Monday, June 7, 2010

Ευρώπη | 07.06.2010

Τα πουλιά απειλούν την ασφάλεια των πτήσεων

Όλα τα σημαντικά αεροδρόμια της Ευρώπης διαθέτουν πλέον ειδικές ομάδες για την πρόληψη συγκρούσεων αεροσκαφών με πουλιά. Σε αυτά ανήκει και το αεροδρόμιο της Κολωνίας που διαθέτει το δικό του «Bird Control Team».

Το πόσο επικίνδυνα μπορούν να αποδειχθούν τα πουλιά για τα αεροπλάνα το είδαμε στα τέλη του περασμένου χρόνου στην εντυπωσιακή προσυδάτωση αμερικανικού αεροσκάφους στον ποταμό Χάτσον της Νέας Υόρκης. Ένα σμήνος πουλιών συγκρούστηκε με το αεροπλάνο την ώρα της απογείωσης με αποτέλεσμα το Airbus να χάσει και τους δύο κινητήρες. Ευτυχώς κανείς από τους επιβάτες δεν έπαθε τίποτα.

«Mάχη» κατά των πουλιών

Αναζητώντας φωλιές πουλιών στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίουΑναζητώντας φωλιές πουλιών στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίουΤα πρόβλημα των πουλιών προκαλεί κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο ζημιές ύψους 1 δις δολαρίων. Όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά αεροδρόμια όπως του Άμστερνταμ, της Φρανκφούρτης ή του Χίθροου διαθέτουν ειδική ομάδα υπαλλήλων για την αποφυγή των συγκρούσεων. Έτσι και το αεροδρόμιο της Κολωνίας, που διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο στις αερομεταφορές στην κεντροδυτική Γερμανία.

Στην ομάδα πρόληψης συγκρούσεων αεροσκαφών και πουλιών εργάζεται ο Άχιμ Χοπ: «Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται αρκετές πτώσεις αεροπλάνων κάθε χρόνο εξαιτίας των πουλιών. Οι μηχανές σταματούν να λειτουργούν όταν ένα πουλί πέσει μέσα στον κινητήρα. Αν ένα αεροσκάφος χάσει μόνο ένα κινητήρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν χάσει όμως και τους δύο, τότε δεν είναι σε θέση να συνεχίσει την πτήση».

Το αεροδρόμιο πρέπει να είναι αφιλόξενο…

Ακόμα και νυφίτσες «επιστρατεύονται» εναντίον των πουλιώνΑκόμα και νυφίτσες «επιστρατεύονται» εναντίον των πουλιώνO Άχιμ Χοπ είναι μηχανολόγος και εργάζεται εδώ και μια δεκαετία στο αεροδρόμιο της Κολωνίας στην ασφάλεια των προσγειώσεων και απογειώσεων. Λέει ότι περίπου 10.000 συγκρούσεις πουλιών και αεροσκαφών καταγράφονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο; «Το 80% των συγκρούσεων συμβαίνουν σε ύψος κάτω από 1000 πόδια, δηλαδή σε ύψος μικρότερο των 3000 μέτρων. Αυτό συμβαίνει διότι τα πουλιά απλά πετούν σε αυτό το ύψος. Η δική μας αποστολή είναι τα διαμορφώσουμε έτσι τον χώρο γύρω από τον διάδρομο απογειώσεων ώστε τα πουλιά να τον αποφεύγουν».

Στα βασικότερα μέτρα που λαμβάνονται είναι ότι το γρασίδι κόβεται μόνο μια φορά τον χρόνο έτσι ώστε τα κάθε λογής πτηνά που ζουν κοντά στα αεροδρόμια να προτιμούν άλλα μέρη για την αναζήτηση τροφής. Παρόλα τα μέτρα ωστόσο, το αεροδρόμιο της Κολωνίας καταγράφει κάθε χρόνο 30 συγκρούσεις αεροσκαφών με πουλιά. Ευτυχώς όμως ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι σοβαρό.

Leyla Winther/Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

No comments: