Saturday, May 22, 2010

σαρωτική μεταρύθμιση.

Το πράσινο φως σε μία σαρωτική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος έδωσε η αμερικανική Γερουσία. Ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις επί του νομοσχεδίου, που προβλέπει τις μεγαλύτερες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Wall Street από τη δεκαετία του '30, οι γερουσιαστές το υιοθέτησαν με ψήφους 59 υπέρ και 39 κατά. Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει τώρα να προσαρμοστεί στην εκδοχή, έχει υιοθετηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν το κείμενο διαβιβασθεί προς επικύρωση από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Η εκδοχή της Γερουσίας θεωρείται ελαφρώς πιο ριζοσπαστική. Η μεγαλύτερη διαφορά έγκειται σε πρόβλεψη, η οποία θα αναγκάζει τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να διασπάσουν σε ξεχωριστές θυγατρικές ορισμένες από τις πλέον επικερδείς δραστηριότητές τους στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο της αγοράς παραγώγων, τα οποία θα περνούν πλέον από εκκαθάριση, ενώ θέτει περιορισμούς σε ριψοκίνδυνες πρακτικές των τραπεζών. Μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, η κατάρρευση των οποίων θα έθετε σε κίνδυνο το σύστημα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα επένδυσης σε hedge funds και private equity. Προβλέπεται επίσης η σύσταση οργανισμού προστασίας του καταναλωτή, ο οποίος θα προσφέρει έγκαιρη ενημέρωση για επενδυτικούς κινδύνους, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι οίκοι αξιολόγησης, με τη σύσταση ειδικού συμβουλίου, το οποίο θα επιλέγει ποιος οίκος θα αξιολογεί την κάθε έκδοση χρέους.

Κριτική στους χρηματοοικονομικούς κολοσσούς για το ρόλο τους στην κρίση άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι ο Αμερικανός εκπρόσωπος στο ΔΝΤ θα μπορεί να αντιτίθεται στη χορήγηση δανείων προς χώρες, εάν θεωρείται πιθανόν ότι τα δάνεια αυτά δεν θα αποπληρωθούν.

Την ικανοποίησή του για την ψήφιση του νομοσχεδίου εξέφρασε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών, Χάρι Ρέιντ, τονίζοντας ότι δεν θα είναι πλέον δυνατόν οι τράπεζες να στοιχηματίζουν με τα χρήματα των πολιτών. «Οταν το νομοσχέδιο επικυρωθεί, το ροντέο στη Γουόλ Στριτ θα τελειώσει» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, για τον οποίο η έγκριση του νομοσχεδίου αποτελεί καθοριστική νίκη, σημείωσε ότι οι προσπάθειες των λόμπι της Wall Street απέτυχαν, ενώ άσκησε κριτική στους χρηματοοικονομικούς κολοσσούς για το ρόλο τους στην κρίση. «Η ύφεση από την οποία τώρα ανακάμπτουμε ήταν αποτελέσματα της ανευθυνότητας και της απουσίας μηχανισμών λογοδοσίας της Wall Street» υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ δύο Δημοκρατικοί κατά.

No comments: