Sunday, June 20, 2010

Οικονομία | 20.06.2010

Δριμεία κριτική Τρισέ σε Γερμανία και Γαλλία

Σκληρή κριτική σε Βερολίνο και Παρίσι ασκεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt (Βελτ).

«Η δραματική δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζουν σήμερα κάποιες χώρες της Ευρώπης οφείλεται στο γεγονός ότι Βερολίνο και Παρίσι παραβίασαν πριν από 6 χρόνια το σύμφωνο σταθερότητας. Οι δύο κυβερνήσεις ήταν άκρως αναξιόπιστες για πολλούς μήνες και χρόνια», λέει ο κ. Τρισέ.

«Εύχομαι η γερμανική κοινή γνώμη να είχε αντιδράσει και τότε με την ίδια αγανάκτηση που αντέδρασε όταν η ΕΚΤ αποφάσισε στις αρχές του Μάη να αγοράσει κρατικά ομόλογα από τις υπερχρεωμένες χώρες προκειμένου να στηρίξει το ευρώ. Η κατάσταση ήταν δραματική».

Αναφερόμενος στην παρούσα κρίση του ευρώ και απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει εάν Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία δεν μπορούν πλέον να ξεπληρώσουν τα χρέη τους ο κ. Τρισέ τόνισε ότι «αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Κριτική και στις τράπεζες

Ο κ. Τρισέ επικρίνει έντονα την τακτική των δυο χωρώνΟ κ. Τρισέ επικρίνει έντονα την τακτική των δυο χωρώνΚριτική ασκεί ο κ. Τρισέ και στις τράπεζες. «Θα είχαν κλείσει όλες εάν δεν τις είχαμε σώσει. Και είναι ακατανόητο ότι οι μάνατζερ σήμερα συμπεριφέρονται όπως πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers». Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επέκρινε την πρακτική των μπόνους και των υψηλών αμοιβών που δεν έχουν σχέση με την πραγματική οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό δεν συνάδει με τις «βασικές δημοκρατικές μας αρχές».

Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

1 comment:

lornion said...

να λοιπόν από που ρέει το ευρωπαικό βουτσί. Ο καθ'ολα ανθρώπινος και δημοκρατικός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Τρισέ κατακεραυνώνει τους δυό μεγάλους της ΕυρώπηςΓερμανούς και Γάλλους για την σημερινή οικονομική κατάντια του ευρωπαικού νότου. Πρώτες παραβίασαν το σύμφωνο σταθερότητας καθιστάμενες αναξιόπισΤες για πολλά χρόνια.Το παρήγορο είναι ότι υποστηρικτής των χωρών του Νότου της Ευρώπης δεν θα επιτρέψειτην οικονομική πτώση των χωρών μας στην περίπτωση που δυσκολεύονται να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.