Saturday, June 26, 2010

Πολιτική | 26.06.2010

Μέρκελ: Σταθεροποίηση υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης

Η χρηματοοικονομική κρίση, η καταπολέμηση της φτώχειας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά κυρίως η οικονομική ανάπτυξη είναι τα θέματα της ατζέντας στην διπλή σύνοδο κορυφής του G8 και G20 στον Καναδά.

Κατ` αρχήν συνεδρίασαν οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη και της Ρωσίας στο Χαντσβίλ και ο κύκλος θα διευρυνθεί το απόγευμα με την συμμετοχή των αναδυομένων οικονομιών. Στον κύκλο αυτόν θα κυριαρχήσει το ζήτημα της παγκόσμιας ανάπτυξης και της νέας χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής που φιλοδοξούν να διαμορφώσουν οι σημαντικότερες χώρες του πλανήτη. Στόχος τους, να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας κρίσης όπως εκείνης που ξέσπασε πριν από δύο περίπου χρόνια και έθεσε σε κίνδυνο τις οικονομίες πολλών χωρών. Στο μεταξύ όμως έχει εξανεμισθεί η ισχυρή βούληση για ανατρεπτικές αλλαγές στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που διαπιστώναμε τους πρώτους μήνες της κρίσης. Και όχι μόνο.

Να αντλήσουμε βιώσιμες δομές

Στέφεν Χάρπερ, Άγκελα Μέρκελ και Ντέιβιντ Κάμερον χθες στο ΧαντσβίλΣτέφεν Χάρπερ, Άγκελα Μέρκελ και Ντέιβιντ Κάμερον χθες στο ΧαντσβίλΣτα δύσκολα θέματα προστέθηκε τώρα η διαμάχη Γερμανίας και ΗΠΑ για την ενδεδειγμένη στρατηγική εξόδου από την κρίση. Σταθεροποίηση των δημοσιονομικών ή ενίσχυση της ανάπτυξης με κρατικά χρήματα; Για την Άγκελα Μέρκελ η ανάπτυξη και σταθεροποίηση των δημοσιονομικών δεν τίθενται διαζευκτικά. «Το ζήτημα που θα πρέπει να συζητήσουμε είναι πώς θα σταθεροποιήσουμε τα δημοσιονομικά μας με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή αυτό που επιδιώκουμε. Ως διεθνής κοινότητα αποδείξαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στην σύνοδο του G20 το ζητούμενο είναι να καταδείξουμε με ποιον τρόπο θα αντλήσουμε από την κρίση εκείνη βιώσιμες δομές προκειμένου να μην επαναληφθεί στο μέλλον μια τέτοια κρίση», τόνισε η Γερμανία καγκελάριος.

Αντίθετα η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται ακόμη ενέσεις προκειμένου να βρει τον βηματισμό της. Η στρατηγική της δημιουργία νέων χρεών για την τόνωση της οικονομίας που προκρίνει ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προκαλέσει νευρικότητα στην Ευρώπη. Μολονότι μέχρι στιγμής τίποτε δεν μαρτυρά ότι θα προκύψει κάποιος συμβιβασμός, εκτιμάται ότι στο τελικό ανακοινωθέν θα διατυπωθούν τα συμπεράσματα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιστρέψει κανείς από τους ηγέτες ηττημένος στο σπίτι του. Άλλωστε, και οι δύο πλευρές δεν διαφωνούν επί της αρχής ούτε στη σημασία της ανάπτυξης ούτε στην αναγκαιότητα των περικοπών. Κάπως έτσι παραμένουν τα πράγματα και στο ζήτημα της συμμετοχής του χρηματοπιστωτικού τομέα στο κόστος της κρίσης.

Ο κόσμος χρειάζεται μια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο ΤορόντοΔρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο ΤορόντοΗ φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών που προτείνει η ΕΕ δεν βρίσκει την υποστήριξη των άλλων. Το ίδιο ισχύει και για την τραπεζική εισφορά. Η γερμανική πλευρά θα επιμείνει στις προτάσεις αυτές, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. «Στα ζητήματα της τραπεζικής εισφορά και της φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών τα πράγματα δεν είναι όπως επιθυμούμε. Θα επιμείνουμε στις προτάσεις μας αλλά θα πρέπει να δούμε ρεαλιστικά ότι αυτές αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις, όχι μόνο από τις βιομηχανικές χώρες αλλά και από ένα μέρος των γοργά αναπτυσσομένων χωρών. Ο κόσμος χρειάζεται μια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική. Εγώ και η ΕΕ θα την υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις», επισήμανε η καγκελάριος.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών και της Ρωσίας που είχε ως κύριο θέμα την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ελάχιστες ήταν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Το κλαμπ το οκτώ πλουσίων χωρών αποφάσισε να διαθέσει 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια για τον περιορισμό κατά τα δύο τρίτα της παιδικής θνησιμότητας και της μητρικής θνησιμότητας κατά τρία τέταρτα μέχρι το 2015.

Henrik Böhme/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

Πείτε μας τη γνώμη σας »Αποστολή »Εκτύπωση »

No comments: