Sunday, May 23, 2010

23/05/10 13:07

Θύελλα για την ελεγχόμενη πτώχευση
Διχάζει την ΕΕ η γερμανική πρόταση να αποβάλλονται από το ευρώ οι «απείθαρχες» χώρες
H Γερμανία εμφανίζεται περισσότερο αποφασισμένη παρά ποτέ να επιβάλει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Kυρώσεις στις χώρες-«παραβάτες» της Ευρωζώνης αποφάσισαν οι Βρυξέλλες (21/5/2010)
Σαφής διάσταση απόψεων επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το εύρος των ποινών στις χώρες που δεν σέβονται τη δημοσιονομική πειθαρχία, κυρίως δε σε σχέση με την εσχάτη των ποινών, η οποία σύμφωνα με τις γερμανικές αντιλήψεις δεν θα πρέπει να είναι άλλη από τον εξαναγκασμό σε αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ.

Την περασμένη Παρασκευή, στην πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής που δημιουργήθηκε στις 25 Μαρτίου από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για να προσδιορίσει τους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης στους οποίους απαιτούνται ριζικές αλλαγές, παρατηρήθηκαν τόσο σημεία συμφωνίας, όσο και πλήρους αντίθεσης.

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφώνησαν οι χώρες-μέλη, αυτό είναι πως το Σύμφωνο Σταθερότητας που διέπει τα κράτη του ευρώ θα πρέπει να ενισχυθεί σε ό,τι αφορά τόσο την πρόληψη των κρίσεων όσο και τις ποινές προς τις χώρες που δεν σέβονται τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ως προς το εύρος όμως των ποινών, η διάσταση των απόψεων υπήρξε σαφής. Αν και οι πάντες εμφανίστηκαν να συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρχουν οικονομικές κυρώσεις (π.χ. διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων), οι διαφωνίες άρχισαν να εμφανίζονται στο ενδεχόμενο επιβολής και πολιτικών κυρώσεων (π.χ. η πρόσκαιρη στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο για τις χώρες με μεγάλα χρέη).

Ειδικά η γερμανική θεωρία περί ελεγχόμενης πτώχευσης των χωρών που εκτρέπονται δημοσιονομικά με τελική κατάληξη την αποπομπή τους από το ευρώ προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις.

Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, απέρριψε κάθε ιδέα περί εκδίωξης από την Ευρωζώνη των προβληματικών δημοσιονομικώς κρατών, σημειώνοντας ότι ανάλογη πρόβλεψη θα ήταν ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα προς τις αγορές και τους κερδοσκόπους.

Το μείζον ερώτημα είναι αν όντως η Γερμανία επιδιώκει να κατοχυρώσει τη δυνατότητα αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ ή αν θέτει το ζήτημα αυτό για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής.

Αν ισχύει η δεύτερη εκδοχή, η έκβαση των διαβουλεύσεων (θα συνεχιστούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως τον Οκτώβριο) είναι ορατή. Αν ισχύει όμως η πρώτη εκδοχή, η ΕΕ εισέρχεται αναμφίβολα σε πεδία μαχών πρωτόγνωρα ως σήμερα.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: