Tuesday, May 18, 2010

άναψε φωτιές η πρωτοβουλία Σαμαρά.-το βήμα

Ανω- κάτω έγιναν τα κόμματα με αφορμή την πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να συναντηθεί χθες με τη ΓΓ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα και σήμερα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα. Η Ρηγίλλης επένδυσε- κυρίως επικοινωνιακά, αφού υπάρχει ιδεολογικό χάσμα- σε αυτές τις συναντήσεις, προσπαθώντας να κάνει «άνοιγμα» στην Αριστερά. Η κυβέρνηση δεν είδε με «καλό μάτι» τις κινήσεις του κ. Σαμαρά και κατηγόρησε το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικές παραδοξότητες, ενώ στον ΛΑΟΣ ο εκνευρισμός περίσσεψε και μίλησε για οικονομική ενίσχυση (!) του ΚΚΕ επί ημερών της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Πολιτική έκρηξη σημειώθηκε και στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέλη του αντιδρούν στη σημερινή συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Τσίπρα. Η Ρηγίλλης επεχείρησε να στείλει μήνυμα ότι συνομιλεί με την Αριστερά παρά την ιδεολογική άβυσσο που χωρίζει τη ΝΔ από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, εν αντιθέσει με το ΠαΣοΚ που έχει απομονωθεί πολιτικά, όπως λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Το κλίμα στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΚΚΕ στον δεύτερο όροφο της Βουλής ήταν πολύ καλό, αν και υπήρξαν σημαντικές διαφορές σε σειρά θεμάτων. Στη συνομιλία, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στην οικονομία, τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά και οι κινητοποιήσεις, ενώ υπήρξε διαφωνία για τις διαδηλώσεις και τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η αντίδραση στην κυβέρνηση και στην πολιτική της. «Συνεννόηση δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην και συμφωνία, αλλά και διαφωνία δεν σημαίνει να υπάρχει μεταξύ των κομμάτων αποξένωση» τόνισε ο κ. Σαμαράς, που χαρακτήρισε τη συνάντηση «χρήσιμη και εποικοδομητική».

Ο κ. Σαμαράς βέβαια εξήγησε ότι η ΝΔ έχει σημαντικές διαφορές με το ΚΚΕ, όπως στο ζήτημα των διαδηλώσεων, αφού το κόμμα του, όπως είπε, δεν θέλει να εμποδίζεται η οικονομική δραστηριότητα. «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θέλουμε όλα τα κόμματα η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη ώρα να μείνει όρθια. Σε μια εθνική συνεννόηση πρέπει να συμμετέχουν οι πάντες. Και αυτόεμείς θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Από την πλευρά της, η κυρία Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία της οικονομίας και προέβλεψε νέα πιο «βαριά μέτρα» , όπως είπε, και επέμεινε ότι το ΚΚΕ «οργανώνει την πλατιά ενημέρωση του λαού που πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων». «Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τους προβοκάτορες και να κλειστούμε στα σπίτια μας» υποστήριξε η κυρία Παπαρήγα και, για να απαντήσει σε όσους επικρίνουν την κίνησή της να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Σαμαρά, συνέχισε: «Τα λαϊκά στρώματα (πρέπει) να κινητοποιηθούν και να πάρουν θέση υπέρ της λαϊκής εξόδου από την κρίση και κατά των μεγάλων κομμάτων» .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «πραγματικά παράδοξο» το ότι η κυρία Παπαρήγα και ο κ. Τσίπρας προτίμησαν να συσκεφθούν με τον κ. Σαμαρά, ενώ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια , με συγκεκριμένη ατζέντα για τη διαφάνεια.

«Αυτές οι παραδοξότητες είναι ενέργειες των κομμάτων της Αριστεράς, που στερούνται σοβαρής επιχειρηματολογίας και θα πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί προτιμούν τον αρχηγό της ΝΔ από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Πεταλωτής. «Ελπίζουμε ότι η Ρηγίλλης θα σταματήσει να ταΐζει το ΚΚΕ όπως όταν ήταν κυβέρνηση. Τότε το στήριζε οικονομικά, τώρα ηθικά» είπε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτης. Ο Περισσός εξοργίστηκε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιστρατεύει το ψεύδος και τη συκοφαντία με συνεργάτη τον ΛΑΟΣ, που κάνει τη «βρώμικη δουλειά» και είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.

No comments: