Monday, June 7, 2010


Oικολογική καταστροφή προ των πυλών
Η πετρελαιοκηλίδα ανοίγει το θέμα της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ

Tης Θαλειας Kαρταλη

Οταν στις 6 Ιουλίου του 1988 μια έκρηξη συμπιεσμένου φυσικού αερίου προκάλεσε τρομακτική έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Piper Alpha, στη Βόρεια Θάλασσα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 167 ανθρώπων, η βιομηχανία πετρελαίου, σοκαρισμένη, έσπευσε να αναθεωρήσει τους κανονισμούς ασφαλείας στη λειτουργία των εξεδρών αυτών.

Εκτοτε, οι κίνδυνοι μπορεί να περιορίστηκαν, όπως όμως αποδεικνύει η έκρηξη που σημειώθηκε στην εξέδρα άντλησης Deepwater Horizon, στις 22 Απριλίου, ανοιχτά των ακτών της Λουιζιάνας, η απειλή για τη ζωή των ανθρώπων που εργάζονται στις εξέδρες αυτές, καθώς και για το περιβάλλον, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, δεν είναι διόλου εύκολο να περιοριστεί. Καθώς η τεράστια πετρελαιοκηλίδα του Κόλπου του Μεξικού εξακολουθεί να απειλεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων ετών, οι φωνές για την οριστική απαγόρευση της offshore άντλησης πετρελαίου αρχίζουν να πληθαίνουν αναγκάζοντας τον Ομπάμα να επανεξετάσει, ενδεχομένως συνολικά, την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησής του.

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την έγκριση που έδωσε ο ίδιος προσωπικά για την άντληση πετρελαίου ανοιχτά των αμερικανικών ακτών, κίνηση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των προοδευτικών του ψηφοφόρων, ο Ομπάμα καλείται να ζυγίσει τις πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει η έκρηξη που σημειώθηκε στις 22 Απριλίου στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon.

Hδη στις αρχές της εβδομάδας, και καθώς οι καιρικές συνθήκες δυσχέραιναν τις προσπάθειες περιορισμού της καταστροφής, περισσότερες από 70 οικολογικές οργανώσεις ζήτησαν από τη Γερουσία να μην περιλάβει την επέκταση των αδειών για την offshore άντληση πετρελαίου στη νέα νομοθεσία για το κλίμα και την ενέργεια που ήδη μελετάται από την αμερικανική κυβέρνηση. Στην Καλιφόρνια, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ ανακοίνωσε ότι όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στις ακτές της Λουιζιάνας τον οδήγησαν στην απόφαση να αποσύρει την υποστήριξή του στα σχέδια άντλησης πετρελαίου ανοιχτά των ακτών της πολιτείας, σε μια κίνηση η οποία αναμφίβολα ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο.

Αν και έσπευσε αρχικώς να δηλώσει ότι δεν τίθεται επί του παρόντος θέμα για την απαγόρευση της offshore άντλησης πετρελαίου, ο Αμερικανός πρόεδρος αρχίζει ήδη να νιώθει τις ασφυκτικές πιέσεις των οικολόγων, οι οποίες θα αυξάνονται όσο καθίσταται σαφέστερο το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πετρελαιοκηλίδα. Ηδη ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ Αξελροντ, ανακοίνωσε προσωρινό μορατόριουμ στην άντληση πετρελαίου από τις αμερικανικές ακτές μέχρις ότου διευκρινιστούν τα αίτια του δυστυχήματος στον Κόλπο του Μεξικού.

Ουδείς μπορεί εύκολα να ξεχάσει τις εικόνες των κατάμαυρων πτηνών που σφράγισαν την τεράστια οικολογική καταστροφή του ExxoValdez στην Αλάσκα το 1989, εικόνες που αρχίζουν να εμφανίζονται τώρα και στον Κόλπο του Μεξικού, χαρίζοντας ένα σημαντικό όπλο στα χέρια όσων επιδιώκουν τον οριστικό τερματισμό της άντλησης πετρελαίου από τις αμερικανικές ακτές, και ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση γύρω από την εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από το πετρέλαιο. Οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται επί του παρόντος να τηρούν στάση αναμονής, ικανοποιημένοι αρχικώς από την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να μην προχωρήσει σε άμεσες απαγορεύσεις. Είναι βέβαιον όμως ότι ακονίζουν τα μαχαίρια τους για την περίπτωση που θα ανοίξει εκ νέου ο διάλογος για το ζήτημα.

Επιπτώσεις στην αλιεία

Στην πολύπαθη πολιτεία της Λουιζιάνας, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο οικολογικής καταστροφής με ανυπολόγιστες επί του παρόντος επιπτώσεις στη βιομηχανία της αλιείας, στην οποία στηρίζεται ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας της, η κοινή γνώμη εμφανίζεται συγκρατημένη, καθώς το πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου υπέδαφος της κατά τα άλλα μάλλον φτωχής πολιτείας αποτελεί επίσης σημαντικό κομμάτι της οικονομίας. Παρότι σοκαρισμένοι από όσα συμβαίνουν, οι πολίτες δεν φαίνεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να παίρνουν σημαντική θέση κατά του τερματισμού της οffshore άντλησης πετρελαίου, γνωρίζοντας τα τεράστια κέρδη που αποφέρει στην οικονομία της πολιτείας τους.


[+] ΓPAΦHMA

No comments: