Του Μιουνγκ-Μπακ Λι*
Εξήντα χρόνια πριν, τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Ιουνίου 1950, η κομμουνιστική Βόρεια Κορέα εισέβαλε στη Δημοκρατία της Κορέας, προκαλώντας τον κορεατικό πόλεμο. Η ελευθερία της Δημοκρατίας της Κορέας και ολόκληρου του κόσμου τέθηκε σε μια ιστορική δοκιμασία. Ο κορεατικός πόλεμος ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύρραξη μετά την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Τα Ηνωμένα Εθνη αποκρίθηκαν με την αποστολή στρατιωτικών μονάδων, οι οποίες αποτελούνταν από στρατεύματα δεκαέξι χωρών-μελών του οργανισμού και από ομάδες ιατρικής υποστήριξης πέντε χωρών. Τα στρατεύματα αυτά πάλεψαν παράλληλα με τους στρατιώτες της Νότιας Κορέας για να υπερασπίσουν την ελευθερία «μιας χώρας που δεν γνώριζαν και κάποιων ανθρώπων που δεν συνάντησαν ποτέ».
Με την ευκαιρία της 60ής επετείου του Κορεατικού Πολέμου, θα επιθυμούσα να ανατρέξω στις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και της Ελληνικής Δημοκρατίας και να εξετάσουμε τις προοπτικές διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο μέλλον.
Το λίκνο του πολιτισμού και της δημοκρατίας, η Ελλάδα, απέστειλε 4.992 από τους γιους και τις θυγατέρες της, εκ των οποίων οι 840 άνδρες ανήκαν στο Βασιλικό Ελληνικό Τάγμα Πεζικού, να πολεμήσουν στον Κορεατικό Πόλεμο. Τον Ιανουάριο του 1951, ενδεικτικά, οι Ελληνες στρατιώτες νίκησαν τον εχθρό στη -στρατηγικά σημαντική - μάχη του Λόφου 381, χωρίς πολλές απώλειες. Αυτός ο αξιοσημείωτος άθλος έδειξε πόσο γενναίοι ήταν οι Ελληνες πολεμιστές και πόσο αποφασισμένοι ήταν να υπερασπίσουν την ελευθερία. Κατά τη διάρκεια του κορεατικού πολέμου, η Ελλάδα υπέστη 738 απώλειες. Χωρίς τις ευγενείς θυσίες τους, η Κορέα δεν θα είχε γίνει αυτό που είναι σήμερα.
Ο Κορεατικός Πόλεμος άφησε τη χώρα σε πλήρη καταστροφή. Αλλά οι Ελληνες στρατιώτες μάς βοήθησαν να βάλουμε τα θεμέλια για την ελευθερία. Πάντα θυμόμαστε τις ευγενείς θυσίες τους. Κάναμε ό, τι το καλύτερο για να κρατήσουμε την υπόσχεσή μας και να μην αφήσουμε τις θυσίες τους να πάνε χαμένες. Εμείς οι Κορεάτες είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματα της Κορέας κατά το πέρασμα των χρόνων και ελπίζουμε επίσης ότι ο ελληνικός λαός αισθάνεται εξίσου υπερήφανος.
Στις 26 Μαρτίου, η Βόρεια Κορέα τορπίλισε την κορβέτα του Πολεμικού Ναυτικού της Δημοκρατίας της Κορέας, Cheonan. Η ενεργός συνεργασία και η υποστήριξη της Ελλάδας, με την απάντησή της στη βόρεια πρόκληση, υπενθύμισαν ξανά και στις δύο χώρες τη σπουδαιότητα των διμερών μας δεσμών. Ο στόχος της πολιτικής στρατηγικής της Δημοκρατίας της Κορέας, σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, δεν είναι να έρθει αντιμέτωπος με τον Βορρά αλλά να πείσει την Πιονγιάνγκ να αλλάξει τις λανθασμένες κινήσεις της. Ο απώτερος σκοπός μας είναι να επιφέρουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χερσόνησο, καθώς επίσης και να επιτύχουμε την ευημερία και την ειρηνική επανένωση του κορεατικού έθνους. Η Κορεατική Χερσόνησος έχει καταστεί συνώνυμη με τις έννοιες της σύγκρουσης και της διαίρεσης για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να μετασχηματιστεί η Κορέα σε έναν καταλύτη περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης.
Αλλη μια φορά, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου για την ανιδιοτελή φιλία που μας έδειξε η Ελλάδα 60 χρόνια πριν. Οι Κορεάτες δεν θα ξεχάσουν ποτέ τους γενναίους Ελληνες πολεμιστές που αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Δημοκρατίας της Κορέας.
* Ο Μιουνγκ-μπακ Λι είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κορέας. kathimerini
No comments:
Post a Comment