Επισκόπηση τύπου | 24.06.2010
Η τακτική του ΠΑΜΕ πλήττει τον τουρισμό
Η αυστριακή Die Presse: «Επί ώρες περίμεναν οι τουρίστες κάτω από τον καυτό ήλιο γιατί οι απεργοί εμπόδιζαν τα πλοία να αποπλεύσουν. Οι απεργοί ήταν μέλη του ΚΚΕ και του φιλικού προς αυτό συνδικάτου ΠΑΜΕ και εμπόδιζαν χθες Τετάρτη από τις πρώτες πρωινές ώρες τον απόπλου όλων των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά αγνοώντας την απόφαση δικαστηρίου που είχε κηρύξει την απεργία παράνομη. Το συνδικάτο δήλωσε ότι του ‘είναι αδιάφορο πως αποφασίζουν τα δικαστήρια’.
Η κατάσταση αυτή πλήττει όμως σοβαρά τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος μόλις πριν από μερικές ημέρες άρχισε να παίρνει μια ανάσα από τη σοβαρή κρίση που περνάει και αυτό μετά από τις προσφορές ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών. Η γερμανική και η αυστριακή TUI καθώς και ο Thomas Cook, οι μεγαλύτεροι όμιλοι οργανωμένων τουριστικών πακέτων, κάνουν διαφήμιση για τις τιμές στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλές.»
Η τακτική του ΠΑΜΕ πλήττει τις θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο
Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει:«Οι απεργοί του συνδικάτου ΠΑΜΕ, γύρω στα 200 άτομα, εμπόδιζαν τον απόπλου των πλοίων παρά το γεγονός ότι ελληνικό δικαστήριο είχε κηρύξει την απεργία παράνομη. Φαίνεται ότι αυτό δεν ενοχλεί κανέναν.»
«Το συνδικάτο ΠΑΜΕ είναι μικρότερο από την ΑΔΕΔΥ ή τη ΓΣΕΕ, αλλά σε αντίθεση με τα δύο μεγάλα συνδικάτα -εκ των οποίων η ΓΣΕΕ στηρίζει βασικά την κυβέρνηση Παπανδρέου- εμφανίζεται εξ αρχής εντελώς ασυμβίβαστο. Η κ. Αλέκα Παπαρήγα, γγ του ΚΚΕ, το οποίο έχει την πλειοψηφία στο ΠΑΜΕ, είχε χαράξει τη γραμμή αυτή την άνοιξη δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση ψεύδεται και πως θα πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση.»
«Το ΠΑΜΕ έχει εμποδίσει και άλλες φορές τουρίστες να επιβιβαστούν σε πλοία, όμως στο μεταξύ υπάρχουν αντιδράσεις στην τακτική αυτού του συνδικάτου. Εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ ότι έτσι πλήττει τις θέσεις εργασίας σε έναν τομέα που είναι καλά οργανωμένος και αναγκαίος στην οικονομία της χώρας.»
Η επίσης γερμανική Süddeutsche Zeitung στο ίδιο πνεύμα επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του κ. Γερουλάνου ότι οι τουρίστες που αποκλείονται λόγω απεργιών θα αποζημιώνονται και καταλήγει: «Ο τουριστικός κλάδος συνιστά το 15% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές οι κρατήσεις την περίοδο που διανύουμε έχουν μία μείωση της τάξεως του 10 με 12%. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η TUI ανακοίνωσε ότι υπάρχει ανοδική τάση στις κρατήσεις για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται μήπως οι συνεχείς κινητοποιήσεις και οι απεργίες πλήξουν ακόμη περισσότερο τον τουρισμό.»
Γιατί να μην εγκαταλείψει η Γερμανία την ΕΕ;
Τζορτζ ΣόροςΤέλος σε δύο γερμανικές εφημερίδες, στην εβδομαδιαία Die Zeit και στην οικονομική Handelsblatt ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ασκεί δριμεία κριτική στη γερμανική οικονομική πολιτική.
Σε συνέντευξή του προς την Zeit ο κ. Σόρος επανέλαβε ότι η πολιτική των περικοπών που ακολουθεί με τόση εμμονή η Γερμανία μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του ευρώ και τόνισε: «ΟΙ Γερμανοί σπρώχνουν τα γειτονικά τους κράτη στον αποπληθωρισμό και ελλοχεύει έτσι ο κίνδυνος να επικρατήσει μακρά φάση στασιμότητας συνοδευόμενη από κοινωνικές ταραχές και αύξηση του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Ακόμη και η δημοκρατία κινδυνεύει.»
«Η Γερμανία αντιμετωπίζει τη συνθήκη του Μάαστριχτ σαν ευαγγέλιο και κάνει ελάχιστα για την οικονομική ανάκαμψη. Γιατί δεν προχωρά σε αυξήσεις των μισθών; Αυτό θα βοηθούσε τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ να ανακάμψουν.»
Σε σχόλιό του στην οικονομική Handelsblatt ο κ. Σόρος υπογραμμίζει στο ίδιο πνεύμα: «Οι Γερμανοί θα έπρεπε να αναλογιστούν τι θα συνέβαινε, εάν εγκατέλειπαν την ΕΕ, και επέστρεφαν στο μάρκο: η υπόλοιπη Ευρώπη θα γινόταν αμέσως πιο ανταγωνιστική και θα ξεπερνούσε τις δυσκολίες της μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η Γερμανία θα διαπίστωνε πόσο δύσκολο είναι να έχεις υπερτιμημένο νόμισμα. Το εμπορικό της ισοζύγιο θα άγγιζε αρνητικά πρόσημα και η ανεργία θα αυξανόταν ραγδαία. Ασφαλώς το σενάριο αυτό είναι καθαρά υποθετικό, είναι απλώς υπόθεση εργασίας, αλλά είναι χρήσιμο για να εμποδίσουμε να συμβεί το αδιανόητο.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
No comments:
Post a Comment