Thursday, May 27, 2010

Παραδειγματική τιμωρία του Τ. Μαντέλη ζήτησαν βουλευτές

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε σε όλα τα κόμματα, η χθεσινή ομολογία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη ότι πήρε «χορηγία» 200.000 μάρκα από τη Siemens για την κάλυψη των προεκλογικών του, όπως είπε, δαπανών.

Με αφορμή την συζήτηση του ν/σ για τον «Καλλικράτη», τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα, καταδίκασαν την ενέργεια του Τ. Μαντέλη, χαρακτηρίζοντάς την «ντροπή» και «αίσχος» για το πολιτικό σύστημα, ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία του, ενώ τόνισαν την ανάγκη λήψης άμεσων, δραστικότερων, μέτρων για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου των πολιτικών και των κομμάτων της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, υποστήριξε ότι μπορεί να τιμωρηθεί ο πρώην υπουργός, ενεργοποιώντας το νόμο που αφορά απόκρυψη φορολογικών στοιχείων στο «πόθεν έσχες».

Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας ζήτησε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του Τ. Μαντέλη, καθώς και την συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του.

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μίλησε «για ομολογία πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ που θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια».

Ακόμα έκανε λόγο για «εφιαλτικές διαστάσεις διαφθοράς που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή» και τόνισε την ανάγκη να ριχτεί παντού φως θωρακίζοντας με μετρά θεσμικά τη δημόσια ζωή, από τη δραστηριότητα επίορκων πολιτικών και κρατικών λειτουργών.

«Η χθεσινή κυνική ομολογία ενός ακόμα κορυφαίου υπουργού του ΠΑΣΟΚ ότι χρηματιζόταν από πολυεθνική επιχείρηση, που πέτυχε να αλώσει το δημόσιο οικονομικό χώρο της χώρας, καταδεικνύει τις εφιαλτικές διαστάσεις μιας διαφθοράς που κατατρώει τα σωθικά της Δημοκρατίας, απογοητεύει τους πολίτες και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή. Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγκαλεί συνεχώς τη ΝΔ για σκάνδαλα, οι αποδείξεις όμως βαραίνουν μόνο το ίδιο», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

«Νιώθω ντροπή, οργή και ζητάω συγνώμη γιατί στο όνομα του πρώην συναδέλφου ενοχοποιούμαστε όλοι. Ο κ. Μαντέλης είπε αυτό που όλοι ξέρουμε. Είπε, όμως, ότι υπάρχουν και άλλα χρήματα που είναι μοιρασμένα σε όλα τα κόμματα. Τα πολλά χρήματα είναι μοιρασμένα και είναι στο πολιτικό σύστημα», τόνισε ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής οικονομικού ελέγχου της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης και πρόσθεσε:

«Ο κ. Μαντέλης μπορεί να τιμωρηθεί με νόμο που ψηφίσαμε εμείς και λέει ότι όποιος έχει αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία μπορεί να καταδικαστεί και η καταδίκη είναι πάνω από δύο χρόνια. Γιατί ο κ. Μαντέλης έχει αποκρύψει στοιχεία στο πόθεν έσχες του. Εμείς, λοιπόν, μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για να αυτοκαθαρθούμε και να μπορούμε να βγούμε με καθαρό πρόσωπο στη κοινωνία».

Ευθυμίου: «Δεν είμαστε αλληλέγγυοι με κανένα κλέφτη»

«Δεν είμαστε αλληλέγγυοι με κανένα κλέφτη», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου.

«Αν δεν είχε επιμείνει το ΠΑΣΟΚ να επανεξεταστεί η υπόθεση για να βρούμε τη ρίζα του κακού δεν θα φτάναμε στον κ. Μαντέλη. Εμείς λέμε ότι πρέπει όλοι όσοι είναι ένοχοι να τιμωρηθούν. Δεν είμαστε αλληλέγγυοι με κανένα κλέφτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμίου και πρόσθεσε:

«Πρέπει να ξεριζώσουμε την ρίζα του κακού. Αυτό απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Να υπάρξει κάθαρση. Γιατί αν δεν ξεκαθαριστούν τα πράγματα η ελληνική κοινωνία δεν θα έχει ανοχή».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστήριξε την ανάγκη βαθύτερης εξέτασης του σκανδάλου Siemens και τόνισε ότι «η χθεσινή κυνική ομολογία του κ. Μαντέλη και όσα αποκάλυψε για «μίζες», είναι μικρό δείγμα από την δυσοσμία ενός καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος που σαπίζει».

«Παρά τις όποιες αναφορές και προσπάθειες να κρυφτεί αυτό, είναι γεγονός ότι η μίζα και η διαφθορά είναι συνυφασμένη με την λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, που υπηρετεί το θεό του κέρδους και είναι το λάδι για να κυλάει η αγορά και ο ανταγωνισμός», τόνισε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν «λερωμένα πρόσωπα» που έχουν ληστέψει το μόχθο του ελληνικού λαού και είμαστε κάθετοι ότι πρέπει να πάνε φυλακή και να πληρώσουν. Όμως είναι και η νόμιμη ληστεία των εργαζομένων με τα απίστευτα κέρδη που έχουν εισπράξει οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Εμείς λέμε, δεν υπάρχει τίμιο και καθαρό καπιταλιστικό σύστημα, γιατί υπάρχει ατιμία. Και ο λαός πρέπει να καταδικάσει όλους όσοι υπηρετούν αυτό το σύστημα», κατέληξε ο Θ. Παφίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Aστέριος Ροντούλης μίλησε για συνολική ευθύνη όλων όσοι άσκησαν την εξουσία από το 1974 και μετά, αλλά και για ευθύνη σε πρόσωπα με συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα.

