνουν διακοπές στα νησιά και όχι στην Αθήνα. Στους πελάτες που δεν επιθυμούν πλέον να πάνε στην Ελλάδα προσφέρουμε εναλλακτικές επιλογές στην Τουρκία και στην Ισπανία. Αυτές είναι οι δύο χώρες που επωφελούνται περισσότερο από την αδυναμία της Ελλάδας».
«Η ελληνική τουριστική βιομηχανία», σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει να καταβάλει τώρα μεγάλες προσπάθειες. Ωστόσο, για να το πούμε ξεκάθαρα, παρά την κρίση η Ελλάδα παραμένει ένας πανέμορφος τουριστικός προορισμός. Κυρίως στα πακέτα για την Κω καταγράφονται αυξημένες κρατήσεις. Βοηθάμε τους Έλληνες εάν συνεχίσουμε να κάνουμε διακοπές στην Ελλάδα».
Σε ερώτηση τέλος εάν έχουν υποχωρήσει οι τιμές, ο κ. Φανκχάουζερ υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν ρίξει τις τιμές μέχρι και κατά 20 % και αυτό έχει περάσει και στις τιμές των πακέτων. Ωστόσο και παρόλα αυτά, οι πωλήσεις των ελληνικών πακέτων δεν πάνε τόσο καλά όσο της Τουρκίας όπου η ισορροπία απόδοσης και τιμών είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη.
Μπαρόζο: «Η Ελλάδα μπορεί να παραποίησε στοιχεία, αλλά…»
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Η γερμανική κυβέρνηση έδωσε αρχικά την εντύπωση ότι δεν θέλει να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα"Σκληρές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης Μέρκελ αλλά και του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας διατυπώνει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιρρίπτει στους Γερμανούς πολιτικούς ότι δεν κατέβαλαν τις δέουσες προσπάθειες για να προασπίσουν το ευρώ, ενώ δεν είπαν με απόλυτη σαφήνεια στους πολίτες της Γερμανίας ότι η χώρα τους είναι μέχρι σήμερα η μεγάλη κερδισμένη από την καθιέρωση του κοινού νομίσματος. Ο κ. Μπαρόζο διερωτήθηκε εάν η γερμανική κοινή γνώμη γνωρίζει ότι «από τα 134 δισ. ευρώ του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας το 86%, δηλαδή 115 δισ. ευρώ, προέρχεται από το εμπόριο με χώρες της ΕΕ».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις αναφορικά με την ελληνική κρίση, ο κ. Μπαρόζο επισημαίνει ότι οι αγορές διέγνωσαν αντιφατικά μηνύματα από την ΕΕ. «Η γερμανική κυβέρνηση έδωσε αρχικά την εντύπωση ότι δεν θέλει να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα», είπε. Σε ερώτηση εάν θα ήταν αναγκαίο το δεύτερο πακέτο στήριξης σε περίπτωση που η βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν πιο έγκαιρη, ο κ. Μπαρόζο τονίζει ότι «δεν μπορεί να είναι κανείς κατηγορηματικός σε αυτό, αλλά πιθανότατα το κόστος, τόσο το οικονομικό όσο και το πολιτικό, θα ήταν μικρότερο».
Σε ερώτηση, τέλος, εάν και η Κομισιόν φέρει ευθύνες γιατί δεν αντιμετώπισε αποφασιστικά τα εθνικά ελλείμματα, ο κ.Μπαρόζο υπενθυμίζει ότι «η Επιτροπή είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία το είχαν εμποδίσει». Υπενθυμίζει επίσης ότι η Κομισιόν ήθελε να διευρύνει τις αρμοδιότητες της Eurostat όταν προέκυψαν προβλήματα με τα στατιστικά στοιχεία, αλλά και πάλι αρκετές χώρες, και κυρίως η Γερμανία, ήταν εναντίον. «Η Ελλάδα μπορεί να παραποίησε στοιχεία και αυτό είναι απαράδεκτο. Αλλά και η συμπεριφορά της Γερμανίας δεν ανταποκρινόταν πάντα στο πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας…»
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου dw
No comments:
Post a Comment