Tuesday, May 11, 2010

Παραιτήθηκε ο Μπράουν
Στην πρωθυπουργία της Βρετανίας ο Ντ.Κάμερον με κυβέρνηση Τόρις-Φιλελεύθερων
Στην πρωθυπουργία ο Ντέιβιντ Κάμερον με εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ
Λονδίνο
Τελευταία ενημέρωση 11/05/10 23:04
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Πυρετώδης διαπραγμάτευση σε δύο ταμπλό για τους Φιλελεύθερους στη Βρετανία (11/5/2010)
Ο Ντέιβιντ Κάμερον έρχεται στην εξουσία της Βρετανίας με συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους του Νικ Κλεγκ. Ο ηγέτης των Τόρις έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την βασίλισσα Ελισάβετ μετά την παραίτηση του Γκόρντον Μπράουν με την οποία τερματίστηκαν 13 χρόνια διακυβέρνησης των Εργατικών.

Ο 43χρονος ηγέτης των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας εδώ και 200 χρόνια με την πολύτιμη στήριξη των Φιλελεύθερων που αναδείχθηκαν σε ρυθμιστικό παράγοντα των κρίσιμων εκλογών της 6ης Μαΐου.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, ανακοινώνοντας επίσημα τη συγκρότηση συμμαχίας με τους Φιλελεύθερους με στόχο μία ισχυρή, σταθερή και αξιοπρεπή διακυβέρνηση.

Ο Κάμερον μετέβη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Ελισάβετ γύρω στις 22:00 (ώρα Ελλάδος) το βράδυ της Τρίτης. Στην ακρόαση από τη βασίλισσα Ελισάβετ τον Κάμερον συνόδευσε η σύζυγός του Σάρα που είναι έγκυος τεσσάρων μηνών.

Λιγότερο από μία ώρα νωρίτερα ο Γκόρντον Μπράουν υπέβαλε την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Μπράουν: «Σας ευχαριστώ και αντίο»

«Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω τη Βρετανία» δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν σε μία φορτισμένη συναισθηματικά αποχαιρετιστήρια ομιλία μπροστά από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Παραιτείται επίσης από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και από τη βουλευτική του έδρα -με άμεση ισχύ.

Ο Γκόρντον Μπράουν εμφανίστηκε στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Εργατικών-Φιλελεύθερων για τη συγκρότηση κυβερνητικής συμμαχίας. Ο ρυθμιστής των εκλογών Νικ Κλεγκ σφράγισε τη συμφωνία συνεργασίας με τους Τόρις, η οποία μένει να ανακοινωθεί επισήμως.

«Αγάπησα αυτή τη δουλειά για τη δυναμική να κάνω αυτή τη χώρα που αγαπώ πιο δίκαιη, πιο ανεκτική, πράσινη, δημοκρατική, με μεγαλύτερη ευημερία, ειλικρινά μία μεγάλη Βρετανία» δήλωσε ο Μπράουν ευχόμενος στον διάδοχό του καλή δύναμη στις κρίσιμες αποφάσεις που θα λάβει για το μέλλον.

«Πάντοτε προσπάθησα να ανταποκριθώ, να κάνω ό,τι καλύτερο προς το συμφέρον της Βρετανίας, τις αρχές και τους ανθρώπους της» είπε ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος παρέμεινε λιγότερο από τρεισήμισι χρόνια στην πρωθυπουργία διαδεχόμενος τον Τόνι Μπλερ στο ύπατο αξίωμα και το τιμόνι των Εργατικών.

Με τους δυο μικρούς γιους και τη σύζυγό του Σάρα στο πλευρό του ο Γκόρντον Μπράουν ολοκλήρωσε τη σύντομη ανακοίνωσή του με τις λέξεις: «Σας ευχαριστώ και αντίο».

Ο Μπράουν είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος μέχρι το Σεπτέμβριο, κίνηση που αποσκοπούσε να διευκολύνει το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο για μία πιθανή συνεργασία την απομάκρυνση του Μπράουν.

Οι Τόρις από την πλευρά τους δέχθηκαν να διενεργηθεί δημοψήφισμα υπέρ ενός αναθεωρημένου εκλογικού συστήματος, σε μία παραχώρηση προς τους Φιλελεύθερους προκειμένου να τους προσελκύσουν σε συμφωνία για κυβερνητική συνεργασία.

Η εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου ανέδειξε νικητές τους Συντηρητικούς με 306 έδρες χωρίς αυτοδυναμία. Οι Εργατικοί περιορίστηκαν στη δεύτερη θέση με 258 έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παρά τα σημαντικά κέρδη σε ψήφους (έχουν το 23%) απέσπασαν μόλις 56 έδρες λόγω του μονοεδρικού και πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: