Thursday, May 20, 2010

Επισκόπηση τύπου | 20.05.2010

Τι επιδιώκει η Μέρκελ με τις προτάσεις για τον έλεγχο των αγορών;

Ο γερμανικός τύπος ασχολείται σήμερα με τους στόχους της καγκελαρίου: γιατί επιβάλλει κανονισμούς στις αγορές ενώ μέχρι πρότινος το απέκλειε; Εξυπηρετεί στόχους εσωτερικής πολιτικής ή θέλει τη Γερμανία στο τιμόνι της ΕΕ;

«Ηρεμιστικά για το λαό;» είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung για τις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου στη βουλή για την οικονομική κρίση και τον έλεγχο των αγορών: «Η Άγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι εάν προχωρήσει σε μια οποιαδήποτε φορολόγηση των αγορών θα αποκτήσουν οι ψηφοφόροι την αίσθηση ότι διαφυλάσσει το δίκαιο και το συμφέρον τους. Οι πολίτες όμως θυμούνται τι έλεγε η καγκελάριος πριν από λίγο καιρό και τι λέει τώρα. Θυμούνται το 'όχι' που έγινε ξαφνικά 'ίσως' και κατόπιν 'ναι'.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι δισεκατομμύρια από τα κυβερνητικά πακέτα είναι στα ταμεία των τραπεζών και εκείνο που θέλουν να ξέρουν με σαφήνεια τώρα είναι πόσα από αυτά τα δισεκατομμύρια θα επιστρέψουν σαν φόροι στο κράτος.»

Αποσυντονίστηκε ή επιστρέφει;

«Η καγκελάριος αποσυντονίστηκε», υποστηρίζει στο κύριο σχολιό της η Frankfurter Rundschau: «Η Άγκελα Μέρκελ είναι τα πάντα: σωτήρας του ευρώ, εκδικητής των αδύναμων φορολογούμενων, δαμαστής του εφιαλτικού της κυβερνητικού εταίρου και των λυσσαλέων κερδοσκόπων, η οικονόμος του έθνους και η ατμομηχανή της γερμανικής ανάπτυξης. Δεν είναι ασφαλώς σίγουρο, αλλά ενδέχεται η κ. Μέρκελ να τα πιστεύει όλα αυτά, γι’αυτό προσπάθησε χθες να μας πείσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει φθάσει στη χειρότερη φάση της θητείας της ως καγκελαρίος.»

«Εάν ήταν συνεπής, θα έπρεπε τώρα να θέσει ξεκάθαρους όρους στον κυβερνητικό της εταίρο όσον αφορά τα οικονομικά και κυρίως το κεφάλαιο των περικοπών.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή: οι Φιλελεύθεροι μπορούν τώρα ή να υποχωρήσουν ή να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση. Και τα δύο θα μας ανακούφιζαν. Όμως η καγκελάριος δεν ξέρει ακόμη τι ακριβώς θέλει, είναι αποσυντονισμένη και προσπαθεί τώρα να πάρει το πάνω χέρι.»

«Η επιστροφή της καγκελαρίου» τιτλοφορεί το σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt και αφού αναφέρεται στις προτάσεις της καγκελαρίου για τον έλεγχο των αγορών υπογραμμίζει: «Η εκτίμηση της καγκελαρίου είναι λοιπόν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει πολιτικά αδρανής, πρέπει με λειτουργήσει αποφασιστικά και να προσπαθήσει να επιβληθεί στις ανήσυχες αγορές. Δηλαδή για την κα. Μέρκελ ο αγώνας του κράτους κατά των χρηματοπιστωτικών αγορών μόλις άρχισε.»

Γενική απεργία στην Ελλάδα

Με τίτλους όπως «Απεργία κατά της πολιτικής των περικοπών παραλύει την Ελλάδα» ή «η 5η απεργία κατά των περικοπών στην Ελλάδα» ή «Πάλι απεργίες στην Ελλάδα» ο γερμανικός τύπος αναφέρεται καθαρά ειδησεογραφικά στη σημερινή απεργία. Οι Financial Times της Γερμανίας γράφουν: «Δύο μεγάλες ενώσεις συνδικάτων, η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ καθώς και το κομμουνιστικό συνδικάτο ΠΑΜΕ κάλεσαν για συγκεντρώσεις σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων. Να θυμήσουμε ότι στις 5 Μαΐου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι στις ταραχές που έγιναν κατά και μετά τη διαδήλωση. Το πρόγραμμα περικοπών της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει την διακοπή των προσλήψεων στο δημόσιο, μισθολογική μείωση στους δημόσιους υπαλλήλους καθώς και συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών. Οι Έλληνες πρέπει μέχρι το τέλος του 2012 να εξοικονομήσουν 30 δισεκατομμύρια ευρώ.»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις τουριστικές της σελίδες με τίτλο «Χωρίς αστέρια η Αθήνα», προβάλλει την Αθήνα και την Αττική σαν τόπους διακοπών «όχι μόνον επειδή πέφτουν οι τιμές λόγω της κρίσης», όπως γράφει, αλλά και για τα αξιοθέατα της Αθήνας και της Αττικής, τα μαγαζιά, την κουζίνα, το κλίμα. Στο ίδιο πνεύμα το περιοδικό Stern καλεί τους αναγνώστες του να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα. Προβάλλει μάλιστα 26 ελληνικά προϊόντα, τα οποία περιγράφουν Έλληνες εισαγωγείς στη Γερμανία.

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

No comments: