Tuesday, June 29, 2010

Πολιτική | 29.06.2010

Θρίλερ αμερικανορωσικής κατασκοπείας

Σύλληψη 10 ατόμων στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας για τη Ρωσία – Ενημέρωναν τη ρωσική κυβέρνηση για λεπτομέρειες γύρω από σημαντικές αποφάσεις αλλά και κάθε είδους δραστηριότητα της Ουάσιγκτον

Την ώρα που οι πρόεδροι Ομπάμα και Μεντβέντεφ έδειχναν να έχουν αφήσει στο παρελθόν τον Ψυχρό Πόλεμο, η σύλληψη 10 ατόμων στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας για τη Ρωσία ήρθε να υπενθυμίσει ότι ο ανταγωνισμός και οι μυστικές παρακολουθήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Πάντως Αμερικανός αξιωματούχος, αν και χαρακτήρισε την εξέλιξη ατυχή, τόνισε ότι αυτή δεν θα επηρεάσει την αναθέρμανση των αμερικανορωσικών σχέσεων.

Με όπλο το διαδίκτυο

Τις συλλήψεις ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη.

Η υπόθεση θυμίζει μεν τον Ψυχρό Πόλεμο του 20ου αιώνα, αλλά οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν τεχνολογικά εργαλεία του 21ου και κυρίως το διαδίκτυο. Σε αυτά περιλαμβάνονταν μυστικά μηνύματα ενσωματωμένα σε φωτογραφίες που στέλνονταν μέσω του διαδικτύου.

Η ανακάλυψη της υπόθεσης ήταν απόρροια πολύχρονης, συστηματικής επιχείρησης του FBIΗ ανακάλυψη της υπόθεσης ήταν απόρροια πολύχρονης, συστηματικής επιχείρησης του FBIΌλοι οι συλληφθέντες παραπέμπονται να δικαστούν με την κατηγορία της κατασκοπείας και εφόσον κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν ποινές έως και 5 χρόνια κάθειρξης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο όλοι τους εκπαιδεύτηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες και στη συνέχεια ταξίδεψαν στις ΗΠΑ προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους που ήταν να διεισδύσουν σε κύκλους Αμερικανών πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων ώστε να είναι σε θέση να ενημερώνουν έγκαιρα τη ρωσική κυβέρνηση για λεπτομέρειες γύρω από σημαντικές αποφάσεις αλλά και κάθε είδους δραστηριότητα της Ουάσιγκτον.

Πολύχρονες έρευνες

Η ανακάλυψη της υπόθεσης ήταν απόρροια πολύχρονης, συστηματικής επιχείρησης του FBI. Ορισμένοι από τους 10 κατηγορούμενους – ένα ακόμη άτομο καταζητείται – ζούσαν στις ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Είχαν σπουδάσει, εργάζονταν και γενικά είχαν ενσωματωθεί στην αμερικανική καθημερινότητα έτσι ώστε να μην προκαλούν υποψίες. Η αίσθηση των αμερικανικών αρχών είναι πάντως ότι οι πληροφορίες που είχαν σταλεί στη Μόσχα μέσω του συγκεκριμένου δικτύου δεν ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες και δεν απείλησαν την ασφάλεια της χώρας.

Αθανάσιος Έλλις

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

1 comment:

lornion said...

Η αίσθηση των αμερικανικών αρχών είναι πάντως ότι οι πληροφορίες που είχαν σταλεί στη Μόσχα μέσω του συγκεκριμένου δικτύου δεν ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες και δεν απείλησαν την ασφάλεια της χώρας.
Αθανάσιος Έλλις."Εχω την γνώμη πως πρόκειται για ελαφράς μορφής περιστατικό."