Saturday, June 26, 2010

Αποκαθήλωσαν τον Στάλιν στη Γεωργία

Το άγαλμα θα μεταφερθεί στο μουσείο Στάλιν στο Γκόρι«E» 25/6
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Μέσα στη νύχτα και χωρίς καμία προηγούμενη ανακοίνωση οι αρχές της Γεωργίας αποκαθήλωσαν χθες το τεράστιο άγαλμα του Ιωσήφ Στάλιν που στεκόταν στη κεντρική πλατεία της πόλης Γκόρι, της γενέτειράς του, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι γεωργιανές αρχές αποκαθήλωσαν νύχτα και χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση το μπρούντζινο άγαλμα του Στάλιν, που δέσποζε στην κεντρική πλατεία της γενέτειράς του, Γκόρι
Οι γεωργιανές αρχές αποκαθήλωσαν νύχτα και χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση το μπρούντζινο άγαλμα του Στάλιν, που δέσποζε στην κεντρική πλατεία της γενέτειράς του, Γκόρι

Οπως έγινε γνωστό, η πρόθεση των αρχών είναι το 6 μέτρων ύψους μπρούντζινο άγαλμα του πιο διάσημου Γεωργιανού να μεταφερθεί στον περίβολο του μουσείου στο Γκόρι που είναι αφιερωμένο στον Στάλιν και να αντικατασταθεί από ένα μνημείο για τους νεκρούς του πολέμου του 2008 μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Ρόιτερ, η επιχείρηση για την αποκαθήλωση του αγάλματος ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και τέλειωσε λίγο πριν την αυγή, ενώ κατά τη διάρκειά της, η αστυνομία προσπαθούσε να απαγορεύσει στους δημοσιογράφους την πρόσβαση στο σημείο ακόμα και με τη χρήση βίας.

Η μυστικότητα της επιχείρησης πιθανότατα σχετίζεται με την αντίθεση που είχαν εκφράσει οι κάτοικοι της πόλης στις επανειλημμένες προαναγγελίες μιας τέτοιας επιχείρησης από πλευράς του Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω άγαλμα ήταν ένα από τα ελάχιστα αγάλματα του Στάλιν που ακόμα υπάρχουν στο κόσμο και, σύμφωνα με το Ρόιτερ, οι ντόπιοι αναφέρουν ότι πολλοί συμπαθούντες του Στάλιν έρχονταν μέχρι προσφάτως στο Γκόρι για να το δουν.

EΘΝΟΣ.

1 comment:

lornion said...
This comment has been removed by the author.