«Όλοι αντελήφθησαν τι έγινε με τον κ. Τσουκάτο και τι έγινε με τον κ. Μαντέλη, που αναγκαστικά ομολόγησε, αφού πρώτα τα είπε ο κουμπάρος του. Αυτοί οι δύο ήταν οι Ηρακλειδείς μιας συγκεκριμένης αυλής. Καλά για αυτούς τους. Θα μιλήσουμε. Αλλά για αυτούς που φορούσαν το στέμμα δεν θα μιλήσουμε;», ρώτησε.

Έντονα επικριτικός ήταν κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η κυνική εμφάνιση και ομολογία του κ. Μαντέλη αναδεικνύει, πέρα από θράσος και ύβρη προς τον ελληνικό λαό, πως έχει σχέση με την άνεση που του παρέχεται ότι δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν θεσμοί ελέγχου και τιμωρίας αυτών που διασπάθησαν το δημόσιο χρήμα, διέφθειραν την πολιτική ζωή και κινήθηκαν στο σκοτάδι της αδιαφάνειας. Και είναι αποτέλεσμα ενός πολιτικού συστήματος που δομήθηκε με συγκεκριμένο τρόπο και δεν επέτρεψε τον κοινωνικό έλεγχο».

Προβληματισμός στην Εξεταστική στον απόηχο της κατάθεσης Μαντέλη

Στον απόηχο της χθεσινής κατάθεσης του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens και της παραδοχής του, ότι πήρε τουλάχιστον 200.000 μάρκα, ως εκλογική χορηγία, κατά τη δική του εκδοχή, συνεδρίασε σήμερα η επιτροπή.

Υπό το βάρος των σχολίων που ακούσθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, σύμφωνα με τα οποία καταλογίσθηκε στην επιτροπή αδράνεια προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν φυγή του Τ. Μαντέλη από τη χώρα, αλλά και να απαγγελθεί κατηγορία τουλάχιστον για ψευδορκία εναντίον του, τα 19 μέλη της επιτροπής συνεδρίασαν το πρωί χωρίς την παρουσία πρακτικογράφων και αποφάσισαν να απαντήσουν για όσα τουλάχιστον δεν αναλογούν στις τυχόν ευθύνες της.

Εν τέλει αργότερα εκδόθηκε ομόφωνη ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η εξεταστική συγκροτήθηκε και λειτουργεί μόλις από τον περασμένο Φεβρουάριο, χωρίς, όπως σημειώνεται, να καταργεί ή να υποκαθιστά αρμοδιότητες και ευθύνες της δικαστικής, της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας.

Τα μέλη της επιτροπής επισημαίνουν ότι στόχος είναι η διερεύνηση ενός σκανδάλου που έχει τις ρίζες του σε βάθος χρόνου δεκαετιών, με τεράστια έκταση και προεκτάσεις όσον αφορά στο αντικείμενο.

Η Εξεταστική, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναζητεί την αλήθεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες και με ελλιπή υποδομή και στήριξη.

Ενημερώνει και κοινοποιεί αμέσως έγγραφα και μαρτυρίες στις αρμόδιες δικαστικές και άλλες αρχές.

Είναι προφανές, καταλήγει, ότι η επιτροπή λειτουργεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής και δεν νομιμοποιείται να υποκαθιστά θεσμούς και αρχές, όπως τη Δικαιοσύνη, την Αρχή για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, το ΣΔΟΕ, διωκτικές αρχές, κυβέρνηση κλπ.

Στο πλαίσιο τη συζήτησης η επιτροπή ομοφώνως επίσης κατέληξε στο να ζητηθεί μέσω του υπουργείου Οικονομικών, με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Τράπεζα Ελλάδος να δεσμευθεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 1,2εκατ. ευρώ στο οποίο ήρθε σε συμβιβασμό ο Μ. Χριστοφοράκος με τη Siemens.

Στο ίδιο πλαίσιο, να δεσμευθούν και ανοιχτούν οι λογαριασμοί που αναφέρονται στο ίδιο συμφωνητικό, με δεδομένη την αξιόποινη συμπεριφορά του Μ. Χριστοφοράκου και της εταιρείας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του ζητεί από την κυβέρνηση να θέσει - σε συνεννόηση με την γερμανική κυβέρνηση - και να ζητήσει μέσω αυτής το σύνολο των στοιχείων για το σκάνδαλο της Siemens.

Ζητείται αυτό, δεδομένου ότι τα σοβαρότερα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα, βρίσκονται στα χέρια της Siemens και του γερμανικού κράτους, «για τις οποίες η υπόθεση έχει κλείσει στο πλαίσιο γενικότερων συμβιβασμών και συγκάλυψης».

Εξάλλου απορρίφθηκε το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να κληθεί για σήμερα ο πρώην σύμβουλος του Αναστάσιου Μαντέλη, Αριστείδης Μαντάς, του οποίου έχει πιστοποιηθεί ο γραφικός χαρακτήρας σε έγγραφο του Ιανουαρίου 1998, όπου γραμμένος ο αριθμός του λογαριασμού του Μαντέλη και ο κωδικός A.ROCOS. Το γεγονός διαψεύδει τον πρώην υπουργό ότι άνοιξε τον λογαριασμό μόλις το φθινόπωρο του 1998.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: