Wednesday, June 30, 2010

Κοινωνία | 27.06.2010

Διακοπές στον κήπο και στο...μπαλκόνι

Τι κάνουν οι Γερμανοί όταν δεν πηγαίνουν διακοπές στη Μαγιόρκα και τη Μεσόγειο; Διακοπές σε γερμανικά κάμπινγκ, στον κήπο και όσοι δεν έχουν ούτε αυτή τη δυνατότητα στο …μπαλκόνι του σπιτιού τους

Η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να ανακόπτει τη διάθεση των Γερμανών για καλοκαιρινές διακοπές. Τα δύο τρίτα των Γερμανών προγραμματίζουν για το 2010 τουλάχιστον ένα ταξίδι, λένε τα στατιστικά στοιχεία. Υπολογίζεται ότι θα διαθέσουν περί τα 61 δις για τις διακοπές τους. Τι κάνουν όμως οι Γερμανοί όταν μένουν στη Γερμανία;

Κατ΄ αρχήν διακοπές σε κάμπινγκ. Για παράδειγμα η οικογένεια Μπέργκμαν περνάει φέτος τις διακοπές της σε κάμπινγκ κοντά στη Βόννη. Με το τροχόσπιτο έχουν ταξιδεύσει σε πολλές χώρες, αλλά σε γερμανικά κάμπινγκ χαλαρώνουν περισσότερο, λέει η Κάτριν. «Στο κάμπινγκ δεν φοράω ρολόι. Σηκώνομαι από το κρεβάτι όταν ξυπνάω και κάθομαι για φαγητό όταν πεινάω. Και το βράδυ κοιμάμαι όταν κουραστώ. Εδώ κάνω ό,τι θέλω», λέει.

Σχεδόν σαν μία οικογένεια

Οικογενειακή ατμόσφαιρα στο κάμπινγκΟικογενειακή ατμόσφαιρα στο κάμπινγκΤην ελευθερία που δίνει το κάμπινγκ δεν την αλλάζει με την πολυτέλεια του ξενοδοχείου ούτε ο Γιόζεφ Σράινερ. «Στο εξωτερικό ίσως κάναμε φτηνότερα διακοπές. Αλλά εγώ πηγαίνω μόνον εκεί που μπορώ να συνεννοηθώ. Δεν μιλώ αγγλικά και για μένα το χειρότερο είναι να κάνω διακοπές και να μη μπορώ να συνεννοούμαι. Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία είναι οι χώρες που πηγαίνουμε. Όχι Ισπανία».

Ο οικονομικός παράγοντας βέβαια δεν είναι αμελητέος. Στο κάμπινγκ τα έξοδα είναι ελεγχόμενα. Το τροχόσπιτο της Ναταλί δεν απέχει πολύ από το σπίτι και η θέση στο κάμπινγκ κοστίζει 500 ευρώ για όλο το καλοκαίρι. Εδώ, λέει η μητέρα δύο παιδιών, βρίσκει την ησυχία της, της αρέσει η ατμόσφαιρα. «Η σειρά με τα τροχόσπιτά μας είναι σχεδόν σαν μια οικογένεια. Γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους. Και αν συμβεί κάτι οι άλλοι είναι εκεί για να βοηθήσουν».

Διακοπές στο…μπαλκόνι

Η κουλτούρα των κήπων δίνει λύση και στις διακοπέςΗ κουλτούρα των κήπων δίνει λύση και στις διακοπέςΜία λύση είναι ο κήπος, για όσους βέβαια διαθέτουν τη δυνατότητα και διατηρούν ένα μικρό κηπάκο στα συγκροτήματα κήπων που συνήθως είναι στις παρυφές των πόλεων. Σε έναν τέτοιο συγκρότημα 150 κήπων στο Νόις του Ντίσελντορφ περνάει τις διακοπές του ο Τόνι Σέφερ. «Η ηρεμία, η απόσταση από τη δουλειά, η επαφή με τη φύση, το φύτεμα λαχανικών και τα βατράχια, και το φθινόπωρο μπορεί να πετύχεις και κανέναν σκαντζόχοιρο, είναι αυτά που τον κάνουν να μην ξεκολλάει από τον κήπο του. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που το καλοκαίρι δεν μετακινούνται καν από το σπίτι τους. Έχουν τους λόγους τους. «Κάνω διακοπές στο... μπαλκόνι», λέει ο Γιούργκεν Μίλερ. "Θα ήθελα να ταξιδέψω στο εξωτερικό, κάπου στην Αφρική ή στη νότια Ευρώπη όπου είναι ζέστη. Αλλά δεν μπορώ να πληρώσω τις διακοπές, είναι απλά ακριβά.

Nancy Wayua / Γιώργος Παππάς

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

No comments: