Monday, May 17, 2010

Ερευνα της κομισιον.....

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Κομισιόν για να διαπιστωθεί αν η Ελλάδα έπεσε θύμα κερδοσκοπικών παιχνιδιών στην αγορά των ασφάλιστρων κινδύνου έναντι κρατικών χρεών (CDS). O επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ, αναφέρθηκε και στην ανάγκη ανάγκη αλλαγών στους τρόπους λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης.

Υπογράμμισε ότι ο μικρός αριθμός τους και το γεγονός ότι οι αποφάσεις τους έχουν άμεσες επιπτώσεις στις αγορές δημιουργούν προβλήματα και άφησε αιχμές για την αντικειμενικότητά τους, λέγοντας ότι "να είναι κανείς ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά είναι και αντικειμενικός".

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα παρουσιαστεί το Δεκέμβριο, θα αποσκοπεί και στην ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στα στοιχεία επί των οποίων βασίζονται οι εκθέσεις των οίκων.

Άφησε, όμως να εννοηθεί ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν αποτελούν γενεσιουργό αιτία της κρίσης, καθώς τόνισε πως "όταν έχεις πυρετό, το να σπάσεις το θερμόμετρο δεν είναι η καλύτερη λύση".

Όσον αφορά στα CDS, ο επίτροπος προανήγγειλε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας. Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει υποχρεωτική καταγραφή όλων όσων δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά για να "πέσει φως σε έναν τομέα, που ως σήμερα προτιμούσε το σκότος".

(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: