Wednesday, May 26, 2010

26/05/10 10:27
Οργή από την κυβέρνηση
Την τελευταία(;) προσπάθεια σφραγίσματος της διαρροής αρχίζει η BP
Ορατές πλέον είναι οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή του Κόλπου του Μεξικού
Νέα Ορλεάνη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Περισσότερο από ένα μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στους 11 εργάτες και μετά τη βύθιση της εξέδρας άντλησης πετρελαίου που με τη σειρά της προκάλεσε την τεράστια διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού, οι προσπάθειες για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης διαρορής και της μόλυνσης παραμένουν ατελέσφορες.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι πιέσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ από την εταιρεία για ταχεία επίλυση του προβλήματος. Ιδιαίτερα οργισμένος φέρεται να είναι και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, κατά το BBC, είπε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους: «Κλείστε αυτήν την καταραμένη τρύπα».

Ελπίδες σε νέα μέθοδο

Η εταιρεία πετρελαιοειδών BP στην οποία ανήκε η εξέδρα άντλησης επιστρατεύει τώρα τη μέθοδο top kill για τον περιορισμό της διαρροής που συνεχίζεται ανεξέλεγκτη αν και σε μικρότερους ρυθμούς, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία. Στόχος της επιχείρησης θα είναι να χρησιμοποιηθεί λάσπη και άλλα υλικά για να σταματήσει η διαρροή στον ωκεανό.

Μετά από πιέσεις που δέχτηκε, η BP ανακοίνωσε ότι μεταδώσει ζωντανά την επιχείρηση για να σταματήσει την διαρροή από τη βυθισμένη εξέδρα άντλησης. Το σχετικό αίτημα είχε διατυπωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση και την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών. Νωρίτερα, πάντως, η BP είχε ανακοινώσει ότι ίσως διέκοπτε την μετάδοση συνεχούς ροής βίντεο από το σημείο.

Η διαδικασία θα διαρκέσει δύο ημέρες με αρχή την Τετάρτη. Ωστόσο η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη καθώς η πιθανότητα ανέρχεται το 60%-70% ή και λιγότερο· το βάθος όπου βρίσκεται η εξέδρα (1500 μέτρα) θεωρείται παράγοντας που δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια. Για να περιορίσει όσο το δυνατόν το περιθώριο αποτυχίας η εταιρεία θα πραγματοποιήσει δοκιμές και διαβεβαιώνει ότι θα κινηθεί προσεκτικά.

Αγνόησε η BP τις προειδοποιήσεις

Η BP έχει κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την πραγματική έκταση της διαρροής πετρελαίου. Οι εκτιμήσεις της για την ποσότητα αργού που διέρρευσε (περί τα 5.000 βαρέλια την ημέρα) ήδη αποδείχθηκε ότι ήταν υπερβολικά χαμηλές.

Όπως ακόμη έγινε γνωστό από μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ,οι εργαζόμενοι της BP αγνόησαν αρκετές προειδοποιητικές ενδείξεις πριν την έκρηξη η οποία διέλυσε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στις 20 Απριλίου.

Επικαλούμενοι προκαταρκτικά στοιχεία από την έρευνα της BP οι βουλευτές Χένρι Γουάξμαν και Μπαρτ Στιούπακ ανέφεραν ότι είχαν καταγραφεί τρεις ανησυχητικές ενδείξεις όσον αφορά τη ροή του αντλούμενου καυσίμου μέσα σε μια ώρα πριν το πολύνεκρο δυστύχημα. Επίσης, είχαν εντοπιστεί πολλά προβλήματα μέσα στις 24 ώρες που προηγήθηκαν του δυστυχήματος, όπως απροσδόκητες αυξήσεις της πίεσης, διαρροές υγρών, προβλήματα στο σκυρόδεμα που προστάτευε το κοίτασμα, και αποκλίσεις των εργαζόμενων στην πλατφόρμα από το καθορισμένο πρόγραμμα άντλησης.

Περίπου 51 λεπτά πριν το δυστύχημα «άρχισε να βγαίνει από το πηγάδι περισσότερο υγρό από όσο διοχετευόταν σε αυτό», ανέφεραν σε μνημόνιό τους οι δύο βουλευτές. Κατόπιν, 41 λεπτά πριν την έκρηξη, παρότι κάθε εργασία είχε σταματήσει για να γίνει έλεγχος, η ροή υγρών από το κοίτασμα «συνεχιζόταν, αντί να σταματήσει, και η πίεση του σωλήνα άντλησης αυξήθηκε απροσδόκητα». Μόλις 18 λεπτά πριν σημειωθεί η έκρηξη, «παρατηρήθηκαν αφύσικες πιέσεις και έξοδος λάσπης και η άντληση σταμάτησε απότομα», αναφέρει το μνημόνιο.

Πιέσεις από τον Μπαράκ Ομπάμα

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει αυστηρότερους όρους για την άντληση πετρελαίου από υποθαλάσσια κοιτάσματα. Στις νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και τακτικοί έλεγχοι στις πλατφόρμες ώστε να διασφαλίζεται ότι εφαρμόζονται οι κανονισμοί ασφαλείας και λαμβάνονται μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος πριν εκδίδονται οι άδειες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επικρίνεται για την αντίδρασή του μετά το δυστύχημα, αναμένεται να κάνει την δεύτερη επίσκεψή του στις ακτές της Λουϊζιάνας όπου έχει ήδη φτάσει η πετρελαιοκηλίδα παρά τις προσπάθειες των συνεργείων την Παρασκευή.

Εκατοντάδες πουλιά έχουν βρει το θάνατο εξαιτίας της και χιλιάδες αλιείς στην περιοχή έχουν καταστραφεί ενώ ο τουρισμός στην περιοχή έχει επίσης δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/

No comments: