Tuesday, June 15, 2010

koiνωνικα από ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ16/6/2010

Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ… ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ


Του Διονύση Αρβανιτάκη

Κάθε δυο χρόνια γιόρταζε η Ελλάδα τη «Ναυτική Εβδομάδα» τιμώντας έτσι την Ελληνική Ναυτική Οικογένεια του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού.
Ήταν και είναι η απότιση φόρου τιμής στους αγώνες του Έθνους στον κατά θάλασσαν αγώνα κατά των διαφόρων και πολλών εισβολέων της χώρας μας και που οι Έλληνες ναυμάχοι πολεμιστές και του πολέμου και της αρμύρας κράτησαν ψηλά το φρόνημα και τη Σημαία όπου και όταν χρειάστηκε.
Αφού φέτος η «λιτότητα» «κατήργησε» και τη Ναυτική Εβδομάδα, αυτά τα λόγια ας είναι μια αναφορά σ’ όλους εκείνους που δίδαξαν τον δρόμο της τιμής και της φιλοπατρίας στις επάλξεις που τάχθηκαν να υπηρετήσουν.
Θεμιστοκλής, Κανάρης, Κωνσταντής, Πιπίνος, Μιαούλης, Τσαμαδός, Κριεζής, Βότσης, Χατζίσκος, Κουντουριώτης, Παπανικολής, Κατσώνης, Ματρώζος, Σαχτούρης, Αποστόλης, Τομπάζης, μερικά από τα ονόματα του Ναυτικού μας Πανθέου.
Για το Πολεμικό μας Ναυτικό στο Β’ Πόλεμο ο Τσώρτσιλ είπε «Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, μικρό αριθμητικώς αλλά πολύ μεγάλης αξίας, διεκρίθη από τις επιχειρήσεις στη Μεσόγειο».
Και ο Αρχηγός του Αγγλικού Στόλου της Μεσογείου Ναύαρχος Κάνιγκαμ έγραψε: «Είμαστε υπερήφανοι οι Άγγλοι γιατί συνεργαζόμαστε με το Ελληνικό Ναυτικό».
Και όχι μόνο αυτό. Σε όλα τα Θαλάσσια Μέτωπα καταναυμαχήσαμε και νικήσαμε τον εχθρό και ουδέποτε παρεδόθη πολεμικό μας.
Το Εμπορικό μας Ναυτικό έδωσε τη δική του μάχη και θα περιοριστώ στο Β’ Πόλεμο. Τα πλοία μας πλήρωσαν εκατόμβες θυμάτων είτε μεμονωμένα είτε σε νηοπομπές. Ειδικά η μάχη του Ατλαντικού ήταν πολύ ακριβή και αιματηρή για την Ελλάδα. Χάσαμε 468 πλοία από τορπιλισμού, αεροπορικές επιθέσεις και άλλες αιτίες. Οι νεκροί μας ξεπέρασαν τους 2000. Ήταν πολύ ακριβό το τίμημα. Δεν είχαν να παλέψουν μόνο με τη θάλασσα. Οι «Λύκοι του Ντένιτς», τα γερμανικά υποβρύχια ήταν ένας φοβερός και ύπουλος αντίπαλος. Ο κατάλογος των πλοίων μας και των χαμένων ναυτικών μας είναι μεγάλος για να γράψω εκτενώς. Θα αναφερθώ μόνο σε δυο περιπτώσεις. Πρώτο θύμα της Εμπορικής Ναυτιλίας και πριν ακόμα μπούμε στον πόλεμο θεωρείται απώλεια του ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΡΑΣ στην Γδύνια ης Πολωνίας.
Η απανθρωπιά του γερμανού Υποπλοιάρχου ΒΙΛΧΕΛΜ ΕΚ κυβερνήτου του υποβρυχίου U-852 και των αξιωματικών του όταν βούλιαξαν το Φ/Γ ΠΗΛΕΥΣ στις 13 Μαρτίου 1944 στο Νότιο Ατλαντικό και πολυβόλησαν τις σχεδίες με τους ναυαγούς, υπερβαίνει κάθε όρια λογικής και κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Ήταν μια ανήκουστη πράξη.
Για όλους αυτούς λοιπόν τους άνδρες του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού γράφτηκαν αυτές οι γραμμές γιατί υπήρξαν και υπάρχουν στις σελίδες της Ελληνικής Ναυτικής Ιστορίας.
Πηγές: Η Μάχη του Ατλαντικού, Κ.Ε. Αβτζιγιάννης
Περιοδικό «Ναυτική Ελλάς»

No comments: