Wednesday, June 30, 2010

Δεν τα κατάφερε ο Βουλφ στον πρώτο γύρο

Ο πρώτος γύρος της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας δεν ανέδειξε νικητή. Ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών Κρίστιαν Βουλφ απέσπασε μόλις 600 ψήφους – για την εκλογή από τον πρώτο γύρο απαιτούνταν 623 ψήφοι

Για την εκλογή από τον πρώτο γύρο απαιτούνταν η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 623 ψήφοι. Το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο γύρο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Στον τρίτο γύρο αρκεί η απλή πλειοψηφία. Η αποτυχία του «εκλεκτού» της καγκελαρίου, Κρίστιαν Βουλφ, να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ερμηνεύεται ως μέτριος κόλαφος για τις επιλογές της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι υποψήφιοι

Ένα μήνα μετά την αιφνιδιαστική και ανεξήγητη μέχρι σήμερα παραίτηση του προέδρου της Γερμανίας, Χορστ Κέλερ, η χώρα αποκτά σήμερα νέο πρόεδρο. Η διαδικασία προβλέπει την έμμεση εκλογή μέσω ενός σώματος 1244 εκλεκτόρων από την ομοσπονδιακή και τοπική πολιτική σκηνή, με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία. Υποψηφίους έχουν προτείνει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ του χριστιανοδημοκράτη Κρίστιαν Βουλφ, τοπικού πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας και του Γιόαχιμ Γκάουγκ, προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πρώην Αν. Γερμανία, τον οποίο έχουν προτείνει τα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

"Θα μπορούσε να υπάρχει κοινός υποψήφιος"

Βόλφγκανγ Τίρζε: θα έπρεπε να υπήρχε κοινός υποψήφιοςΒόλφγκανγ Τίρζε: θα έπρεπε να υπήρχε κοινός υποψήφιοςΧθες το απόγευμα οι δυο ανταπαιτητές του γερμανικού προεδρικού θώκου είχαν τις τελευταίες ξεχωριστές επαφές με το σώμα των εκλεκτόρων που πρόσκειται σε αυτούς, όπου επικράτησε αισιοδοξία για τη σημερινή έκβαση του αποτελέσματος. Μάλιστα στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπήρχε βεβαιότητα ότι η εκλογή του Βούλφ θα ήταν δυνατή ήδη από τον πρώτο κιόλας γύρο. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε και έτσι δεν αποκλείεται, όπως σημειώνουν παρατηρητές, ο κυβερνητικός συνασπισμός και η καγκελάριος Μέρκελ να βγουν «πληγωμένοι» από τη διαδικασία, ενώ ο δέκατος πρόεδρος της χώρας, ο Κρίστιαν Βουλφ, θα αναλάβει τα καθήκοντά του έχοντας υποστεί «αμυχές».

Πάντως λίγες ώρες πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Τίρζε επέκρινε την καγκελάριο Μέρκελ για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα των υποψηφιοτήτων. Μιλώντας το πρωί στο Γερμανικό Ραδιόφωνο ο κ. Τίρζε τόνισε ότι υπήρχε η δυνατότητα κοινού υποψηφίου από τη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αλλά η καγκελάριος ούτε καν ανταποκρίθηκε, αντίθετα επέλεξε ένα δικό της υποψήφιο με κριτήριο τη σταθεροποίηση του ευρισκόμενου σε κρίση κυβερνητικού συνασπισμού.

Πρακτορεία/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

No comments: