Wednesday, May 26, 2010

Aποκάλυψη λογαριασμού στην Ελβετία με εισροές 450.000 μάρκων

Παραδέχθηκε τη «χορηγία» Siemens o T. Μαντέλης

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 26 Μαϊου 2010 14:24
Τελευταία Ενημέρωση : 26/05/2010 20:42

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης παραδέχθηκε χορηγία ύψους 200.000 μάρκων από τη Siemens

«Χορηγία» ύψους 200.000 μάρκων από τη Siemens στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη, Τάσο Μαντέλη, έφερε στο φως η κατάθεση του επιχειρηματία -και κουμπάρου του πρώην υπουργού- Γ. Τσουγκράνη στην Εξεταστική Επιτροπή. Λίγο αργότερα ο κ. Μαντέλης παραδέχθηκε ότι είχε πάρει τα χρήματα από τη Siemens.

Κατά την κατάθεσή του, ο κ. Τσουγκράνης ανέφερε ότι το 1998 ο κ. Μαντέλης -ο οποίος ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με τη Siemens για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ- τον κάλεσε να ανοίξει έναν λογαριασμό στο εξωτερικό, προκειμένου να κατατίθενται οι χορηγίες φίλων, καθώς σχεδίαζε να κατέβει υποψήφιος βουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του επιχειρηματία έχει ταυτοποιηθεί με το λογαριασμό με τον κωδικό «Roccos». Σύμφωνα με τη δικογραφία, η πρώτη κατάθεση ήλθε από τον Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα.

Όπως ανέφερε στην κατάθεση του ο κ. Τσουγκράνης, ο λογαριασμός ανοίχτηκε στην «Canadian Imperial Bank of Commerce» της Γενεύης και έγιναν δύο εισροές, μία το 1998 με 200.000 μάρκα, και μία το 2000 με 250.000 μάρκα.

Εξεταζόμενος από το βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο κ. Τσουγκράνης παραδέχθηκε ότι ο Τ. Μαντέλης του εκμυστηρεύθηκε ότι τα 200.000 μάρκα που εμβάσθηκαν στο λογαριασμό της Γενεύης τον Νοέμβριο του 1998, ήταν χορηγία της Siemens, ενώ δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει στην Επιτροπή από πού κατατέθηκαν τα άλλα 250.000 μάρκα στις 8/2/2000. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένα από τα εν λόγω ποσά δεν χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές.

Όπως έκανε τέλος γνωστό, με δική του πρωτοβουλία, έκλεισε το λογαριασμό και μετέφερε τα υπόλοιπα 163.800 ευρώ σε λογαριασμό του στην Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα και στη συνέχεια τα επέστρεψε στον κ. Μαντέλη. Τα χρήματα που έλειπαν ήταν δύο εκροές 11.135 και 15.628 ευρώ το 2001 και το 2002 από το γιo του πρώην υπουργού και 35.000 ευρώ για να πληρωθούν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

ΝΔ: Και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη Siemens

Στην αντεπίθεση περνά η ΝΔ μετά την παραδοχή του κ. Μαντέλη ότι είχε πάρει χρήματα από τη Siemens.

«Σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη “Siemens”», τονίζει η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως πρόκειται για δυο πρόσωπα, τα οποία δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα και μάλιστα «επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας».

Γ. Πεταλωτής: Πυρά κατά ΝΔ για τακτική συγκάλυψης στη διαφθορά

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στη δήλωση της ΝΔ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, «με τη δήλωση ''κύκλων της Ρηγίλλης'' για την εξεταστική επιτροπή της Siemens αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ ''παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας πολιτικής ζωής'', επειδή η κυβέρνηση έχει την τόλμη και την αποφασιστικότητα να επιβάλλει τη διαφάνεια προς όλες τις κατευθύνσεις».

Κατηγορεί μάλιστα τη ΝΔ πως «ακολουθεί ακόμα και τώρα μετά την περίφημη λεκτική μόνον ''συγγνώμη'' του κ. Σαμαρά τη γνωστή της τακτική από τότε που ήταν κυβέρνηση: συγκάλυψη στη διαφθορά, ατιμωρησία και συμψηφισμός. Γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει να κατανοήσει τη σταθερή και έντιμη στάση της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς στην πολιτική ζωή».

Υπενθυμίζει τέλος ότι «ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρώτος μίλησε και πρότεινε τη σύσταση όλων των εξεταστικών επιτροπών (και της Siemens) για να μην μείνει καμία σκιά. Και αυτό εμείς το εννοούμε».

ΛΑΟΣ: «Αγγελικά πλασμένη» η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

«Μόνο η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS με γνωστοποίηση ονομάτων, αποδεκτών και κομμάτων μπορεί να σώσει το γόητρο του πολιτικού κόσμου», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

«Η δε περίπτωση με τις αποκαλύψεις για τον κ. Μαντέλη δείχνει πόσο "αγγελικά πλασμένη" ήταν η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ…», συμπληρώνει.

No comments: