Των Κων. Ζουλα - Β. Νεδου
Η διαχείριση του κλίματος φόβου και αβεβαιότητας για το μέλλον, το οποίο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην κοινωνία, αποτελεί πρώτιστο μέλημα για το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Το κλίμα αυτό φαίνεται ότι έχει διαχυθεί και στην Κ.Ο., η οποία προς το παρόν σιωπά. Χθες με την κατάθεση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα νέα μέτρα, η σύγχυση αρκετών βουλευτών εντάθηκε, καθώς αντιλήφθηκαν ότι το εύρος τους είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι είχε γνωστοποιηθεί έως χθες. Ωστόσο, οι περισσότεροι λένε ότι στην ψηφοφορία θα... κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται στις εκλογικές περιφέρειές τους.
Προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα, ο κ. Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών κάθαρσης. Να εμπεδωθεί δηλαδή μια αίσθηση ότι πρακτικές του παρελθόντος δεν είναι πλέον αποδεκτές. Η διαδικασία ενημέρωσης των υπουργών από το Μαξίμου σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόθεση της κυβέρνησης -να κυνηγήσει δηλαδή μέχρι τέλους κάθε δημόσιο υπάλληλο που θα αποδειχθεί διεφθαρμένος- έχει ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο. Οπως φαίνεται, κάποιο ρόλο στη διαδικασία αυτή θα διαδραματίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συγκεντρώνοντας στο Μαξίμου τους φακέλους των εκκρεμών υποθέσεων διαφθοράς ανά υπουργείο.
Με αντικείμενο ακριβώς τον συντονισμό αυτής της διαδικασίας, έγινε χθες το απόγευμα στο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ. Ι. Ραγκούση, Χ. Παμπούκη, Χ. Καστανίδη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Μιλτ. Παπαϊωάννου και Ν. Αθανασάκη, με θέμα τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Η σύσκεψη αυτή διεκόπη και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη. Η κυβέρνηση γενικώς επιθυμεί να θεσμοθετηθεί ένα νέο, διευρυμένο «πόθεν έσχες», το χρονικό εύρος του οποίου θα περιλαμβάνει αρκετά χρόνια πριν. Υπάρχουν επίσης σκέψεις για επιτάχυνση των αλλαγών που αφορούν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, προτείνεται οι δικογραφίες που φθάνουν στη Βουλή να αποστέλλονται απευθείας στη Δικαιοσύνη, η οποία και θα αποφαίνεται αν ο εγκαλούμενος βουλευτής έχει ποινικές ευθύνες ή όχι. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται βέβαια και η επικείμενη ενεργοποίηση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Πάντως, η λογική ότι «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή» συναντά και αντιδράσεις από στελέχη που εκφράζουν φόβους για συνολική απαξίωση του πολιτικού κόσμου. Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης εντάσσεται και η κατάρτιση νέου εκλογικού νόμου.
Εν τω μεταξύ, προβληματισμένος δηλώνει σε όσους τον έχουν συναντήσει τις τελευταίες ημέρες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Θ. Πάγκαλος αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς το προσεχές διάστημα, που να ανταποκρίνονται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στη διαδικασία συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών. Την αποδίδει στην αναιτιολόγητη αναβλητικότητα των υπουργών να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες αποφάσεις, ενώ διαπιστώνει ότι κάποιοι εξ αυτών επιχειρούν είτε να διατηρήσουν τους οργανισμούς τους ανέπαφους είτε να διευκολύνουν μετατάξεις σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Σε τούτα, ο αντιπρόεδρος φέρεται να προσθέτει ως πρόβλημα και τη γραφειοκρατική προσήλωση σε νομικίστικες λεπτομέρειες, σε μια στιγμή που πρόταγμα είναι οι άμεσες πολιτικές αποφάσεις. Ο κ. Πάγκαλος μάλιστα -που δεν κρύβει ότι κατάργηση οργανισμών δίχως την παράλληλη απόλυση του προσωπικού είναι ατελέσφορη- εισηγείται πλέον άμεσες παρεμβάσεις στους ΟΣΕ, ΕΘΕΛ και ΗΣΑΠ, ενώ φέρεται να ζητεί επιτακτικά από την κ. Διαμαντοπούλου τη συγχώνευση ή και κατάργηση ΤΕΙ. Στην αντιπροεδρία άλλωστε έγινε γνωστό ότι τα νέα μέτρα θα προστεθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, προκειμένου η δεκαπενθήμερη αξιολόγηση να γίνει επίκαιρη.
KATHIMERINI
No comments:
Post a Comment