Sunday, June 6, 2010

Πολιτική | 06.06.2010

Σε δοκιμασία ο κυβερνητικός συνασπισμός;

Στην έδρα της καγκελαρίας στο Βερολίνο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο τον προϋπολογισμό του 2011

Από την έκβαση της διήμερης συνάντησης θα κριθεί ούτε λίγο ούτε πολύ το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων βρίσκεται εκτός από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 η δημοσιονομική πορεία της χώρας ως το 2014. Ως τότε θα πρέπει να επιτευχθεί μείωση των κρατικών δαπανών κατά 40 δισ. ευρώ. Ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ επιμένουν ότι ο στόχος αυτός θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσα από την αύξηση της φορολογίας, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες επιμένουν σε περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε τι συμφωνούν

Tην ανάπτυξη ενός αμιγώς επαγγελματικού στρατού 100.000 ανδρών προτείνει ο υπ. Άμυνας τσου ΓκούτενμπεργκTην ανάπτυξη ενός αμιγώς επαγγελματικού στρατού 100.000 ανδρών προτείνει ο υπ. Άμυνας τσου ΓκούτενμπεργκΠέρα από αυτές τις αρχικές θέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για ορισμένα σημεία στα οποία υπάρχει ήδη συμφωνία. Μεταξύ άλλων προβλέπεται κατάργηση 15 χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, μείωση κοινωνικών δαπανών, μηδενική αύξηση των μισθών στο δημόσιο τον επόμενο χρόνο και επιβολή νέου φόρου για τα πυρηνικά εργοστάσια.

Όσον αφορά τις περικοπές στο υπουργείο Άμυνας, ο αρμόδιος υπουργός Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούντενμπεργκ κατέστησε σαφές ότι αυτές μπορούν να γίνουν μόνο με την κατάργηση της θητείας και την ανάπτυξη ενός αμιγώς επαγγελματικού στρατού 100.000 ανδρών. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαν να μειωθούν τα έξοδα του υπουργείου του κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

No comments: